"Biz yazar ve şairler bu ülkenin dili, gözü, kulağıyız. Kadınlarımızın yazması ise ülkemiz adına olumlu bir şey…"

Faik Bulut, Independent Türkçe için Kalemin Gücü Platformu Eş Başkanları Ayten Turan ve Erdem Kaya ile konuştu

Güçlü Kalemler Platformu yönetimi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Kasım 2021'di... Bardaktan boşanırcasına yağan yağmura rağmen masalarını kurup adeta görev nöbetindeymiş gibi kitaplarının başında bekleyen kadınlı erkekli insanları görünce dikkatimi çekmişti Avcılar ilçesinin bir parkındaki kültürel etkinlik.

Yağmura aldırmaksızın kimileri kürsünün arkasında mikrofonla şiir okuyor, konuşma yapıyor, anılarını anlatıyor veya başka bir hünerini gösteriyordu.

Yağmurda ıslanmalarına rağmen heyecan ve coşkularını birbirine katarak seslerini sadece parktaki kalabalığa değil, belki de uzayın derinliklerine duyurma azminde olanların ancak ve ancak amatör ruhlu kişiler olabileceklerine dair bir izlenim edindim.

Yanlarına yaklaşıp bazılarıyla konuşunca bu izlenim gerçek bir kanaate dönüştü.

Orada bilhassa organizasyonu düzenleyenler ile önüme çıkan edebiyatçı ve şairlerle sohbet etmekle yetinmeyip bilgiye ve umuda dayalı röportajlar yapmak istedim.

Ancak araya daha acil meşguliyetler girince ertelemek zorunda kaldım.

Kasım 2022'de aynı etkinliği, üstelik güzel bir sonbahar havasında ve daha kalabalık bir ortamda görünce, röportaj konusunda ısrar ettim. Ricam kabul edildi. 

Ben sordum; Kalemin Gücü Platformu Yönetimi adına iki eş başkan olan tiyatrocu, yazar Erdem Kaya ile gazeteci, yazar Ayten Turan ortak cevap verdiler.
 

Faik Bulut, Independent Türkçe için Kalemin Gücü Platformu Eş Başkanı Ayten Turan ve Erdem Kaya ile konuştu.jpg
Kalemin Gücü Platformu Eş Başkanları Ayten Turan ve Erdem Kaya, Independent Türkçe için Faik Bulut'un sorularını yanıtladı

 

Kasım ayı başında Avcılar merkezinde bir kitap fuarını organize ettiniz. Çok sayıda amatör ruhlu kadın-erkek yazar katılım gösterdi. Bu bir ilk mi?

Kalemin Gücü Platformu'nun (KGP) kuruluş aşaması; üç arkadaşın kahve içerken yaptıkları sohbet esnasında yazarların sorunlarını, amaçlarını konuşup çözüm yolları aramasıyla başladı.

Daha sonra konuyla alakalı bir toplantı tertip ettik. Aynı gün katılımcı yazarlarımızla birlikte yönetimi oluşturduk ve hemen kolları sıvayarak işe koyulduk.

İlk yılımızda, 27 yazarımızın katılımıyla "Kalemlerin Dansı" adında bir Antoloji eseri çıkardık ve 1. yıl kutlama etkinliği ile Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde coşkulu bir tanıtımla okurlarımızın beğenisine sunduk.

Avcılar'da 5-6 Kasım 2022 tarihinde tertip ettiğimiz fuar platformumuzun ilk etkinliği değildi. Bugüne dek birçok etkinlik gerçekleştirdik.

Kültür merkezlerinde, şiir, müzik ve tiyatro etkinlikleri düzenledik, çeşitli fuarlara yazarlarımızın katılımını sağlayıp imza günleri tertip ettik. 

Avcılar Halide Edip Adıvar Parkı'nda, 2021 yılında 105 yazar, 5-6 Kasım 2022'de ise 10 yayınevi, 186 yazar ve şairin katılımıyla ikinci kitap fuarını düzenledik. 

KGP yönetimi olarak yola çıkarken bizim hedeflerimizden birisi de yayınevlerinden bağımsız fuarlar tertip etmekti. Bunu gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.

Hedeflerimizde yavaş ama emin adımlarla yürüyoruz.
 

(3).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Organizasyonun adını "Kalemin Gücü" olarak biliyorum. Bu ismin kaynağı nedir?

Organizasyonumuzun adı "Kalemin Gücü Platformu"dur. Yönetimi ilk oluşturduğumuzda isim konusunda oldukça zorlandığımızı söyleyebiliriz. Üçüncü toplantıda ancak karar verebildik.

Kalemden daha güçlü bir şeyin olmadığını biliyoruz. İşte bu bilinçle "Kalemin Gücü Platformu" isminde karar kıldık. Bu karardan da hiç pişmanlık duymadık.
 

(4).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Genelde amatör bir ruhla faaliyet gösteriyorsunuz. Sadece yazarlık mıdır mesleğiniz, yoksa başka mesleklerden gelen ancak yazıp-çizmeye meraklı bir gruptan mı oluşuyor organizasyonunuz?

Eğer amatör ruhu kaybedersek üretkenliğimiz azalır. Bu ruh bize heyecan katıyor ve bu heyecanla sürekli kartopu gibi büyüyoruz.

Üç kişiyle çıkmış olduğumuz yolda şu an itibariyle 140 üyemizle yolumuza devam ediyoruz.

Üyelerimizin hepsi birbirinden kıymetli yazar ve şairlerdir. Aramızda usta yazar ve şairlerimizin yanı sıra yeni eser çıkaran yazar ve şairlerimiz de var.

Edebiyatın ülkemizde daha iyi seviyelere yükselmesi için bunun çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz.

Böylece, usta çırak ilişkisi ile tecrübeli yazarlarımızın sayesinde genç arkadaşlarımız kendilerini geliştiriyor, eksiklerini tamamlamaya çalışıyorlar.

Aramızda çeşitli meslek gruplarından yazar ve şairlerimiz var. Bu da bize zenginlik katıyor.

Ne yazık ki ülkemizde yazar ve şairlerimiz hak ettiği değeri görememekte. Pek çok yazarımızın sadece eserleriyle ayakta durabilmesi mümkün değil. 
 

(2).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bileşenleriniz ve katılımcıların esas memleketlerini sordum; Anadolu'nun çeşitli şehirlerindendiler. Mesela "Dersim Yazarları" adıyla katılanlar olmuştu. Başka hangi yazar grupları ve çevreleri size katıldılar?

KGP'yi kurarken Edirne'den Kars'a kadar diye yola çıktık. Etnik köken, dil, din, mezhep gözetmeksizin, Türkiye Cumhuriyeti değerlerine sahip çıkan, saygı duyan tüm yazar ve şairlerimizi üye olarak kabul ediyoruz.

Etkinliklerimizi planladığımızda elimizden geldiğince tüm yazar topluluklarıyla irtibata geçmeye çalışıyoruz.

İşleyişi sadece edebiyat olan ve ülkemizin değerlerine sahip çıkan, tüm yazar toplulukları ile çalışmalar yapıyoruz.
 

(3).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bu çeşitliliği nasıl sağladınız? 

Biz yazar ve şairler, bu ülkenin dili, gözü, kulağıyız. Elbette her yazarın kendisine has siyasi düşüncesi, dini inancı, hatta inanmayanı da olabilir.

Bu bizim zenginliğimizdir aslında. Ama üyelerimizin hiçbiri kendi düşüncesini, ideolojisini üyelerimize empoze etmeye kalkmıyor. Herkes birbirinin düşüncesine saygı duyuyor.

Zaten buna yeltenen kişileri hemen üyelikten çıkartıyoruz. Çünkü bizlerin ortak noktası edebiyattır; edebiyat harici çalışmalarını KGP dışında özgürce herkes gerçekleştirebilir.

Elbette bu onların en doğal hakkıdır. Platformumuz edebiyat platformudur, onun dışında hiçbir girişime müsaade etmiyoruz. 
 

(2).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kadın yazarların çokluğu dikkatimi çekti. Bunun sırrı nedir?

Kadın yazar ve şairlerimizin çoğunlukta olması bizleri oldukça mutlu ediyor.

Kadınlarımızın yazması, duygularını dile getiriyor olması ülkemiz adına çok olumlu bir şey.

Komşu ülkelerde saç teli göründü diye kadınlar cezalandırılıp hatta öldürülürken ülkemizdeki kadınlarımızın özgürce kendisini ifade ediyor olması, sanırım Mustafa Kemal Atatürk'ün hayal ettiği ve hedeflediği bir şeydi. 

Evet, kadınlarımız yazıyor, birbirinden kıymetli eserler de çıkartıyorlar. Biz KGP olarak, kadınlarımızı şiir okuma konusunda da yüreklendiriyoruz.

Etkinliklerimizde onlara şiir okuyabilecekleri, duygularını ifade edebilecekleri alanlar sağlıyoruz.
 

(1).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Fuara katılmak isteyenlar size başvurup izin mi alıyor yoksa başka bir yöntem mi var?

Fuar tertip etmek için yola çıktığımızda, en ince detaylarına kadar her şeyi planlıyoruz.

Katılım başvurularından tutun, isimlikler, afişler, sosyal medya tanıtım afişlerine ve yazışmalara kadar hepsini yönetim olarak biz yapıyoruz.

Başka bir kurum ya da kuruluşla ortak bir çalışma yürütüyorsak, işte o zaman görev dağılımı ve işbölümü yaparak en güzel şekilde etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz.
 

(1).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Amacınız, geleceğe yönelik proje ve hayalleriniz neler?

Edebiyatın ülkemizde hak ettiği yerde olması için devletimizin bu ülkenin yazarına, çizenine, sanat üreten sanatçılarına gerekli desteği vermesini, ciddiye almasını sağlamak gayesindeyiz.

Gelecek dönemlerde yazar topluluklarının birlikte hareket etmesi, güç birliği oluşturması amaçlarımızdan birisidir. İlerleyen dönemlerde bununla ilgili çalışmalar yürütmek istiyoruz.

Bir olursak ancak o zaman kuvvetlenir, edebiyatımıza birçok yeni kıymetli eser ve yazar kazandırırız.

Ülkemiz birçok kıymetli yazar ve şair yetiştirmiştir.

Üzerinden asırlar geçse de hâlâ o kıymetli üstatların eserleri bizlere ışık olmaya devam ediyor. Günümüzde de çok güçlü kalemlerimiz mevcut.

Özellikle yeni nesil yazarlarımız içerisinde gerçekten güçlü kalemler var.

KGP olarak amacımız bu yeni kalemlere fırsatlar yaratıp, onların ülkemiz edebiyatına uzun yıllar hizmet etmelerini, değerli eserleriyle gelecek nesle ışık olmalarını sağlamaktır.
 

(4).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kendi başınıza mı düzenlediniz yoksa belediye veya başka kurumların yardımıyla mı gerçekleşti bu kültürel etkinlik?

Bu zamana kadar düzenlemiş olduğumuz etkinliklerde, ilgili ilçenin belediyelerinden salon ve donanım konusunda hep destek aldık.

Başta Avcılar, Küçükçekmece ve Sarıyer Belediyeleri olmak üzere, yapmış olduğumuz çalışmalarda belediyeler bize hep katkı sundular.

Avcılar'da düzenlediğimiz her iki fuarı da Avcılar Belediyesi katkılarıyla gerçekleştirdik.

Her iki fuarımızın da açılışlarını Avcılar Belediye Başkanı Sayın Turan Hançerli gerçekleştirdi.
 

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, fuarda konuşuyor.jpg
Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, fuarda konuşuyor

 

TÜYAP veya YAY-KOP gibi daha büyük organizasyonlara sanırım katılmıyorsunuz. Sebebi masraflı olması mı yoksa farklı bir anlayışa sahip olmanız mı?

Elbette böyle büyük fuarlara katılmak isteriz. Lakin katılım için o kadar yüksek meblağlar isteniyor ki katılımımız imkânsızlaşıyor.

Bizler ticari bir kuruluş değiliz. O kadar büyük meblağları ödememiz mümkün değil.

KGP bu yüzden kendi fuarlarını kendisi tertip etmek için mücadelesine devam etmektedir.

Biliyorsunuz birçok yayınevi kitabı basıp yazara veriyor, ne imza günü ne de fuara davet ediyor.

Yazar kitabıyla baş başa kalıyor. İşte bizler kendi fuarımızı kendimiz düzenleyerek, hiçbir fuara katılamamış olan yazarlara da olanak sağlamak istiyoruz.
 

(5).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Etkinlik sırasında okuyucuyla buluşmanız, tanışıp söyleşmeniz tatmin edici miydi? Geliştirmek için yeni bir planınız var mı?

Katılımcı yazarlarımızın birçoğu fuardan memnun olsa da biz yönetim olarak her zaman daha iyisini istediğimizden, birçok eksiğimizi gördük.

Elbette bu eksikleri önümüzdeki dönem gerçekleştireceğimiz fuarda yaşamamak için şimdiden çalışmalarımıza başladık.

Katılımı daha fazla sağlamalıydık diye düşünüyoruz. Reklam ve tanıtım eksikliğini tespit edip, bir dahaki etkinlikte bunlara daha fazla yoğunlaşmamız gerektiğini gördük.

Her etkinlik bizim için bir merhale oluyor. Her etkinliğimiz bir öncekinden daha iyi ve amacına ulaşmış oluyor.

"Kalemin Gücü Platformu" kısa sürede çok büyük yol kat etti. İlkelerinden ve yolundan hiç taviz vermedi.

Hiçbir kurum ya da kuruluşa bağımlı olmadı, hiçbir siyasi görüşün etkisinde kalmadı. 

Bizler "Edirne'den Kars'a" diyerek çıktığımız bu yolda, bu ülkeye edebiyat alanında hizmet eden yazar ve şairlerden oluşan bir platformuz. 

Bölmeden, bölüştürmeden, ayırmadan, ayrıştırmadan da bir arada olabileceğimizi gösteren ender topluluklardan birisiyiz. 

Bünyemizde Türkiye'nin yazar ve şairlerini barındırıyoruz. 
Yani biz Türkiye'yiz.


Röportaj için teşekkür ederim... 

Amatör ruhlarını katarak ticari kaygılardan uzak ve bezirgânlıktan azade bir dünya hayaliyle hareket eden şair-yazar topluluğunun sesini tanıtmaktı muradımız. Umarız meram ve maksadına ulaşır. 
 

 

Erdem Kaya kimdir?

Tokat, Niksar Özalan (Olukalan) köyünde dünyaya geldi. Birçok sivil toplum kuruluşunda yöneticilik, başkanlık ve tiyatro hocalığı yaptı.

1993 yılından beri tiyatro ile uğraşan Kaya, birçok tiyatro oyunu yazıp yöneterek, sahneledi.

2017 yılında "Erdem Kültür Sanat Topluluğu Eğitim ve Gelişim Derneği - EKST"yi kurdu. İstanbul İkitelli'deki sanat atölyesinde tiyatro eğitimi vermeyi sürdürmekte ve oyunlarına da bu atölyede hazırlanmaktadır. 

Kaya'nın; Tahta Araba, Sevgiye Ceza, Üşüyen Düşler, Melekler Şahit Olsun adlarında dört romanı ile Kalemin Gücü Platformu yazarlarıyla çıkarmış oldukları "Kalemlerin Dansı" adlı antoloji kitabında "Bizim Gayemiz" başlıklı bir öyküsü bulunmaktadır. 

Kaya aynı zamanda Kalemin Gücü Platformu kurucularındandır. 
 

 

Ayten Turan kimdir?

Tokat Almus'ta dünyaya geldi. Ailesinin göçtüğü İstanbul'da farkındalık yaratacak konularda çalışmalar yaptı.

Eğitimlerini iş hayatına devam ederken tamamladı. Birçok STK'da engelli, kadın ve çocuk hakları konusunda çalışmalar yaptı.

Özellikle kadına şiddet ve çocuk istismarı hakkında çalışmalarda bulundu.

Farklı yerel gazetelerde gündem, siyaset ve insan haklarıyla ilgili makale ve köşe yazısı yazmaya devam ediyor.

Yazarın yayınlanmış beş eseri bulunuyor: Gölge Nesil, İstanbul Karası, Sol Yanımda Dağlar Yıkıldı, Kelebek Sözü ve bir ay önce raflarda yerini alan son romanı Abbara Gölgeleri. 

Ayten Turan, Kalemin Gücü Platformu kurucularındandır. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU