Herkes Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını merak ediyor… Emek ve Özgürlük İttifakı'nın adayı kim olacak?

Seçimler yaklaştıkça siyasetteki hareketlilik artıyor. İttifakların yeni katılımla genişleyeceği ifade edilirken gösterilecek adaylar da daha çok merak konusu oluyor. 6'lı masanın adayı sorgulanırken HDP'nin başını çektiği ittifak kimi aday gösterecek?

HDP cumhurbaşkanı adayı belirleme çalışmalarına başladı / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) oylarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) giren genç teğmen Mehmet Ali Çelebi artık Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) saflarında. 

Bir dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel kalemi ve doktorluğunu yapan Turan Çömez ise İYİ Parti'de karar kıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meral Akşener'in liderliğini yapan partiye geçen bir başkan AK Parti'li ise Ahmet Eşref Fakıbaba oldu. 

Yakasına İYİ Parti rozeti takıldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Fakıbaba, "haksızlıklara karşı sessiz kalmama" çağrısı yaptı. 

Fakıbaba'nın partisine geçişini yorumlayan Akşener ise kapılarının herkese açık olduğunu belirterek geçişlerin olabileceğini ifade etti. 

Bu gelişmelerin yaşanmasının en büyük nedeniyse seçimlere kısa süre kalması. Benzer bir hareketlilik ittifaklarda da yaşanabilir. 

Adayın kim olacağı merak ediliyor

6'lı masanın Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) katılımıyla genişleyeceği ifade edilirken Zafer Partisi ve Memleket Partisi'nin atacağı adımda merak ediliyor. 

Tabii bunların göstereceği cumhurbaşkanı adaylarının kim olacağı da toplum tarafından çok soruluyor.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) başını çektiği, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) arasında yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı nasıl tavır alacağı da merak konusu. 

 

Emek ve özgürlük ittifakı
Emek ve Özgürlük İttifakı / Fotoğraf: Twitter

 

Muhalefetin adayı kim olacak? Tekli mi yoksa çok adayla mı seçime girecek? HDP aday mı gösterecek yoksa muhalefetin adayına mı destek verecek? HDP, 6'lı masa ile görüşüyor mu? gibi sorular havada uçuşuyor.

Bu ve benzeri sorulara kulak tıkayan muhalefet, tabiri caizse ser verip sır vermiyor.

Kürt seçmen belirleyici olacak

Son dönemde paylaşılan kimi anketlere bakıldığında Cumhur ve Millet ittifaklarının oyu birbirine çok yakın görünüyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren birçok yorumcu ve siyasal iletişimci, cumhurbaşkanı seçiminde Kürt seçmenin belirleyeceği olacağı görüşünde.

Büyük oranda Kürt seçmeninden oy alan HDP'nin kilit parti olduğu aşikar.

"HDP, cumhurbaşkanı adayı belirleme çalışmalarına başlamıştır"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) grup toplantısında merak edilenlere sorulara değindi.

Ortak aday fikrine açık olduklarını ama bunun için ilkeler üzerinden müzakere edilmesi gerektiğine dikkati çeken Sancar, "Cumhurbaşkanı adayımızı belirleme mekanizmalarımız açık ve şeffaf biçimde çalışmalarına başlamıştır" dedi.

 

HDP Meclis grup toplantısı
HDP aday belirleme çalışmalarına başladı / Fotoğraf: AA

 

Merak edilen bir diğer konuysa HDP'nin 6'lı masa ile görüşüp görüşmediği meselesiydi.

"6'lı masanın bazı bileşenleriyle görüşüyoruz"

Artı TV'deki "Ankara Gündemi" programına katılan Sancar, HDP'nin 6'lı masa ile diyalog halinde olup olmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

Bu masada yer alan dört partiyle heyetlerimiz bazen buluşuyor. Zaten heyetlerimiz var, siyasi partiler ve STK'lerden sorumlu eş genel başkan yardımcıları ve eş sözcülerimiz var. Arada görüştükleri de oluyor ama bu temaslar bizim geleceğe dönük politikalar için öngördüğümüz yöntemi karşılamıyor. Bu olağan bir temas yöntemidir.

HDP'de neler konuşuluyor? Bir ittifak kurdukları halde 6'lı masanın bileşenleriyle buluşmalarının perde gerisinde ne var?

Bütün projelerin paydaşı olmayı tartışıyor

HDP, 27 Eylül 2021'de hem cumhurbaşkanı adayı hem de parlamento seçimlerine yönelik stratejilerini bir deklarasyonla açıklamıştı. Ama Eş Genel Başkanı Sancar'ın açıklaması, HDP'nin ne yapacağı ve nasıl tavır alacağını konusunda merak uyandırdı. 

Aslında HDP'nin amacı hem seçim öncesi hem de sonrasında Türkiye'nin inşa sürecinde, geleceğinde yer almak. Özellikle seçim öncesi güçlü bir çıkış yakalamayı umuyor, bunu da birlikte parlamentoda çoğunluk sağlanmasına bağlıyor.

HDP, seçim sonrası sürecin ortağı olarak değil, bütün projelerin ilkesel olarak bir paydaşı olmayı ciddi ciddi tartışıyor. Bunun başında da anayasa değişikliği geliyor.

Prof. Dr. Fincancı da konuşan isimler arasında 

Independent Türkçe'ye konuşan HDP'li üst düzey bir yetkili, aday belirleme sürecinde ülkenin geniş kesimlerinin kabul edebileceği biri isim üzerinde çalıştıklarını söyledi.

 

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı dahil birçok isim konuşuluyor
Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı dahil birçok isim konuşuluyor / Fotoğraf: Twitter

 

Henüz net bir isim yok ama değerlendirme aşamasında konuşulan birçok isim var. Rıza Türmen bunlardan biri, bir diğer isim ise Ahmet Türk. Hatta Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da bu isimlerden biri. Kadın bir adayın olma ihtimali çok yüksek, çünkü genellikle kadın üzerinde duruluyor.

HDP'de genel yönelim kendi adayıyla seçimlere katılmak. Parti tabanın arzusu da bu yönde. 

Birinci turda kendi adayıyla seçime girecekmiş gibi hazırlıklarını yürüten HDP'nin "evet" diyebileceği biri olursa aday göstermeyebilir. Bir anlamda İstanbul'daki yerel seçimlerdeki gibi bir sonuç ile karşılaşmak istiyor.

HDP partinin kapatılmayacağı konusunda umutlu

Partinin kapatılmayacağı konusunda umutlu olduklarını ama her şeye rağmen gerçekçi davranmak zorunda olduklarını belirten bir diğer yetkiliye göre de HDP kurulları tüm bunları tartışıyor. Çok seçenekli seçime girme olanağı var. Dili sertleşmiş olsa da AK Parti, HDP'nin kapatılmasının ona bir yarar sağlamayacağı düşüncesinde. HDP'de de genel yönelim kapatılmayacağı yönündedir ama HDP düşünceye göre değil, kapanacak gibi hazırlıklarını sürdürüyor.

 

HDP
HDP iktidarın elindeki kozları almak için Öcalan ile görüşmek istiyor / Fotoğraf:AA

 

Arka kapı diplomasisinde HDP'yi meşgul eden iki şey var, birincisi seçim, ikincisi de Kürt barışı. İkisi de birbiriyle paralel yürüyor.

Öcalan'la görüşmedeki amaç iktidarın kozunu elinden almak

HDP Eş Genel Başkanları İmralı'da hükümlü bulunan Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu. 

Burada amaç seçim öncesi iktidarın elindeki kozları almak, çünkü partide denklemi bozacak şekilde bir hamle olacağı varsayılıyor.

Eş Genel Başkanların olası denklemi bozacak hamleler konusunda Öcalan'ı ikna edebileceğine inanılıyor. 

HDP, devlet dışında Öcalan'la görüşme konusunda bir bilgiye sahip değil.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU