Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın Herson ile ilgili aldığı karar önemli bir karar

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin yorumlarda bulunan Erdoğan, “Arabuluculuk noktasındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Ne zaman bu iş biter, bunu söylemek akıl karı değil” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 9'uncu Zirvesi'ne için yapacağı Özbekistan'a ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.

Tahıl koridoru anlaşması ile ilgili konuşan Erdoğan, “Bu bir lider siyasetidir. Lider siyasetinin gereğini de sayın Putin'le yaptık. Birbirimize özgüven olmamış olsa bu adımı atamayız. Birbirimize olan özgüven, saygı bu tür adımları atmaya bizi teşvik ediyor. Bugüne kadar böyle yürüdü. Gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma, savunma sanayindeki attığımız adımlar birbirimize saygıyı teşvik ediyor. Bu olayı başarıyla gerçekleştirmiş olduk, şimdi de takipçisiyiz” dedi.

“Düşman değil dost kazanmaya gayret ediyoruz”

Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri ile ilgili gelen bir soruya da yanıt veren Erdoğan şunları kaydetti:

Ermenistan'la en son Prag'da görüşmeler yaptık, kendilerine 'Azerbaycan'la ilişkileri olumlu istikamette yürütürseniz bizim de Ermenistan'la ilişkilerimiz olumlu istikamette yürüyecektir.' Bunu çok açık, net kendilerine ifade ettik. Bu aşamaya henüz gelinebildi diyemem. Diasporalar aleyhte çalışıyorlar, bu süreci olumsuz etkiliyor. Bunu olumlu istikamete döndürecek olan Ermenistan yönetimidir. Bizler düşman üretmeye değil dost kazanmaya gayret ediyoruz.  

“Herson'la ilgili olarak Rusya'nın aldığı karar olumlu”

Erdoğan, Rusya’nın Herson’daki savunma hattını Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekmesi kararı ve Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında arabulucuk  faaliyetleri ile ilgili gelen bir soruya ise şu yanıtı verdi:

Arabuluculuk noktasındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Ne zaman bu iş biter, bunu söylemek akıl karı değil. Herson'la ilgili olarak Rusya'nın aldığı karar olumlu, önemli bir karar. Temennim odur ki G-20'ye Rusya'dan katılım olacak mı bilemiyorum, katılım olursa görüşme imkânımız olacak. Aksi takdirde telefon diplomasimizi Rusya ile sürdürmeye devam edeceğiz. Temennimiz odur ki; savaşın egemen olduğu dünyadan barışın egemen olduğu dünyaya geçişi sağlayalım. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU