İYİ Parti'den Engelsiz Eğitim Çalıştayı: Engelliler Müsteşarlığı kuracağız

Toplumsal Politikalar Başkanı Ayfer Yılmaz "İYİ Parti iktidarında "Engelli maaşları yaşamsal ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenecektir" diye konuştu

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Ankara'da Engelsiz Eğitim Çalıştayı düzenledi. Çalıştay'ın açılışıda bir konuşma yapan Akşener "Bu çalışma engelsiz bir hayatı, engelli bireylerimize nasıl sağlarız, biz iktidar olduğumuzda ne yapacağımız yapacağız sorusuna cevap sağlayan bir çalışma. Bu çalışmayı asıl işin sahiplerinin önerilerine, onayına açacağız" ifadelerini kullandı.

Akşener şunları kaydetti:

Ailesinde engelli bireylerin olduğu bir insanım. Ailelerin hangi sistem içerisinde olursa olsun engelli bireylerin, hayatlarındaki engelli yakınlarının maalesef Türkiye’de çok zor yaşadıklarını biliyorum. Saygı görürler, merhamet duyulur ama kurumsal olarak çok zor bir hayat yaşanıyor. Çok gençliğimden itibaren belki teyzemden dolayı, annemin kız kardeşi görme engelliydi, belki oradan kaynaklanan bir dikkatle engelli bireyler üzerinde kendimi STK’lar da dahil hep çalışarak ifade etmiş bir insanım. 

Özellikle zihinsel engelli çocukları bulunan annelerin evladını nasıl bırakırım endişesini şurada gören, hisseden bir insanım ben. O annelerin o hissini en aza indirecek, o annelerin o duygusunu emniyet hissiyle takas edecek, endişesini emniyet duyma, güven duyma çocuğunun yarına yönelik güven hissiyle yer değişecek bir çalışmayı birlikte yapmak istiyorum.

"Engelli maaşları yaşamsal ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenecektir"

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ayfer Yılmaz da engelli yurttaşlara ilişkin hazırlanan taslak hakkında açıklamalarda bulundu.

Yılmaz "Fırsat eşitliğinin sağlandığı, ayrımcılığın ortadan kaldırıldığı bir toplum istiyoruz. Biz engelliliğin bireysel farklılık olarak görmüyoruz bir hak meselesi olarak görüyoruz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılmaz şöyle devam etti:

Erişilmez eğitimi, adaleti, sağlığı, istihdamı, bilgi ve bilimi öteki olarak ayırmayı reddediyoruz. Sağlığa, eğitime, bilgiye katılımın önündeki engelleri kaldıracağız.

Bütün bunları yapabilmek için toplumda ne kadar engellimiz var? Engellilik durumlarına ilişkin verileri biliyor muyuz? Eğer dünya nüfusunun yüzde 15’nin engelli olduğunu gözetirsek ülkemizde de 10-12 milyon civarı engellimiz var. Bugün cumhurbaşkanlığı sistemi içerisinde Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Engelliler İdaresi Başkanlığı, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçtiğimizde Başbakanlığa bağlı Engelliler Müsteşarlığı kuracağız. Mevzuat, eğitim, sağlık, istihdam, sosyal yardım hizmetleri ile sorumlu ve koordinasyon sağlayan, sosyal doku envanteri hazırlanacak.

SMA’lı çocukların tedavisi için tecrübeli uluslararası üniversitelerle iletişime geçileceğini de kaydeden Yılmaz, "Sağlık politikalarımızla eş anlı olarak eğitim politikalarımız da uygulamaya konulacaktır. İYİ Parti iktidarında devlet vatandaşların talep ve müracaatını beklemeksizin doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaşarak yaşam kalitesini arttıracak koşulları sağlayacaktır. Sosyal yardım ve hizmetlerde kademeli destek sistemine geçilecek. Engelli maaşları yaşamsal ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenecektir. Ağır engelli çocukları bulunan annelerimizin sigorta primi devlet tarafından karşılanacak. Engelli kişilerin kullanımı için alınacak ÖTV muafiyetli araçlarda uygulanan fiyat üst sınırı günü ekonomik koşullarına göre belirlenecektir.Ömür Boyu Yaşam Merkezleri, 24 saat destek veren merkezler ailelerin gözünün arkada kalmamasını sağlayacağız. Kadın sığınma evleri erişilebilir hale getirilecek ve istismara uğrayan engelli kadın ve çocuklarımız için etkin koruma sağlanacaktır" diye konuştu.

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU