Avrupa, cep telefonlarının tek tip şarj girişine sahip olmasını sağlayacak kararı onayladı

Avrupa Parlamentosu'nun aldığı kararının Apple'ı zorlayabileceği belirtildi

Fotoğraf: AA

Avrupa Parlamentosu, 2024 yılına kadar Avrupa Birliği'nde (AB) tüm cep telefonlarının, tabletlerin ve fotoğraf makinalarının tek tip şarj girişine sahip olmasını sağlayacak kuralı onayladı.

Küresel bazda bir ilke imza atan parlamento kararının, Lightning şarj girişi kullanan iPhone üreticisi Apple'ı rakiplerinden daha fazla etkilemesi bekleniyor.

AB kurumları tarafından daha önce alınan kararı onayan parlamento oylaması, Android telefonlarda kullanılan USB-C girişleri AB standardı haline getirerek Apple'ı iPhone ve diğer cihazlarındaki girişleri değiştirmeye zorlayacak.

Avrupa'nın başlıca elektronik ürün tedarikçilerinden Apple'ı rakiplerine göre daha çok etkilemesi beklenen yeni kural; müşterileri, USB-C girişi olmayan eski ürünler yerine yeni çıkan Apple cihazlarını almaya teşvik ederek şirkete fayda da sağlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

E-kitap okuyucuları ve kablosuz kulaklıklar gibi başka cihazları da kapsadığından kural, Samsung ve Huawei'yi de etkileyebilir.

Apple, Samsung ve Huawei'e ulaşılamadı.

Parlamento üyeleri 602 lehte, 13 aleythe oyla kararı onayladı.

iPhone ve Android kullanıcılarının farklı şarj cihazları kullanma zorunluluğuna yönelik şikayetlerinden ötürü Brüksel 10 yıldan uzun süredir ortak şarj girişi kullanılması konusunda ısrar ediyordu.

Avrupa Komisyonu, yeni kuralın tüketicilere 250 milyon euro tasarruf sağlayacağını belirtmişti.

2019 yılında Komisyon'un yaptırdığı bir araştırma 2018 yılında cep telefonlarının yüzde 50'sinin USB micro-B, yüzde 29'unun USB-C ve yüzde 21'inin Lightning girişi üzerinden şarj olduğunu göstermişti. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU