Birleşik Krallık, Afganistan'da açıkladığından 4 kat daha fazla çocuğun ölümüne neden olmuş

Savunma Bakanlığı "Sivil kayıp riski tamamen ortadan kaldırılamıyor" dedi

Yardım kuruluşu, hayatını kaybeden çocuk sayısının aslında çok daha yüksek olabileceğini savunuyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) merkezli yardım kuruluşu Silahlı Şiddete Karşı Hareket (AOAV), BK güçlerinin Afganistan'daki operasyonlarda açıkladığından en az 4 kat daha fazla çocuğun ölümüne neden olduğunu öne sürdü.

AOVAV'ın bilgi edinme özgürlüğü (FoI) kapsamında aldığı verilere göre, Savunma Bakanlığı 64 çocuğun ölümü için tazminat ödedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada bu rakam 16 olarak paylaşılmıştı.

Yardım kuruluşu, 64 çocuğun 2006-2014'te Afganistan'da BK güçlerinin yer aldığı çatışmalarda hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ölümlerin çoğunlukla hava saldırısı ya da çapraz ateşte kalma sonucunda yaşandığı belirtildi. Hayatını kaybedenler arasında en küçük çocuğun 1 yaşında, en büyüğünse 15 yaşında olduğu iddia edildi.

AVOAV, Savunma Bakanlığı'nın kayıpları genelde sadece "kız çocuğu ve erkek çocuğu" şeklinde kaydedip, yaş ve ölüm sebebine dair bilgilere yer vermediğine dikkat çekerek, yaşamını yitiren çocukların sayısının aslında 135'e varabileceğini öne sürdü.

Londra merkezli kuruluş, söz konusu 135 kişiden bazılarının yetişkin olabileceğini belirtirken, çoğunun büyük ihtimalle 18 yaşından küçük olduğunu savundu.

Kuruluş, BK ordusunun kasıtlı şekilde sivilleri ya da çocukları hedef aldığına dair hiçbir delil bulunmadığını iddia etti. Buna göre söz konusu can kayıpları, ağır silahların fazla kullanılması ve nüfusun yoğunlukta olduğu yerlerde çatışmaya girilmesi gibi sebeplerden ötürü yaşandı.

Bunun yanı sıra Savunma Bakanlığı'na sivil ölümleri nedeniyle 881 tazminat talebi başvurusu yapıldığı ama bunların çoğunun reddedildiği savunuldu.

Bakanlık tarafından eylülde yapılan açıklamada, 2006-2014'te Afganistan'daki sivil ölümleri için toplamda 688 bin sterlin (yaklaşık 14,5 milyon TL) tazminat ödediği bilgisi paylaşılmıştı.
 


Öte yandan Savunma Bakanlığı tarafından çarşamba günü yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Çatışmalarda, özellikle aileler ve çocuklar söz konusu olduğunda, herhangi bir sivilin hayatını kaybetmesi trajedidir. BK ordusu mevzubahis riski en aza indirmek için büyük çaba gösterse bile maalesef bu tamamen ortadan kaldırılamıyor.

Bakanlık, sivil ölümlerine dair iddiaların araştırıldığını da belirtti.

Taliban, geçen yıl ABD ordusunun ülkeden çekilmesiyle 15 Ağustos'ta önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin yönetimini ele geçirmişti. BK ise bu tarihe kadar birliklerini göndermeye devam etse bile aktif askeri operasyonlarını 2014'te sonlandırmıştı.



Independent Türkçe, BBC, AP

DAHA FAZLA HABER OKU