Birleşik Krallık Başbakanı Sunak, Rusya'yı "haydut devlet" diye niteledi

Sunak, Vladimir Putin'in G20'ye katılmama kararını da eleştirerek "Liderler sorumluluk alır" dedi

Sunak, G20 Zirvesi'nde başta Biden olmak üzere birçok liderle ilk kez doğrudan görüşecek (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Rishi Sunak, G20 Zirvesi öncesi yazdığı köşe yazısında Rusya'yı "haydut devlet" diye niteledi.

Sunak, ülkenin önde gelen gazetelerinden Telegraph'ta kaleme aldığı yazıda, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya açtığı savaşa hitaben, "Ekonomik geleceğimizin, haydut bir devletin rehin alma eylemleriyle belirlenmesine izin vermeyeceğiz. Buna müttefiklerimiz de göz yummayacak" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

G20 Zirvesi yetkililerinden Luhut Binsar Pandjaitan, geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zirveye katılmama kararı aldığını belirtmişti.

Bunun yerine Rus heyetine ülkenin Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlık edecek.

Sunak, Putin'in bu kararını eleştirerek, "Liderler sorumluluk alır. Ortaya çıkarlar. Fakat G20'deki zirvede bir koltuk boş kalacak" dedi.

BK lideri, yazısında şu ifadelere yer verdi:

Ukrayna'da bu kadar fazla kan dökülmesinden ve tüm dünyada yaşanan ekonomik zorluklardan sorumlu olan kişi, mevkidaşlarıyla görüşmek için zirveye katılmayacak. Eylemlerini açıklamaya bile çalışmayacak. Bunun yerine hepimiz eldeki işlerle uğraşırken, kendisi evinde oturacak.

Eski BK lideri Liz Truss'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti'de başlayan liderlik seçimlerini kazanıp 25 Ekim'de göreve gelen Sunak, Truss ve bir önceki BK Başbakanı Boris Johnson gibi Ukrayna'ya desteğini sürdüreceğini de yineledi.

Sunak, G20'de 5 maddelik bir ekonomik eylem planı da sunacak. Liderin hedefleri arasında Rus petrolü ve doğalgazına bağlılığın azaltılması, Kiev'e desteğin sürdürülmesi, tahıl sevkiyatının devamlılığının sağlanması, serbest piyasanın korunması ve enflasyonla mücadele yer alıyor.
 


15-16 Kasım'da Endonezya'nın Bali adasında düzenlenecek G20'ye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dahil 20 ülkenin liderleri katılacak.

Öte yandan zirveye katılacak liderler, Rusya'yla aynı kareye girmemek için geleneksel aile fotoğrafını bu yıl çektirmeyecek.

G20 topluluğunda Türkiye, Rusya, ABD, Çin ve BK'nin yanı sıra Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği Komisyonu yer alıyor.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU