Sahte oy tartışmalarının yaşandığı Şişman Ayı Haftası'nın kazananı belli oldu

Sahte oy sebebiyle yarı finalde elenme tehlikesiyle karşılaşan 747 tacı taktı

747, Katmai Milli Parkı ve Koruma Alanı'ndaki 2 bin 200 boz ayıdan biri (ABD Milli Park Hizmeti)

ABD'nin Alaska eyaletindeki Katmai Milli Parkı ve Koruma Alanı'nın her yıl düzenlediği Şişman Ayı Haftası'na bu sefer oy skandalı damga vurdu.

Yarı finalde sahte olduğu belirlenen çok sayıda oy iptal edilirken, dün yapılan açıklamaya göre yarışmayı ayı 747 kazandı.
 


635 kilogram ağırlığındaki 747, 68 bin 105 oyla zafere ulaştı. 56 bin 876 oy alan ayı 901 ise ikinci oldu.

Kilo almak, kış uykusuna yatan bu hayvanlar için fazlasıyla önemli. Çünkü ayıların, hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu yağı biriktirmek için yaz mevsiminde yiyebildikleri kadar çok yemesi gerekiyor. Ayılar, hiçbir şey yiyip içmedikleri kış uykusu süresince vücut ağırlığının üçte birini kaybediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kış uykusuna hazırlanırken kilo alan 12 ayıyı yarıştıran etkinlik ayı sevenlerin, hayvanların fotoğraflarını karşılaştırmasına ve favorilerine oy vermesine olanak tanıyor. Ayılar ikişerli şekilde internet üzerinden oylanıyor.

Ancak bu senenin şampiyonu 747, yarı finalde yaşanan oy skandalı sebebiyle neredeyse finale çıkamıyordu. Holly adıyla da bilinen ayı 435, 747'nin önündeydi.

Ancak Holly için kısa sürede 9 bin oy atıldığı fark edildi. Sahte oylar çıkartılınca 747, 7 bin 510 oy farkla finale yükseldi.

Yarışmayı iki sene önce de kazanan 747, Katmai Milli Parkı ve Koruma Alanı'nda ilk kez 2004'te görüldü. Dünyadaki en büyük boz ayılardan biri olan 747, balık yakalamadaki becerileriyle biliniyor.

 

Independent Türkçe, BBC, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU