PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 16 Ekim 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Çad'ın yeni başbakanı belli oldu

Çad'ın askeri lideri ve geçici cumhurbaşkanı tarafından yayınlanan kararnamede, muhalif politikacı Saleh Kebzabo ülkenin yeni geçiş başbakanı olarak atandı. 75 yaşındaki Kebzabo, ana muhalefetteki Ulusal Demokrasi ve Yenilenme Birliği'ne başkanlık ediyordu.

Başbakan atamasının yanı sıra ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Mahamat Idriss Deby'nin görev süresi 2 yıl daha uzatıldı. Ülkeyi yöneten ve 15 generalden oluşan konsey "Ulusal Egemen Kapsayıcı Diyalog" düzenlediği törende, ülkeyi 18 aydır yöneten Askeri Geçiş Konseyi'nin feshedildiğini ve geçişin başkanı olarak Mahamat Deby'yi atadığını duyurdu.

Geçen yıl nisan ayında isyancılara karşı cephede savaşırken ölen Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno'nun ölümünün ardından oğlu Mahamat Idriss Deby iktidarı ele geçirmişti. 18 ay sonra iktidarı seçilmiş bir hükümete devredeceğine söz veren Deby, bu sözünü tutmadı.


Uganda'da Dezenformasyon Yasası onaylandı

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, sosyal medya ve internet üzerinden yanlış, kötü niyetli ve küçük düşürme amacı olan paylaşımları yasaklayan tasarıyı onayladı.

Buna göre, internet üzerinden yapılan ve bu yasa kapsamında suç olan durumlarda yedi yıl hapis ve 4 bin dolar para cezası verilmesinin önü açıldı.

İfade özgürlüğü ve bilgiye erişim de dahil olmak üzere dijital hak ve özgürlükleri baltaladığı sebebiyle bu yasaya çok sayıda eleştiri geldi.

Özellikle medya özgürlüğünü engelleme, yozlaşmış kurumları koruma ve siyasilerin hesap vermemesine hizmet ettiği iddia edilen yasaya uluslararası birçok kurumdan da eleştiriler yapıldı.

Uganda'daki genel seçimlerden önce sosyal medya platformu Facebook yalan haber ve dezenformasyon sebebiyle kapatılmıştı.


Doğu Afrika'da ebola salgını yayılıyor

Burundi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Liberya, Ruanda, Sierra Leone, Güney Sudan, Tanzanya ve Uganda'dan sağlık bakanları, diğer hükümet yetkilileri ve Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri Uganda'nın başkenti Kampala'da düzenlenen üst düzey acil toplantıda bir araya gelerek ebola salgınına karşı bir dizi karar aldılar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, temaslı izleme, hızlı uyarı bildirimi, bilgi paylaşımı ve acil durum müdahale ekiplerinin ortak eğitimi gibi bir dizi karar alındığı açıklandı.

2012'den bu yana ebolanın rastlanmadığı Uganda'da 20 Eylül tarihinde ilk ebola vakası görüldü. 19 kişinin hayatını kaybettiği ve 54 vakanın doğrulandığı Uganda'da 1000'den fazla temaslı tespit edildi.

Sudan kaynaklı virüsün çevre ülkelere de yayıldığı lakin henüz doğrulanamadığı bilgisi paylaşıldı.


Zambiya idam cezasını kaldırıyor

Zambiya Adalet Bakanı, yaşamın kutsallığını korumak için ölüm cezasını içeren iki yasayı gözden geçirme sürecini başlattıklarını açıkladı. Zambiya hükümeti, işkence ve ölüm cezası gibi insanlık onuruna aykırı cezalara karşı olduklarını açıklamıştı.

Uluslararası Af Örgütü, halihazırda Zambiya'da 257 kişinin ölüm cezası aldığını lakin bu cezalar uygulanmadığını açıkladı.

Zambiya'da en son 1997 yılında idam cezası uygulanmıştı. O yıldan beri hiçbir Zambiya cumhurbaşkanı bir infaz emrini imzalamadı.

Almanya ise iki yasanın gözden geçirilmesini desteklemek için 26 milyon € destek sağlayacağını söyledi.


Lesotho'da seçim sonuçları belli oldu

Afrika'nın en küçük ülkelerinden olan Lesotho'da milyoner iş insanı Sam Matekane tarafından altı ay önce kurulan Refah Devrimi Partisi (RFP), seçimlerde en yüksek oyu aldı.

RFP, 120 meclis sandalyesinden 56'sını kazandı lakin meclis çoğunluğu için diğer partilerle koalisyon yapması gerekiyordu. Bu sebeple Demokratlar için İttifak (AD) ve Ekonomik Değişim Hareketi (MEC) ile koalisyon yapacaklarını duyurdular.

Başkan Matekane seçimlerin ardından, "Daha iyi bir Lesotho sunmak için koalisyon ortaklarımızla birleştik. Sevgili milletimizin kalkınma özlemlerini gerçekleştirmek için gayretle, özveriyle ve yorulmadan çalışmaya söz veriyoruz" dedi. 

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU