İran: Irak'ın kuzeyindeki tehditlerden Bağdat hükümeti sorumludur

Abdullahiyan, "İran, iki ülke arasındaki seçkin ilişkilere rağmen Kürdistan Bölgesi'nden tehdit edilmeyi beklemiyor. Bu faaliyetlerden Irak merkezi hükümeti sorumludur" dedi

Fotoğraf: AA

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ile çok iyi ilişkilere sahip olduklarını ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolündeki topraklardan ülkesine yönelik tehditlerden Bağdat yönetiminin sorumlu olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Abdullahiyan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile telefonda görüştü.

Irak'ta Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığındaki hükümetin kurulmasından ülkesinin duyduğu memnuniyeti dile getiren Abdullahiyan, Tahran'ın Bağdat yönetimi ile ilişkileri geliştirme konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Güvenlik meselesinin bölgede ve iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde kilit bir konu olduğunu vurgulayan Abdullahiyan, "İran, iki ülke arasındaki seçkin ilişkilere rağmen Kürdistan Bölgesi'nden tehdit edilmeyi beklemiyor. Bu faaliyetlerden Irak merkezi hükümeti sorumludur" ifadesini kullandı.

Abdullahiyan, ortak güvenliğin sağlanması için güvenlik görüşmelerinin sonuçlarına bağlı kalınması gerektiğini mevkidaşına aktardı.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin de Bağdat-Tahran iş birliğini "ortak güvenliğin garantisi" olarak nitelendirerek, "Bağdat, komşularının Irak topraklarından kaynaklı tehdit edilmelerine izin vermeyecek" dedi.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU