Katar'daki göçmen işçiler yaşadıklarını anlattı: "Hayallerimiz hiç gerçekleşmedi"

3 milyona yakın kişinin yaşadığı ülkede işgücünün yüzde 90'ını oluşturuyorlar

Batılı ülkeler ve kuruluşlar, Katar'ın insan haklarını ihlal ettiğini öne sürerken, Ortadoğu ülkesi iddiaları reddediyor (Reuters)

Dünya Kupası'na sayılı günler kalırken, Katar'daki göçmen işçilerin haklarının ihlal edildiğine dair tartışmalar gündemden düşmüyor.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e konuşan işçiler, ülkede çalışırken yaşadıkları sorunları anlattı.

Adı Kemal olarak paylaşılan Nepalli işçi, Katar polisinin ağustosta kendisini tutukladığını ve neden göstermeden 1 hafta boyunca gözaltında tuttuğunu ileri sürdü.

Gözaltında tutulduğu hücrede Sri Lanka, Pakistan, Sudan ve Filipinler gibi farklı ülkelerden gelen 250 ila 300 göçmen işçinin olduğunu söyledi.

24 yaşındaki işçi, Katar'daki Nepal Büyükelçiliği'nin pasaportunun fotokopisini hapishaneye göndermesi üzerine polisin kendisini serbest bıraktığını, daha sonra da sınır dışı edildiğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyükelçilikten yetkililer, CNN'in yorum talebini reddetti.

Kemal ülkede çalıştığı iki şirketten 7 bin Katar Riyali (yaklaşık 35 bin 700 TL) alacağı olduğunu öne sürdü. Ayrıca çalışırken iki parmağını yaraladığını ve bunun için kendisine yapılacak 7 bin Katar Riyali sigorta ödemesinin de gönderilmediğini iddia etti.

Genç işçi, polislerin kendisini iki işte çalıştığı için gözaltına aldığını düşündüğünü belirtti. Katar'da 2004'te yürürlüğe konan yasaya göre aynı anda iki işte çalışmak yasak.

Kimliğini paylaşmayan Katarlı bir devlet yetkilisi, işçilerin sebep gösterilmeden hapse atıldığı ya da sınır dışı edildiği iddialarının doğru olmadığını savundu.

Kendisini Hari olarak tanıtan Nepalli işçiyse haziran ila temmuzda 43 dereceye varan sıcaklıklarda çalıştıklarını belirterek, "Ustabaşı fazla mesaimizden ve maaşlarımızdan kesinti yapmakla bizi tehdit ediyordu" dedi. Yaz aylarında sıcaklıklar bazen 50 dereceye çıkıyor.

27 yaşındaki işçi, bazı arkadaşlarının çalışırken sıcaktan baygınlık geçirdiğini de söyledi.

Ülkedeki yasalara göre 15 Haziran ila 31 Ağustos'ta 11.30'dan 15.00'e kadar işçilerin dışarıda çalışması yasak.

Kendisini Sunit olarak tanıtan işçiyse stadyuma yakın bir yerdeki otel inşaatında çalıştığını fakat inşaat şirketinin batması sonucu Nepal'e geri dönmek zorunda kaldığını söyledi. İşçi, şirketin kendisine borcunu halen ödemediğini de belirtti.

Çocukluğundan beri Dünya Kupası'nı izleme hayali kurduğunu söyleyen Sunit, "Hep bundan bahsederdik. Fakat dönmek zorunda kaldık ve hayallerimiz hiç gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.
 


Katar, Dünya Kupası için ne kadar harcadı?

2022 FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım'da başlayacak.

Öte yandan Ortadoğu'da bu organizasyona ev sahipliği yapan ilk Arap ülkesi olan Katar'ın hazırlıklar için ne kadar para harcadığı net olarak bilinmiyor.

Ülkede müsabakalar için 8 yeni stadyum inşa edilirken, yeni oteller ve otoyollar da yapıldı.

ABD merkezli spor finansmanı danışmanlığı şirketi Front Office Sports, Dünya Kupası'nın Katar'a maliyetinin 220 milyar dolar olduğunu savundu.

2011'de kurulan ve Dünya Kupası hazırlıkları projelerini takip eden Katar Proje ve Miras Yüksek Komitesi'nden kimliğini paylaşmayan bir yetkiliyse masrafların 6,5 milyar dolar tuttuğunu öne sürdü. Yetkili, söz konusu miktarın neleri kapsadığını söylemedi.

Katar 2022 FIFA Dünya Kupası CEO'su Nasser Kater de müsabakalar için inşa edilen stadyumların yaklaşık 8,5 milyar dolara mal olduğunu ifade etti.

Teyit platformu Misbar'a göre 220 milyar dolar, doğrudan Dünya Kupası için harcanmadı. Platform, söz konusu paranın Katar'ın "2030 ulusal vizyonu" projesi dahilinde gerçekleştirdiği geniş ölçekli altyapı projelerini de kapsıyor.

"İşgücünün yüzde 90'ı göçmenlerden oluşuyor"

Katar, göçmen işçileri kötü koşullarda çalıştırdığı ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiriler alıyor. Avrupa'dan birçok siyasetçi ve insan hakları grubu, Dünya Kupası'na karşı boykot çağrısı yapıyor.

CNN, tüm inşaatlarda göçmen işçilerin çalıştırıldığını öne sürdü. Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü'ne göre yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı ülkedeki işgücünün yüzde 90'ını göçmen işçiler oluşturuyor.

Af Örgütü mayısta yayımladığı raporda da hak ihlalleri nedeniyle FIFA'dan işçilere 440 milyon dolar tazminat ödemesini talep etmişti.

Hollanda milli takımı, Dünya Kupası'nda giyilecek formaların göçmen işçilere destek için açık artırmaya çıkarılacağını açıklamış, Danimarka da Katar'ı protesto için müsabakalarda "sadeleştirilmiş" formalar giyileceğini duyurmuştu.

Katar hükümetiyse iddiaları reddediyor. Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, bu ayki açıklamasında şunları söylemişti:

Dünya Kupası'nı boykot etmek için sunulan gerekçeler objektif değil. Katar'ı hedef alan bu eleştirilerde çok fazla iki yüzlülük var. Katar'ın tüm başarıları görmezden geliniyor.



Independent Türkçe, CNN, New Arab, Misbar, Deutsche Welle, Front Office Reports, AA

DAHA FAZLA HABER OKU