Herson'dan çekilmek Rusya için stratejik yenilgi haline gelebilir

Liman kentinin yeniden alınması, gelecek görüşmelerde Ukrayna'ya kayda değer bir koz verecek

Ukrayna savaşına katılan Rus askerler, çarşamba günü Sivastopol'daki bir tren istasyonunda (Reuters)

Rusya'nın Herson'dan geri çekilmesi önemli bir stratejik yenilgi ve Vladimir Putin'in Ukrayna'yı fethetmek için yürüttüğü, giderek daha da yenilgiye mahkum hale gelen kampanyasında utanç verici bir başka kilometre taşı.

Kremlin'in Kiev'de rejim değişikliği dayatmaya niyetiyle başlayan istilanın 9. ayında, Rus kuvvetleri Donbas'taki Bahmut hariç neredeyse tüm saldırılarını durdurarak kışa hazırlanmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dinyeper Nehri'nin batı yakasından çekilme, Rusya'nın çatışmada ele geçirdiği tek bölge merkezi olan Herson'un kaybı anlamına gelirken, Kırım'a bir kara koridoru kurma ve Rus kontrolündeki yarımadaya su tedarikini güvence altına alma planlarına da ağır bir darbe indiriyor.

Herson'un savaş öncesi 280 bin olan nüfusunun çoğu çatışmalar sırasında kaçtı. Geçen ay Ruslar ve bölgenin ayrılıkçı yönetimi, geride kalanların toplu tahliyesini emretmişti. Aynı zamanda, Herson'un bir savaş alanına dönüşme ihtimali belirince bölgeye Rus takviye birlikleri de gönderilmişti. Fakat Ukraynalı askerlerin şehre giden yolları kesmedeki başarısı, Moskova'nın şehri terk etme kararına yol açmış gibi görünüyor.

Rusya'nın son geri adımı, işgali destekleyen savaş yanlısı Rus yorumcuların daha fazla eleştirisine neden oldu. Telegram'da 1,3 milyondan fazla abonesi olan War Gonzo blogu, "Şimdi bu konuda yazmak ne kadar acı verici olursa olsun, görünüşe göre şehri terk edeceğiz. Basitçe söylemek gerekirse, Herson çıplak elle tutulamaz. Evet bu, Rus ordusunun, Rus devletinin tarihinde kara bir sayfa, trajik bir sayfa" diye yazdı.

Ukrayna hükümeti, zaferi vaktinden önce kutlamamakta ısrarcı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin kıdemli danışmanı Mykhailo Podolyak, "Ukrayna bayrağı Herson üzerinde dalgalanana kadar Rusya'nın çekilmesinden söz etmenin bir anlamı yok" dedi.

Öte yandan şehrin yakın zamanda yeniden alınması, savaşın başka bir boyutunun arka planıyla karşı karşıya geliyor; Moskova'yla müzakere yolunu açık tutması için Başkan Zelenski'ye baskı yapan ABD'nin, bunun yapılmamasının askeri ve ekonomik destek sağlamak için milyarlarca dolar harcayan müttefikler arasında savaş yorgunluğuna yol açabileceği konusunda Zelenski'yi uyardığı bildiriliyor.

Savaş alanında artan başarısıyla birlikte Kiev'in müzakereler konusundaki tutumu sertleşirken artık talepleri arasında Kırım ve ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk "Halk Cumhuriyetleri" de dahil, Rusya'nın kontrolü altındaki tüm toprakların iadesinin yanı sıra savaş tazminatı ve savaş suçu işleyenlerin teslim edilmesi de yer alıyor.

Bu tür koşulların, görüşmelerin yapılmasında başarılı olma şansı yok ve Başkan Zelenski bazı hedeflerine ulaşılamayacağını kabul etmek zorunda kalabilir. Fakat Rusya'nın Herson'daki yenilgisi, herhangi bir müzakerede Ukrayna'ya büyük koz verecektir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU