Rusya, "yanlış bilgi" paylaşımı sebebiyle SoundCloud'u yasakladı

Ülkede Facebook ve Instagram da yasaklı

Merkezi Almanya'da olan SoundCloud, 2007'de kuruldu (AFP)

Rusya "yanlış bilgi" paylaşımını gerekçe göstererek çevrimiçi ses paylaşma platformu SoundCloud'u yasakladı. Reuters'ın Rus haber ajansı Interfax'ten aktardığına göre karar dün alındı.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu Roskomnadzor, Kremlin'in "özel askeri operasyon" diye adlandırdığı Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili "yanlış bilgilerin" platformda dolaştığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde "Roskomnadzor, Ukrayna topraklarındaki özel askeri operasyonla ilgili yanlış bilgi içeren materyallerin paylaşımıyla bağlantılı olarak SoundCloud hizmetine erişimi kısıtladı" ifadesi yer aldı.

Adımın, Rusya Başsavcılığı'nın talimatıyla atıldığı kaydedildi. "Sivillere ve altyapıya yönelik saldırılar, Rus askeri kaynaklı sivil zayiat gibi özel askeri operasyonun" şekli ve savaş yöntemlerine ilişkin "yanlış bilgiler" paylaşıldığı savunuldu.

Moskova, Ukrayna savaşının ardından Twitter'ı yavaşlatmıştı.

Ayrıca Meta'nın, Ukrayna'daki savaşa destek veren Ruslar ve savaşa katılan Rus askerlerine karşı şiddet içerikli mesajlara izin vereceğini açıklamasının ardından ülkede Facebook ve Instagram yasaklanmıştı.

Rusya, 24 Şubat'ta başlayan savaşta Kiev, Lviv ve Odesa'yı ele geçiremese de ülkenin doğusunda pek çok bölgeyi işgal etti. Rusya ayrıca kısmı seferberlik ilan ederek ülkedeki 300 bin kişinin silah altına alınacağını duyurdu.

Ancak Ukrayna, başlattığı karşı saldırıyla bazı toprakları geri aldı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin 26 Eylül'de açıkladığı verilere göre savaşta 5 bin 996 sivil yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı 8 bin 848'i buldu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU