Çin, kıtalararası görev yapabilen 10 bin kilometre menzilli dev İHA'sını tanıttı

Wing Loong-3'ün 16 farklı füze ve bomba taşıma kapasitesi var

Çin'in Wing Loong-3'ünün farklı türlerde silahları taşıyabilmesi, İHA'yı özellikle etkili hale getiriyor (CGTN)

Çin, 10 bin kilometre menzilli dev insansız hava aracını (İHA) tanıttı.

Ülkenin Guangdong eyaletindeki Zhuhai liman şehrinde düzenlenen Uluslarası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda gösterilen Wing Loong-3 adlı İHA, 24 metreyi geçen kanat uzunluğuna sahip.

İHA'nın baş tasarımcısı Zhou Yi, uzun mesafe takip ve keşif görevlerinin yanı sıra acil müdahale gerektiren hedeflere saldırıyla uzun süreli hava devriyeleri gibi kıtalararası görevleri gerçekleştirebileceğini de söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zhou, askeri çalışmalara ek olarak İHA'nın atmosferik ölçüm ve acil kurtarma gibi sivil görevlerde de yer alacağını belirtti.

Wing Loong-3'ün 16 farklı füze ve bomba taşıma kapasitesi olduğu ifade edildi.

Bunlar arasında PL 10E gibi havadan havaya füzelerin de yer almasıyla İHA, diğer drone ve helikopterlere karşı da saldırı düzenleyebilecek.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'ndan (PLA) emekli Albay Yue Gang, bu özelliğin İHA'nın kendisini savunma kapasitesini de artırdığını belirtti.

Gang, diğer Wing Loong modellerine kıyasla son tanıtılan aracın, daha fazla yük taşıyabildiğini ve çok daha uzun menzilli görevlerde kullanılabileceğini söyledi.

Buna ek olarak İHA'nın radarsavar füzeleri, güdümlü kayma bombası ve sonar şamandırası gibi farklı silahları taşıyabileceği de aktarıldı.

Zhou, 40 saate yakın uçuş süresine sahip İHA'nın en kısa zamanda aktif şekilde kullanılmaya başlanacağını söyledi.
 


Ayrıca İHA'yı üreten, devlete ait Çin Havacılık Sanayii Kurumu'nun (AVIC) Wing Loong-3 modelinin seri üretiminin yapılabilmesi için çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

AVIC, daha önceden ürettiği Wing Loong serisi İHA'ları 11 farklı ülkeye ihraç ediyor.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jersualm Post'ta yayımlanan haberde, Çin'in yeni dev İHA'sının gelecekteki hava savaşlarının yönünü belirleyebileceğine dikkat çekildi.



Independent Türkçe, Jerusalem Post, Global Times, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU