Sürekli kaybeden Trump, 2024'te Beyaz Saray'ı Demokratlara hediye edecek

Amerika'nın tümü Trump ve Trumpçılıktan bıktı, tıpkı bir zamanlar McCarthyciliğin paranoyak çılgınlığını nihayet reddettiği gibi

Eski ABD Başkanı Donald Trump, salı günü başkanlığa üçüncü kez aday olduğunu açıkladı (AP)

Trumpçılığı yenmek için en iyi kişinin Trump'ın kendisi ya da Trump tarzı bir lakap takmak gerekirse "Kaybeden Trump" olduğu, Demokrat Partililerin ve her yerdeki demokratların kafasına henüz dank ediyor olabilir. Üzücü!

Dünyanın dört bir yanındaki ilericiler için Donald Trump'ın Cumhuriyetçiler adına bir dizi seçimi daha berbat edecek olması gerçekten heyecan verici bir haber. Cumhuriyetçiler Kaybeden Trump'la Beyaz Saray'ı alamayacak çünkü muhtemelen 2024'te Temsilciler Meclisi ve Senato için yarışacak Cumhuriyetçi adayların hepsinin Trump'a ve onun böbürlenme, seçimleri inkar etme ve zorbalık çılgınlıklarına biraz sadakat göstermesi gerekecek. Bu nedenle, isteseler de istemeseler de hepsi Trumpçı olacak ve bunun bedelini ödeyecek.

Seçime katılım, 2024 genel seçimlerinde daha da yüksek olacak ki bu da Demokratlara fayda sağlayacak gibi görünüyor. Bu nedenle, ikinci dönem görev yapmaya istekli olduğunu da açıklayan Joe Biden, Beyaz Saray'ın yanı sıra Senato'da daha güçlü bir hakimiyet ve bir dahaki sefere Temsilciler Meclisi'ni yeniden kazanma bonuslarını kucağında bulabilir. Kongre ikinci dönemi için yanındayken, Başkan Biden'ın en iyi günleri henüz gelmedi ve bu büyük oranda... Donald J. Trump sayesinde gerçekleşecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Unutkanlık anları ve yaklaşan ekonomik durgunluk göz önüne alındığında Biden, eski rakibi başkanlık yarışı rövanşına geri döndüğü için özellikle şanslı olacak. Bu, Adlai Stevenson'ın üst üste iki kez Dwight Eisenhower'ı yenemediği 1950'lerden bu yana ilk kez yaşanacak. Biden daha önce Trump'ın üstesinden gelmişti ve artık kendini seri bir kaybeden olarak kanıtlamış Trump'ı tekrar yenebilir.

Fakat Biden, Amerika'yı 6 Ocak tarzı bir başkaldırıyla doruğa ulaşan başka bir Trumpçı travmaya sokma tehdidi içermeyen daha genç, daha aklı başında bir figürle karşı karşıya kalsaydı çok daha fazla zorluk yaşardı. Biden'ın bir dahaki sefere yenebileceği tek adayı öne sürerlerse bu, Cumhuriyetçilerin kendi hatası olur.

Böyle mi yapacaklar? Trump, fanatik tabanında hâlâ sağlam bir hakimiyete sahip ve bu durumun Cumhuriyetçilere 2024'de kazanma ihtimali en düşük kişiyi tercih ettirme olasılığı kesinlikle var. Trump'ın rakipleri 2016'dakinden daha zorlu olacak. Partisini daha fazla aşağılanmadan kurtarması en muhtemel aday olarak itibarını büyüten Trump karşıtı Cumhuriyetçi Ron DeSantis, Trump'a karşı en etkili tehdit.

Yaşlı hayalpereste halihazırda saldıran eski Başkan Yardımcısı Mike Pence de tehditlerden biri. Ted Cruz gibiler de şüphesiz söz sahibi olacak. Ancak tabanın sadakati partizanca değil kişisel. Onlar için sadece Trump iş görecektir.

Demokratlarda Biden'ın adaylığı için (bu sefer, öhöm, aktüeryal nedenlerle seçim ortağına daha fazla odaklanılacak olsa da) bir taç giyme töreni düzenlenecek. Cumhuriyetçi Parti adaylığıysa tam tersine pis, çirkin bir hurda, klasik bir idam mangası çemberi olacak. Bu yarışanların hiçbirinin işine çok yaramayacak ve Trump yine de adaylığı muhtemelen kazanacak, şu anda bile kazanır.

Büyük olasılıkla Trump, başkan yardımcısı adaylığı için de orta Amerika'yı Pence'ten bile çok dehşete düşürecek, aşırı sadık, seçimleri inkar eden, aşırı kürtaj karşıtı birini seçecektir.

Onun bakış açısından, en sevdiği sözcüklerden birini kullanırsak, Trump adaylığını şimdi ilan ederek "akıllıca" davrandı. Eğer tekrar oyalanırsa korkak görünmeye başlayacaktı ki bu imajına hiç uygun değil. Trump'ın son zamanlarda kaybettiği ivmeyi yeniden kazanması, tabanını oluşturan MAGA (Make America Great Again - Amerika'yı Yeniden Harika Yap) hareketi üzerindeki hakimiyetini yeniden sağlaması ve böylece potansiyel rakiplerini (özellikle DeSantis'i) sindirmesi gerekiyor. Trump, tutkusunda daha fazla geri kalmayı göze alamaz.

Ciddi de görünüyor; 2020 seçimlerinde hile yapıldığı yönündeki yıpratıcı ve işe yaramayan iddiasını bırakması dikkat çekici. (Kongre soruşturması sayesinde Trump'ın buna en başından beri inanmadığını ve eh, seçimi çalmak için umutsuz bir yol olarak kullandığını artık biliyoruz.)

Trump'ın seçim gününden önce bile Florida valisinin potansiyelinden rahatsız olduğunu söyleyebilirsiniz çünkü ona "Ron DeSanctimonious" (en iyi takma adlarından biri değil) demeye başlamıştı. Seçimlerdeki başarısızlıklardan sonra Trump, deSantis'e, "harika halkla ilişkilere sahip ortalama bir Cumhuriyetçi vali" diyerek karakteristik olarak abuk sabuk ve beyhude bir saldırı düzenledi.

Trump için bu, 2016'yı yeniden yaşamak gibi ya da en azından o böyle olmasını isterdi.

Bu tıpkı 2015 ve 2016'daki gibi, bir Medya Taarruzu (Gizli anlaşma!). O zaman Fox News ben kazanana kadar bana karşı sonuna değin mücadele etmişti ve sonrasında, daha nazik veya daha destekleyici olamazlardı... The Wall Street Journal, Düşük Enerjili Jeb Bush'u ve hızla gözden kaybolan diğer bir dizi kişiyi sevmişti ve sonunda onları tek tek kolayca yere sermemden sonra benim huyuma suyuma gittiler.

Trump tüm bunları tekrar yapabilir ama o kadar kolay değil ve bu kez dengesiz Fox News de dahil Murdoch medyasıyla arasında önceki seferden çok daha fazla düşmanlık var. Eğer Trump gerçekten de adaylığı kazanırsa, Cumhuriyetçileri kazanmaları gereken bir başkanlık yarışında epey tarihi bir yenilgiye uğratacak. Adaylığı kazanamazsa, o ve tabanı DeSantis'in ya da başka birinin seçimi kazanmasını engellemek için ellerinden geleni kindarlıkla yapacak.

Trump yenilgiyi asilce kabul etmesiyle tanınmıyor. Her halükarda, Demokratlar kazanacak.

Amerika'nın tamamı Trump ve Trumpçılıktan bıktı. Tıpkı bir zamanlar McCarthyciliğin paranoyak çılgınlığını daha huzurlu bir yaşam için nihayetinde reddetmesi gibi Amerika, Trump'ın isyancılığına ve Anayasa'ya ve vatandaşlık haklarına (özellikle de kadınlarınkine) sürekli saldırılarına karşı bir bıkkınlık gösterdi.

Birçok kişi için bu turuncu kabusun sona ermesi ve kesin olarak geride bırakılması gerekiyor. 2024'te Trump'ın adaylığı ve art arda ikinci bir yenilgi hakkında söylenebilecek en iyi şey, bunun Cumhuriyetçi Parti'yi ve Amerikan siyasetini, ülkeyi yurtiçinde ve yurtdışında gerçek tehditler ve zorluklar karşısında çok daha zayıf hale getiren şiddet yanlısı popülist milliyetçilik virüsünden arındırabileceğidir.

Fırsat verilirse, Trump sonunda kendi MAGA hareketini yok edecek. Hem de büyük ölçüde.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU