Araplar seçimleri boykot ederse, Netanyahu bir kez daha başbakanlık koltuğuna oturabilir

Tel Aviv’de ‘Al-Khamis’ tarafından yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre, Arap seçmenlerin sadece yüzde 32’si oylamaya katılacaklarını söyledi

Filistinli bir satıcı, Kudüs’ün kuzeyindeki Hamza köyü yakınlarındaki sağcı Tkuma partisinin seçim afişinin önünde duruyor. Fotoğraf: EPA

 

İsrail Yüksek Mahkemesi’nin, Milletvekili Sami Abu Shehadeh başkanlığındaki Arap Balad Partisi’nin (Ulusal Demokratik İttifak) seçimlerde diskalifiye edilmesine ilişkin kararı Pazar gününe ertelemesine rağmen, gözlemciler yargıçların diskalifiye kararını bozacağına inanıyor.

Kararın bozulması halinde, Kasım ayında yapılması planlanan bu seçimlere Araplar 3 liste halinde katılabilir.

Ancak bu kırılma Arap vatandaşlarını kızdırmaya devam ediyor.

Tel Aviv’de ‘Al-Khamis’ tarafından yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre, Arap seçmenlerin sadece yüzde 32’si oylamaya katılacaklarını söyledi.

Geri kalanı ise çekimser olduklarını ya da seçimi boykot edeceklerini ifade etti.

Anket, bu durumda iki listenin neredeyse kesinlikle barajı geçemeyeceğini gösterdi.

Bunlar Arap Balad Partisi ve Eymen Avde başkanlığında “Eşitlik ve Barış için Demokratik Cephe Koalisyonu” ile Ahmed Tıbi başkanlığındaki “Arap Değişimi ittifakı”.

Arapların Knesset’teki temsili 10 sandalyeden 4 sandalyeye düşecek. Onlar da Milletvekili Mansur Abbas liderliğindeki İslami Hareket Birleşik Arap Listesi’nin milletvekilleri olacak.

Bu durumda, muhalefet lideri Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağ kamp mutlak çoğunluğu (120 sandalyenin 64’ünü) kazanırken, Başbakan Yair Lapid liderliğindeki mevcut koalisyon ise son seçimlerde kazandığı 62 sandalyeden 56 sandalyeye düşebilir.

İsrail Hayom gazetesi için Profesör Yitzhak Katz başkanlığındaki Magar Mohot Enstitüsü tarafından yapılan anket, seçime katılım oranını da tespit etmeye çalıştı ve tüm İsrail’de son seçimlerde yüzde 70 olan seçmen katılımının yeni seçimlerde yüzde 58’e düşeceği ortaya çıktı.

Ancak yüzde 21’i kararsız olduklarını ve son dakikada fikir değiştirip oy kullanma ihtimallerinin olduğunu da söyledi.

Bu sonuçların analizinde, sağcı güçler arasındaki seçmen katılım oranının sola ve Araplara göre daha yüksek olduğu görüldü.

Sağcı milliyetçi kampın (yerleşimciler de dahil) yüzde 70’i, oy kullanacaklarından yüzde 100 emin olduklarını söyledi.

Seküler İsraillilerin yüzde 64’ü de seçimlerde oy kullanacaklarını ifade etti.

Ancak Araplar arasında bu oran, 73 yıl önceki ilk seçimlerden bu yana en düşük katılım yüzdesi olan yüzde 32’yi geçmedi.

Halkın yüzde 40’ı Yair Lapid’in başbakanlık performansının şimdiye kadar iyi olduğunu söylese de, halka hükümetin başına en uygun kişinin kim olduğu sorulduğunda Netanyahu yüzde 41 oranında destek aldı.

Onu yüzde 27 ile Lapid ve yüzde 10 ile Savunma Bakanı Benny Gantz izledi.

Ankete katılanların yüzde 44’ü aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir’in bir sonraki hükümette bakan olmasının meşru olduğunu söylerken,

yüzde 40 ise aşırı ırkçı duruşu nedeniyle bakan olarak atanmaması gerektiğini dile getirdi.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre İsrail Yüksek Mahkemesi, Merkezi Seçim Komitesi’nin ‘İsrail’i Yahudi ve demokratik bir devlet olarak tanımadığı ve ırkçılığı körüklediği’ gerekçesiyle Balad partisinin diskalifiye edilmesi kararına yapılan itirazı görüşmek üzere 9 yargıçtan oluşan genişletilmiş bir toplantı yaptı.

Toplantıda dava hakkındaki kararın Pazar günü verilmesi kararlaştırıldı.

Merkezi Seçim Komitesi’nin kararına itiraz, Balad partisi adına İsrail’deki Arap Azınlık Hakları Hukuk Merkezi olan Adalah tarafından yapıldı.

Adalah Genel Müdürü Dr. Hasan Cabarin, “Bir partinin seçimlere adaylığının siyasi önerisi nedeniyle diskalifiye edilmesi daha önce hiç olmadı. Hele bu öneri, Seçim Kurulu’nda ve Yargıtay’da birden çok kez tartışılmışsa. Bu nedenle, diskalifiye talebi derhal reddedilmelidir” dedi.

Dün Yüksek Mahkeme aslında diskalifiye kararını iptal edecek gibi görünüyordu.

Yüksek Mahkeme Başkanı Esther Hayut ve diğer bazı yargıçlar, toplantıyı iptal etme talebinin yüzeysel olduğunu ve davanın önemli bir kanıt taşımadığını vurguladı.

Yüksek Mahkeme, Arap Balad Partisi’nin seçimlerde diskalifiye edilmesine ilişkin kararı iptal etmeye karar verirse, Araplar 3 liste ile seçimlere girecek.

Herhangi bir parti listesinin yüzde 3.25 barajını geçmesi için 140 bin oy alması gerekiyor.

Ancak Arap seçmen katılımı sadece yüzde 32 olursa, Arap Balad Partisi yüzde 0,6 ile barajı aşamaz.

Eşitlik ve Barış için Demokratik Cephe Koalisyonu ve Arap Değişimi ittifakı yüzde 3 alır ve her ikisi de barajı geçemez.

İslami Hareket Birleşik Arap Listesi ise yüzde 3,3 ile Knesset’teki tek Arap temsilci olabilir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU