'Ne varsa eskilerde var' sözü Galatasaray'da hayat mı buldu? "Radikal bir dönüşüm var, sabretmek gerekiyor"

Kerem-Yunus ikilisinin formsuzluğu, yeni transferlerin katkı yapamaması ve skor yükünü 3 oyuncunun sırtlaması nedeniyle Galatasaray eleştirilerin odağında. Spor yazarı Umut Eken, Galatasaray'ın durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray'ın gol yükü Bafetimbi Gomis'in omuzlarında. Fransız futbolcu ligde 4 gol kaydetti / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 9. haftayı BAY (Bu hafta maç yapmayacak) geçecek Galatasaray'da oyuncuların performansı tartışılıyor.

Geride kalan 8 haftada 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi alan sarı-kırmızlılar, topladığı 17 puanla averajla 4. sırada yer aldı.

İstanbul ekibi oynanan maçlarda rakip fileleri 9 kez havalandırırken kalesinde 5 gol görmesi ise eleştiri konusu oldu.

Yeniler 'sessiz', gol yükü Gomis'te

Okan Buruk yönetiminde sezona başlayan, Sergio Oliveira, Midtsjö, Lucas Torreira, Milot Rashica, Yusuf Demir, Dries Mertens, Abdülkerim Bardakçı, Leo Dubois, Mathias Ross, Kazımcan Karataş, Haris Seferovic, Juan Mata ve Mauro Icardi'yi transfer ederek adından söz ettiren Galatasaray'ın golcüleri bu sezon sessiz kaldı.

Sarı-kırmızılı takımın özellikle Haris Seferovic, Mauro Icardi, Dries Mertens gibi hücum oyuncularıyla sükse yapmasına karşın geride kalan maçlarda golle buluşamaması ise dikkat çekiyor.

Galatasaray'ın 8 maçlık periyorttaki en golcü oyuncusu ise geçen sezon devre arasında transfer edilen Bafetimbi Gomis. 

Fransız futbolcu süre bulduğu 353 dakikada 4 gol üreterek takımın en skorer ismi konumunda.

8 maçta 647 dakika süre alan Kerem Aktürkoğlu 2, 571 dakika oynayan Oliveira ise 1 kez fileleri havalandırdı.

 

 

Icardi, Mertens ve Seferovic'ten gol yok

Galatasaray'ın en önemli gol umutları olan yıldız oyuncular Icardi, Mertens ve Seferovic, Süper Lig'de henüz golle buluşamadı.

Özellikle oyuna ciddi anlamda katkı sunan ve 7 maçta 441 dakika süre alan Mertens'in saha içi liderliği, arkadaşlarına katkısı dikkat çekerken henüz gol atmaması dikkat çekiyor.

Benfica'dan kiralanan Haris Seferovic ise geride kalan 8 haftada 7 kez sahaya inerken süre aldığı 362 dakikada skora katkısı bulunmuyor.

Geldiği günden beri spor kamuoyunun gündeminde yer alan, sadece saha içinde değil saha dışındaki yaşantısıyla da göz önünde bulunan Icardi, Süper Lig'de 1 kez sahaya çıkarken süre aldığı 28 dakikada gol atamadı.

 

Kerem Aktürkoğlu-AA.jpg
Kerem Aktürkoğlu / Fotoğraf: AA

 

Kerem-Yunus ikilisi performansı nedeniyle eleştiriliyor

Geçen sezon Galatasaray'ın en başarılı oyuncuları arasında yer alan ancak bu sezon beklentilerin altında kalan Kerem Aktürkoğlu ile Adana Demirspor'daki performansı sonrası sarı-kırmızılı ekipte sağ kanadın değişilmez ismi olan Yunus Akgün de bu sezon eleştirilerin odağında.

8 maçlık süreçte 695 dakika ile takımın en çok süre alan 4. oyuncusu olan Yunus Akgün, şu ana kadar sarı-kırmızılı ekiple gol bulamazken 1 asist üretti.

Galatasaray'da 647 dakika oynayan Kerem Aktürkoğlu ise 2 kez golle buluştu. Aktürkoğlu geçen sezon sarı-kırmızılı formayı tüm kulvarlarda 52 kez giyerken 13'er gol ve asist üretmişti. 

Yunus Akgün ise Adana Demirspor'da çıktığı 39 maçta 9 gol ve 17 asistle göz doldurmuştu.

Spor kamuoyunda ikilinin bu sezonki performans düşüşü, 3 yerli zorunluluğu nedeniyle yerlerinin alternatifsiz olması ve düşük maaşları gerekçe olarak gösteriliyor.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Sezon başında standartlar yükseğe konuyor bunun da sebebi yapılan transferler"

Galatasaray'da puan tablosunun başarılı grafiği ortada olmasına karşın oyuncuların performansları ise yetersiz görülüyor.

Geçen sezon kadroda yer alan oyuncuların skora katkısı da göz önüne alınarak 'Ne varsa eskilerde var' eleştirilerini de beraberinde getiriyor.

Spor yazarı Umut Eken, sarı-kırmızılı kulüpte oyuncuların performansını ve transferleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Geride kalan süreçte liderle aynı puanda 4. sırada yer alan Galatasaray'a yapılan eleştirilerin normal olmadığını dile getiren Eken, "Bu bizim iklimimize uygun bir kısım. Öyle bir atmosfer var" dedi. 

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinden sonra Jorge Jesus'un dahi eleştiri aldığını hatırlatan Eken, "Sebebi şu: Sezon başında standartlar çok yükseğe konuyor bunun da sebebi yapılan transferler. Türk toplumu sadece spora özel değil her anlamda çok sabırsız. Tribündeki taraftar da çok sabırsız. Çok çabuk başarı edinmek istiyor" diye konuştu.

"Galatasaray'da çok radikal bir dönüşüm var, sabretmek gerekiyor"

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un da bu sezonki maçlarda sadece Giresunspor'a karşı kötü olduklarını ifade ettiğine işaret eden Eken, şu ifadeleri kullandı:

Herkes Fenerbahçe'deki dönüşümden bahsediyor ama Galatasaray'da da çok radikal bir dönüşüm var. Sabretmek gerekiyor ama kimse sabırlı değil maalesef. Galatasaray, Adana Demirspor maçını kazanamadığı için eleştiriliyor ama Demirspor'u bu sene orada yenebilecek bir takım var mı o da tartışılır.

Galatasaray'da Mertens, Icardi ve Seferovic'in gol yollarında suskun kalmasını, gol yükünü de Gomis'in sırtlanmasını yorumlayan Eken, "İstatistiklerin arka tarafına bakarak da değerlendirmek lazım. Evet rakamlar yalan söylemez. Galatasaray sadece 9 golde kalmış durumdaki Gomis'in golleri de kurtarıcı gollerdi" şeklinde konuştu.

 

 

"Oluşturulan kadro daha fazlasını hayal ettiriyor ama istatistiklerin geneline bakmak lazım"

Galatasaray'ın ceza sahasında en fazla topla buluşan, en fazla şut atan takımlar sıralamasında çok üstte olduğuna değinen Eken, şunları kaydetti:

Biraz daha oyunun neyi gösterdiğine bakmak lazım. Sonuca yansımıyor ama net bir son vuruş problemi var mı Galatasaray'da tartışılır. Ancak Galatasaray'ın oyunu ileriye doğru umut vaat ediyor. Eğer bu istatistiklerle ilerler ve isabet yüzdesini artırırsa gol atma yüzdesini de çok yükseltecek. Galatasaray şu anda ligde az gol atan takımlardan. Oluşturulan kadro daha fazlasını hayal ettiriyor ama istatistiklerin geneline bakmak lazım. Galatasaray'ın hücum oyunu umut vaat ediyor. İlerisi için taraftarın umutlanmasını sağlıyor. Diğer taraftan da kalesinde böyle kapattığını da unutmamak lazım. Kötü tarafına bakarken iyi tarafına da bakmamak lazım.

 

 

"Galatasaray santraforuyla aradaki köprüleri inşa ederse sorunların büyük kısmı çözülecektir"

Galatasaray'da gol yükünü Gomis'in üstlenmesi sonrası 'Ne varsa eskilerde var' yorumlarının yapılmasına ve yeni transferlerin yetersiz olduğu eleştirilerine de yanıt veren Eken, "Gomis daha çok oyuna sonradan girip gol attığı maçları izledik. 90 dakika oynadığında bazen çok da faydalı olamadığını gördük. Bir tek Adana Demirspor maçına parantez açmak lazım. Galatasaray hücum-kanat oyuncularının çok fazla topla buluşturamadığını gördük. Seferovic döneminde de bu yaşanmıştı. Galatasaray biraz daha nokta santraforuyla köprüleri inşa edebilirse o zaman zaten sorunların büyük kısmı çözülecek demektir" şeklinde görüş belirtti.

 

 

"Kerem ve Yunus'un performans düşüşünü tek sebeple açıklamak mümkün değil"

Kerem Aktürkoğlu ve Yunus Akgün'ün performans düşüşünü tek bir sebeple açıklamanın mümkün olmayacağını düşünen Eken, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kerem de Yunus da süratli, topla dripling yeteneği olan oyuncular. Galatasaray geçen sene büyük maçlarda geçiş oyununa yatkın oynamaya çalışıyordu. Ve bu durum Kerem için olanak sağlıyordu. Kerem tabii bireysel olarak kendisini çok geliştiriyor. Yunus da keza öyle. Bu sene ikisinden de beklentiler biraz daha fazla. İkisi de beklentileri karşılayamadılar. Alternatifsiz olmaları bir gerçek. Diğer taraftan takımla birlikte seviyelerini yukarıya çekecek olmaları da bir gerçek. Yunus için şunu söylemek lazım: Aksiyon alanlarında çok fazla var ama vuruşlarda çok isabet sağladığını söylemek mümkün değil. Elbette mali durumlar da bir etken olabilir. Kafaların rahatlaması açısından bir iyileştirme yapılabilir. Sonuçta profesyonel futbolcular. Uygun şartlar oluştuğunda performanslarını sergilerler. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yerli opsiyonu oluşursa Yunus ya da Kerem'le ilgili bir tercih ihtimali doğabilir"

Galatasaray'ın yerli rotasyonunu arttırmaya çalıştığını ve bu konuda çalışmalar yapacağını vurgulayan Eken, "Devre arasına kadar transfer olanağı yok. Halil Akbunar gibi kanat oyuncuları gündeme gelmeye başladı. Devre arasına kadar durumu kurtarıp, bir iki takviye yapılır, biraz daha rekabeti yukarı çekebilirlerse durum değişebilir. Belki başka denemeler de yapılabilir. Berkan Kutlu sol bekte denenirse bir yerli opsiyonu oluşması sağlanacak. O zaman Yunus ya da Kerem'le ilgili bir tercih opsiyonu doğabilir. Bu da bence Okan Buruk'un düşündüğü bir şey. Ekim ayında Galatasaray sadece iki maça çıkacak. Muhtemelen bunun denemeleri yapılıyordur. Galatasaray'ın bir sonraki maça nasıl bir kadroyla çıkacağını bekleyip göreceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU