ABD Başkanı Joe Biden: Hastalanabilirim, yarın ölebilirim, endişelenmeleri normal

"Aynı tutkuya sahip olduğumu düşünmüyorlarsa bana oy vermesinler"

Biden'ın gafları ve unutkanlıkları, son dönemde gündemden düşmüyor (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin önde gelen kanallarından MSNBC'ye röportajında, "Yarın ölebilirim, endişelenilmesi normal" dedi.

Kanalın pazar günü yayımladığı söyleşide Biden, "Kadere önem veriyorum. Hastalanabilirim, yarın aniden ölebilirim. Bence bu konuda endişelenilmesi normal. Bu benim için olduğu kadar herhangi birinin yaşı için de geçerli. Bu endişe tamamen yerinde" ifadelerini kullandı.

ABD tarihindeki en yaşlı başkan olan Biden, durumunun sadece yaşına değil enerjisine ve dinamizmine bakılarak değerlendirilmesinin daha doğru olduğunu savundu.

20 Kasım'da 80 yaşına girecek olan ABD Başkanı, şunları söyledi:

Benimle ilgili en iyi değerlendirme, beni izleyerek yapılabilir. Yavaşlıyor muyum? Aynı tempoda mıyım? Sağlığım yerinde. Fiziksel tüm işlevlerim hâlâ sağlam. Akıl sağlığım için de aynı şey geçerli. Bence halk şunu sormalı: 'Yaptığı şey için hâlâ aynı tutkuyu hissediyor mu?' Eğer hissettiğimi düşünüyorlarsa ve ben de bunu yerine getirebiliyorsam, sorun yok. Böyle düşünmüyorlarsa o zaman bana oy vermemeliler.

Biden, 2024'teki başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayı hedeflediğini söylerken, buna dair resmi bir kararın henüz alınmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın Sienna College'la temmuzda ortak düzenlediği ankette, Demokratik Parti'ye oy veren katılımcıların yalnızca yüzde 26'sının Biden'ı tekrar aday olarak görmek istediği ortaya çıkmıştı.

Adaylığa karşı çıkanların gösterdiği sebeplerin başındaysa yaş geliyordu. Biden, ikinci bir dönem daha başkanlık yaparsa görevini tamamladığında 86 yaşında olacak.

Biden'ın gündemden düşmeyen gafları

ABD Başkanı, son dönemki gafları ve sıra dışı davranışlarıyla da gündem olmuştu.

Biden, geçen hafta tamiratı yeni tamamlanan Pensilvanya Fern Hollow Köprüsü'nün açılış konuşmasında, sözlerini bitirdikten sonra arkasına dönerek boşlukla sohbet etmişti. Yönünü şaşıran ABD Başkanı, kendi etrafında döndükten sonra sahneden inmesi gereken yönü bulmuştu.

Biden, eylülde yaptığı konuşmadaysa trafik kazasında hayatını kaybeden ABD Kongresi üyesi Jackie Walorski'ye seslenmişti.

ABD Başkanı, nisandaki bir konuşmasında da eşi Jill Biden'ın, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olduğunu söylemişti.
 


Cumhuriyetçi Partililer, Biden'ın bilişsel kabiliyetlerini ve akıl sağlığını sorgulamaya başlamıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Beyaz Saray doktoru olan Temsilciler Meclisi üyesi Ronny Jackson, Biden'a istifa çağrısı yaparak, "Ülkeyi yönetemiyor, Kaybolmuş ve kafası karışmış. Tamamen devre dışı. Ağzını açtığı zaman, personeli tarafından sürekli düzeltiliyor" demişti.



Independent Türkçe, Telegraph, Newshub

DAHA FAZLA HABER OKU