Nebati: Yeni ekonomi modelinin en önemli sac ayağı TL'ye güveni artırmaktır

"Eğer yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık, bugün enflasyon sorunu ile birlikte büyük olasılıkla bir durgunluk ve buna bağlı birçok sorunla yüz yüze kalacaktık"

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti hükümetinin hayata geçirdiği “yeni ekonomi modeli”nin en önemli ayağının son bir yılda dolar karşısında yüzde 50’nin üzerinde değer kaybeden Türk Lirası’na güveni artırmak olduğunu söyledi.

Nebati "Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi"nde konuştu.

Nebati, "Eğer yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık, bugün enflasyon sorunu ile birlikte büyük olasılıkla bir durgunluk ve buna bağlı birçok sorunla yüz yüze kalacaktık. Öte yandan enflasyon sorunu yine ciddi bir mesele olmaya devam edecekti" dedi.

 

Bakan, "Modelimizin en önemli sac ayağı TL’ye olan güvenin artırılmasıdır. Ancak modelin başarısı için maliye politikası tek başına yeterli değil. Para politikası da destekleyici şekilde dizayn edilmeli" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nebati, "İktisat tarihi incelendiğinde, aynı ekonomi politikalarının her ülkede aynı neticeler doğurmadığı gerçeğiyle karşılaşırız. Bir ülke ekonomisinin büyüme performansına olumlu etki eden bir politika, başka bir ülkede enflasyonist baskılara neden olabilmektedir" diye konuştu.

Hazine Bakanı, "Gelişmekte olan ülkelere kalkınmanın tek reçetesi olarak sunulan Ortodoks ekonomi politikaları, gelişmekte olan birçok ülkede büyük cari işlemler açığı ve beraberinde borç krizleriyle neticelenmiştir" şeklinde konuştu.

Hazine Bakanı, "Tüm küresel sarsıntılara rağmen ülkemiz birçok alanda olumlu gelişmeler kaydederken, çeşitli çevrelerce ekonomi modelimizin insafsızca ve adeta ideolojik bir saplantıya varırcasına eleştirilmesini şaşkınlıkla karşıladığımızı belirtmek isterim" şeklinde görüş belirtti.

Nebati, "Ülkemiz için son derece stratejik birçok adımı atmaktaki kararlılığımız, tamamen ülkemizin ve insanımızın spesifik ihtiyaçları doğrultusundadır" diye konuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU