Hollanda, Katar'daki göçmen işçilere nasıl destek olacağını açıkladı

"Koşullarının iyileştirilmesi gerektiği çok açık"

Katar'ın göçmen işçilerin haklarını ihlal ettiği iddiaları, Dünya Kupası'nın yaklaşmasıyla tekrar gündemde (AFP)

Hollanda milli takımı, Dünya Kupası'nda giyecekleri formaları Katar'daki göçmen işçilere destek için açık artırmaya çıkaracak.

Kraliyet Hollanda Futbol Federasyonu'nun (KNVB) pazartesi günkü açıklamasında, çevrimiçi gerçekleştirilecek müzayededen elde edilecek gelirlerin göçmen işçilerin durumlarının iyileştirilmesi için kullanılmasına karar verildiği belirtildi.

Hollanda milli futbol takımının kaptanı Virgil van Dijk, işçilerin koşullarının iyileştirilmesine yönelik somut katkı yapmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

Stadyumlarda, altyapı inşaatlarında ve otellerde çok ağır koşullarda çalıştılar. Orada kaldığımız sürece bunu unutmayacağız. Bu koşulların iyileştirilmesi gerektiği çok açık.

Ayrıca Hollanda milli takımının, 20'ye yakın göçmen işçiyle görüşeceği ve onlara idmanlara katılma fırsatı sağlayacağı bilgisi de paylaşıldı.

2022 FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım'da başlayacak.

Öte yandan Ortadoğu'da bu organizasyona ev sahipliği yapan ilk Arap ülkesi olan Katar, göçmen işçileri kötü koşullarda çalıştırdığı ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiriler alıyor. Avrupa'dan birçok siyasetçi ve insan hakları grubu etkinliğe karşı boykot çağrısı yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 27 Ekim'deki açıklamasında Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkının Katar'a verilmesinin hata olduğunu savunmuştu.

Katar ise bunun ardından Almanya'nın Doha Büyükelçisi Claudius Fischbach'ı çağırarak protesto notası vermişti.

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü de mayısta yayımladığı raporda, Katar'daki göçmen işçilerin haklarının ihlal edildiğini savunarak, FIFA'dan işçilere 440 milyon dolar tazminat ödemesini talep etmişti.

Danimarka ise Katar'ı protesto etmek için müsabakalarda "sadeleştirilmiş" formalar giyileceğini duyurmuştu.

Katar hükümetiyse iddiaları reddediyor. Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, bu ayki açıklamasında "Dünya Kupası'nı boykot etmek için sunulan gerekçeler objektif değil. Katar'ı hedef alan bu eleştirilerde çok fazla iki yüzlülük var. Katar'ın tüm başarıları görmezden geliniyor" demişti.



Independent Türkçe, Middle East Monitor, AA

DAHA FAZLA HABER OKU