Greta Thunberg aktivizmden hiç para kazanmadığını söyledi

19 yaşındaki aktivist, "Birçok ödül kazandım... ama tüm paramı bağışladım" dedi

(Reuters aracılığıyla TT News Agency/Jonas Ekstromer)

Greta Thunberg, iklim aktivisti olarak yaptığı çalışmalardan hiçbir gelir elde etmediğini açıkladı.

Çevre politikaları konusunda dünya liderlerine meydan okuyarak itibar kazanan, 2019'da Time Yılın Kişisi seçilerek bunu yapan en genç kişi olan ve üç yıl üst üste Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen 19 yaşındaki aktivist, tek gelir kaynağının üniversiteye gitmek için aldığı öğrenci bursu olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveçli Thunberg dünyanın dört bir yanındaki uzmanlardan gelen, iklim kriziyle nasıl başa çıkabileceğimize dair bilgileri derlediği yeni kitabını bu ay yayımlayacak.

The Times'a verdiği yeni röportajda Thunberg, İklim Kitabı (The Climate Book) adlı projenin kendisine para kazandırmayacağını söyledi.

Thunberg, "Kazanacağım gelir hayır işine gidecek" dedi ve bu bağışın, yardım edeceği meselelerin konuşulmasını sağlamasını umduğunu da sözlerine ekledi:

Paraya sahip olmak güzel olurdu ama bağış yaparak... Örneğin, yeniden yabanlaştırmaya veya doğayı korumaya bağış yaparsam bu konuda bir tartışma başlatabilirim. Mültecilere bağış yaparsam, bunun nedenini konuşabilir ve sonra açıklayabilirsiniz.

Hiç mi para kazanmayacağı açıklığa kavuşturulması istendiğinde Thunberg şunları söyledi:

Kitabı İngilizce'den İsveççe'ye [Thunberg kitabı İngilizce yazıyor] çevirirsem, bunu yapmak için harcadığım zaman karşılığında bir tür geri ödeme alabilirim, çünkü bunu tanıtım için yapmıyor olurum. Bu... spesifik bir iş gibi.


Thunberg, nam salmasına rağmen, kendisini bir influencer olarak görmediğini veya şöhretin beraberin getirebileceği herhangi bir "avantajdan" hiç faydalanmadığını açıkladı.

"Sanatçılar veya influencerlar söz konusu olduğunda, insanların öfkesini çekmeden para kazanabiliyorlar ama ben kazanamam" diyen Thunberg, nadiren taksiye bindiğini ve herhangi bir koruması olmadığını da sözlerine ekledi:

Bindiğim trenler ve kaldığım yerler için kendim rezervasyon yapıyorum... Her zaman kendi yemeğimi yanımda getiririm. Örneğin, her gün sadece ekmek, kuru ekmek yiyebilirdim.

Thunberg, 1 milyon dolardan fazla gizli bir servete sahip olduğunu öne süren komplo teorisini şu sözlerle yorumladı:

Bu, 1 milyon euro değerinde bir ödül kazanmış olmamdan kaynaklanıyor.

Daha da değerli birçok ödül kazansam da tüm paramı bağışladım. Tabii ki bunu umursamıyorlar.

İklim Kitabı, 27 Ekim'de yayımlanacak.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU