Kitaplara sadık kalmayan uyarlamaları eleştiren George R.R. Martin: "Lanet olasıca aptallar" diyemedim!

"'Bunu kendi kendime yapacağım' diye yaygın bir cümle var. Nefret ediyorum!"

George R.R. Martin kitap serisini tamamlamadan çekilen son Game of Thrones bölümleri, yazarın eserlerinden büyük ölçüde kopmuştu (HBO)

Game of Thrones'un yaratıcısı George R.R. Martin ve The Sandman'in yazarı Neil Gaiman, ABD'nin New York eyaletinde 27 Ekim akşamı düzenlenen panelde bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Popüler eserleri televizyona uyarlanan ünlü yazarlar, bu yapımların ana metne ne kadar bağlı kalması gerektiği hakkında konuştu.

Martin, kitaba hiç sadık kalması gerekmediğini düşünenler olduğunu söyledi ve bu kişilere tepkisini gösterdi:

'Bunu kendi kendime yapacağım' diye yaygın bir söyleyiş var. Bu cümleden nefret ediyorum! Bence Neil da bu cümleden nefret ediyordur.

Martin'e katılan Gaiman şöyle söyledi:

30 yıl boyunca The Sandman'i kendi kendine yapanları izledim. Bazıları onu okumamıştı bile.

Öte yandan ikili, uyarlamalarda bazı zorunlu değişikliklerin yapılmasının kabul edilebilir olduğunu belirtti.

Martin buna Game of Thrones'un dizisindeki Demir Taht'ın kitaptakinden farklı olmasını örnek gösterdi:

Dizideki Demir Taht kitaptaki gibi 4,5 metre yapılamadı çünkü stüdyonun tavanı bu kadar yüksek değildi. Bu zorunlu bir değişiklik.

Ünlü yazar, "kabul edilemez" dediği değişikliklere de örnek vererek Alacakaranlık Kuşağı'nın (The Twilight Zone) 1986'daki bir bölümünde Roger Zelazny'nin kısa hikayesini uyarlamasını anlattı.

Sette rastgele takılan birisini dizi sırf 'daha geniş kitleye hitap etsin diye' sahnede oynattılar. Hollywood'da yeniydim. 'Lanet olasıca moronlar!' diyemedim.

Game of Thrones'un dizisinin önemli kısımlarda kitaptan büyük farklılık göstermesi yayımlandığı dönemde çeşitli tartışmalara sebep olmuştu.

Gaiman'ın çizgi romanından uyarlanan ve bu yıl Netflix'te dizi olarak yayımlanan The Sandman ise ana metne büyük ölçüde bağlı kalmasıyla öne çıktı.

 

Independent Türkçe, Variety, Screen Rant

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU