Hindistan eyalet seçimlerinde seçmen manipülasyonu: El konulan para ve mal miktarı 5 katına çıktı

Himaçal Pradeş bu hafta sonu sandık başına giderken, seçim komisyonu üyeleri "teşviksiz bir seçim" sağlamak için mücadele ediyor

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 15 Ağustos 2022'de Yeni Delhi'de düzenlenen Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında Kızıl Kale'nin surlarından ulusa sesleniyor (AFP)

Hindistan Seçim Komisyonu (Election Commission of India/ECI) cuma günü, yaklaşan eyalet seçimleri öncesinde Himaçal Pradeş ve Gucerat'ta "rekor düzeyde" nakde, içkiye ve oy kazandıran başka avantalara "el konduğunu" açıkladı.

Himaçal Pradeş bugün sandık başına giderken, Gucerat eyalet meclisi seçimlerini 1 ve 5 Aralık tarihlerinde yapacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Teşviksiz seçimlerin" önemini vurgulayan Seçim Komisyonu Başkanı Rajiv Kumar, özellikle Himaçal Pradeş'te el konulan para ve mal miktarındaki kayda değer artışa dikkat çekti.

Kumar, 2017'ye kıyasla Himaçal Pradeş'teki el koymalarda 5 kat artış olduğunu söyledi.

ECI, Gucerat'ın seçim tarihlerinin açıklanmasından yalnızca birkaç gün sonra 718,8 milyon Rupi (yaklaşık 165 milyon 881 bin TL) değerinde nakit ve mala el konduğunu ve bunun 2017'de yapılan önceki eyalet meclisi seçim döneminin tamamında el konulan 272,1 milyon Rupilik (yaklaşık 62 milyon 794 bin TL) miktarı aştığını belirtti.

Himaçal Pradeş'te ele geçirilenler, 5 yıl önceki 90,3 milyon Rupi'nin (yaklaşık 20 milyon 839 bin TL) 5 katını aşarak 502,8 milyon Rupi'yi (yaklaşık 116 milyon 34 bin TL) buldu.

ECI yaptığı açıklamada, bu iki eyaletteki rekor el koymaları komisyonun "kapsamlı planlama, inceleme ve takibine" bağladı.

Seçim öncesinde ECI tüm büyük nakit, alkol ya da başka herhangi bir olası avanta stoklarını ele geçirmek ve özellikle bu zulalar bir siyasi partiyle ilişkiliyse bunların seçmen manipülasyonu amacıyla hediye olarak verilmesini önlemek için baskınlar düzenliyor.

Komisyon, yurttaşları tetikte olmaya çağırarak Hindistan'daki seçim dönemi kurallarını belirleyen "örnek davranış ilkeleri" ihlallerinin fotoğraf ve videolarını çekmelerini sağlayan bir uygulama olan cVigil'i kullanmalarını istedi.

Hindistan'daki seçim süreçlerinde oyları etkilemek amacıyla nakit ve hediye dağıtımı kanunen yasaktır.

ECI bu harcamaların "rüşvet" tanımına girdiğini ve bu tür kalemler için yapılan harcamaların yasadışı olduğunu belirtiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU