Erdoğan: Cumhuriyet Halk Partisi bir milli güvenlik sorunudur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin'deki polisevi saldırganının CHP raporunda yer almasına tepki gösterdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhuriyet Halk Partisi bir milli güvenlik sorunudur” dedi.

Erdoğan, CNN TÜRK - Kanal D ortak yayınında gündemi değerlendirdi.

Erdoğan, Mersin’deki polisevi saldırısına dair, “CHP'nin bu teröristlerden biri geçmişte gazeteci olarak savunmuş olması gündeme geldi. Devletin sözüne kulak verselerdi böyle utanılacak duruma düşmezlerdi. Ancak utanmaları yok. Yargı bunları terörist oldukları için mahkum ediyor veya tutukluyor. Hala raporlarında bu isim duruyor, vazgeçmiş değiller. O terörist bu saldırıyı o çantasında taşıdığı silah ile yaptı. Bunların yaptığı hükümet eleştirisi değil, hükümet düşmanlığı. Cumhuriyet Halk Partisi bir milli güvenlik sorunudur. Şu an Edirne'de tutuklu mahkum olanların durumu da aynı. Diyarbakır'da suçsuz evlatlarımızı sokağa çıkın sözleri ile ölümlerine neden olmadılar mı?” dedi.

“İzahı yok”

Erdoğan, ABD’nin NATO'da birlikte olduğu ülkeler arasında adil davranmadığını ifade ederek şunları kaydetti:

Yunanistan da Türkiye de NATO'da. Biz NATO'da ilk 5'in içerisindeyiz. Hem verdiğimiz güçle,hem kara kuvvetleri ile önemli bir konumdayız. ABD'nin adalara bu kadar yüklü silah,araç, gereç göndermesi kabul edilebilir bir şey değil. Amerika'ya ve Yunanistan'a gerekli uyarıları Dışişleri aracılığı ile yaptık. BM'ye son mektubumuzu da 17 Eylül'de gönderdik. ABD bir kere Türkiye gibi müteffik bulamazsın. Burası hukuki olarak gayri askeri yerler. Uluslararası yargı yolunu tıkıyorlar. Adaları silahlardan arındırmaları şart. Lozan'a göre bu adalar özel statüye tabiler. Amerika'dan beklentimiz Yunanistan'ı yanlış hesaplara sokmaması ve uluslararası kamuoyunun manipüle edilmesine müsaade etmemesidir. Bugün MGK'dan sonra yaptığımız basın açıklaması bunları içeriyor. Rum-Yunan ikilisinin barış ve istikrarı tehdit eden adımlarını görmezden gelen hatta teşvik eden ABD silahlanma yarışına yol açacaktır. Biz duracak mıyız? Bu adımları atıyoruz, atacağız. 40 bine yakın orada askerimiz var. Bunun dışında orada bizim silah, araç, gereç bu konularda da adımlarımızı atıyoruz. Bu son adımın cevapsız kalmayacağını, Kıbrıs Türklerinin güvenliği için her tedbirin alınacağını herkes bilmeli. Silahsız olması gereken adalarda ABD maalesef ne Lozan'ı ne de Paris'i dinliyor ve böyle adımları atıyor. Amerika'nın, Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ne içerik bakımından ne de zamanlama bakımından izahı yoktur.

“Zelenski Putin’i ikna etmemizi istiyor”

“İstisnasız olarak görüştüğüm devlet başkanları, başbakanlar olsun hepsi de şu ifadeyi kullandı; ‘Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuğunuz her türlü takdirin üstündedir.” dediğini bildiren Erdoğan, “Putin ile yaptığımız görüşmelerde de Zelenski ile yaptığımız görüşmelerde de esir takası olayı başarılı bir şekilde sona erdi. Şu an bundan sonraki bir süreç var. Barış için ben umutsuz değilim ama bir anda netice alırız dersek bu da hayal olur. Referandum olayı sıkıntıyı getiriyor. Böyle bir referanduma gidilmeseydi de bunları diplomasi yoluyla çözebilseydik, çözebilselerdi. Zelenski 4 bölge ile ilgili desteklerimizi işitiyor. Putin ile görüşerek bu sorunu çözmemizi istiyor. Putin ile bu konuyu yarın etraflıca ele almayı düşünüyorum. Ukrayna'nın işgal altındaki bazı bölgelerindeki referandum kararı daha endişe verici. Diplomasi çabalarını zora sokuyor. Burada bir ilhak olabilir. Tanıdığım Sayın Putin kafasına bir şeyi koyduysa yapar. Referandum olayı sıkıntı getiriyor. Keşke referanduma gidilmeseydi de bunları diplomasi yoluyla çözebilseydik. Sayın Zelenskiy 4 bölgeyle ilgili desteğimizi, Putin'i ikna etmemizi istiyor. Yarın Sayın Putin'le bu konuları etraflıca ele almayı düşünüyorum” diye konuştu.

Erdoğan tahıl sevkiyatı konusunda da, “Biz şu anda özellikle tahılı az gelişmiş, fakir ülkelere nasıl aktarırız bunun gayreti içinde olduk. Yüzde 80 maalesef zengin ülkelere gitti. Bu da sayın Putin'i ciddi manada rahatsız etti. Bundan sonraki süreçte umuyoruz ki fakir ülkelere gönderebilelim, neticeye varalım” ifadelerini kullandı.

“Nükleer savaş felaket”

“Bir nükleer savaşa gitmenin bedeli, faturası bir felaket” değerlendirmesini yapan Erdoğan, “Bunu bırak konuşmayı, düşünmemek gerekiyor. Bunları zaten hiç gündeme getirmeden diplomasi yoluyla çözmek işin en isabetli adımı olacaktır. Ukrayna'nın işgal altındaki bazı bölgelerindeki referandum kararı daha endişe verici. Diplomasi çabalarını zora sokuyor. Burada bir ilhak olabilir. Tanıdığım Sayın Putin kafasına bir şeyi koyduysa bunu yapar” dedi.

ABD ile F-16 tartışması

“Sayın Biden, kendi düşüncesinin F-16'ları ve diğer bütün parçaları vermekten yana olduğunu söyledi. Özellikle Savunma Bakanlarının yaptığı görüşmelerde bu istikamette yanıtlar alıyoruz” diyen Erdoğan şunları kaydetti:

‘Cumhuriyetçilerden destek alamıyoruz' gibi yanıtlar aldık. Bu ziyaretimde cumhuriyetçilerle görüşmelerim oldu. Burada bana olumlu görüşmelerim oldu. Ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler. 'Bu akşam döner dönmez, Türkiye'ye karşı olan tavrı olan kişi ve kişilerle görüşmeler yapacağız' dediler. Biden'ın sözünden hareketle netice bekliyoruz.

Suriye’ye yeni harekat

Suriye’ye harekat konusunda “Bir gece ansızın dediğimi konu odur, yapmamız gereken neyse onu gerekli ve uygun gördüğümüz anda yaparız” diyen Erdoğan, “Bugünkü MGK metninde bunlara özellikle yer verdik. Biz terörle mücadele gayretimizde bölgenin huzurunu da temin ediyoruz. Terörle mücadele tek taraflı olmaz. Karşı taraf da buna olumlu yaklaşımda bulunması lazım. ABD ve Rusya'nın Ekim 2019'da vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor. PKK/YPG sınırımıza yakın bölgelerde bunlara aykırı şekilde halen konuşlu, tatbikalat yapıyor. Hatta Kamışlı ve çevresinde eğitim alıyorlar. Çalışmalarımızı, gerekli ve uygun gördüğümüz anda, kapsamlı bir terörle mücadele harekatına dönüştürmekten asla kaçınmayız” bilgisini paylaştı.

Erdoğan sığınmacılar konusunda şunları ifade etti:

Yaptığımız briket evlere insanlar yavaş yavaş taşınmaya başladı. Alt yapısı ile her şeyi ile briket evler yaptık. Isınma noktasında da güneş enerjisi ile ısınma projesi yaptık. Suriyeliler için onurlu bir geri dönüş hazırlamamız lazım. CHP gibi 'biz geldiğimiz gibi bunları Suriye'ye süreceğiz' diyemeyiz. İnsani muamelemizi sürdüreceğiz. Yunan'ın baktığı gibi de göremeyiz. Botları nasıl şişlediklerini görüyoruz. 

KKTC’yi tanıyın çağrısı

Erdoğan KKTC konusunda şunları kaydetti:

Tanımalar öyle bir anda olan şeyler değil. Dünyada birçok irili ufaklı ülkeler tanındılar, ama ne kadar zamanda tanındılar? Uzun süreler aldılar. Bu adadaki iki devletin eşit statüde müzakere masasına oturması gerekir, ve biz bunu başaracağız. BM adil davranırsa bu süreci hızlandırırız. Kıbrıs Türk halkının eşit statüsü tescil edilsin. BM hitabımda KKTC'nin tanınması için çağrıda bulundum; bu bir ön hazırlık. Uluslararası toplumun KKTC'yi tanıması için çalışacağız.

“Kemal Bey dürüst ol”

Kılıçdaroğlu’nun TOKİ konusunda garanti istemesini değerlendiren Erdoğan, “Biz ilk defa bu alana girmiyoruz ki 1 milyon 250 bin konut yaptık, kendimizi ispatladık. Kemal Bey dürüst ol. Siyaset dürüstlüktür. Biz attığımız bu adımla yeniden bir tarih yazıyoruz. Gençlerin başvurusu 1 milyon 715 bin. Gençler bile bu işi senden daha iyi kavramış durumda. İlk kazmayı 25 Ekim'de vuruyoruz. Derdimiz Türkiye'nin dört bir yanında aynı anda temelleri atmak. En kısa zamanda kura tarihlerimizi de açıklayarak bu adımları atacağız. Bir şey daha yapma durumumuz var. Arsamı alır, evimi kendim yaparım diyenlere mevcut rakamı artırmak sureti ile kuraya tabi tutarak istiyoruz ki vatandaşlarımıza bu sayıyı artırarak imkan tanıyalım” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Bir şey daha yapma durumumuz var. Arsamı alır, evimi kendim yaparım diyenlere mevcut rakamı artırmak sureti ile kuraya tabi tutarak istiyoruz ki vatandaşlarımıza bu sayıyı artırarak imkan tanıyalım. Kura çekiminden önceye yetiştireceğiz çalışmayı. Ben dün akşam Murat Bey'e talimatı verdim, çalışmaları başlat, bunun duyurusunu yapalım. Biz seçim sonrası ikinci bir etabı başlayabiliriz demiştim. Şartlar bizi öyle bir zorluyor ki arsalar verelim, vatandaşımız kendisi yapsın diyoruz. Arsamı alır evimi yaparım diyenlere yönelik rakamı 1 milyona belki daha fazla çıkararak vatandaşımıza böyle bir imkan tanımak istiyoruz. Bizim parasal olarak bir sıkıntımız yok. Bizim her Kabine sonrası işimiz müjdeleri açıklamak. Üniversitelerde yemek yardımı 25'ten 60 liraya çıktı. Kredi geri ödemelerinde ciddi bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırdık. Çiftçilerime elektrik faturasını hasat sonunda ödeme imkanı getirdik. 

“Bu yüzyıl, Türkiye yüzyılı olacak”

“Bu yüzyıl, Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada şartlar nedir, Avrupa'da durum nedir görüyorsunuz” değerlendirmesini yapan Erdoğan, “Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı. Dengeli ve güçlü bir büyüme kaydettik. Ekonomi modelimiz büyümenin devamını ispatlayacak. Bunu da herkes görecek” diye konuştu.

Erdoğan büyüme ve enflasyona ilişkin şunları kaydetti:

2022 yılında büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyorum. Tabii bu bir ortalama rakamdır, daha iyisi olacak ama daha kötüsü olmayacak. Ocak'tan itibaren bunun emarelerini çok rahat göreceğiz. Ben enflasyondan önce faize bakıyorum. Biz faiz oranını yüzde 12'ye indirdik. Buradan yatırımcılara sesleniyorum. Bundan sonra yukarı çıkmak yok, daha aşağı inecek ve enflasyonu da baskılayarak aşağı indirecek. Bir yatırımcı yapacağı yatırımda düşük faiz arar. Düşük faizle yatırımını yap, ülkenin büyümesine katkı sağla. Yatırım, istihdam, ihracat, üretim, cari harcama noktasındaki büyümeyi arzu ettiğimiz istikamete getirmek istiyoruz. Yılbaşından itibaren neticelerini almaya başlayacağız.

Asgari ücret

Asgari ücrete ilişkin Aralık ayını işaret eden Erdoğan, “Tekrar değerlendirme yapıp yeni bir adımı yıl sonu itibarıyla atacağız. Yeni yıla çok daha farklı ve güçlü şekilde gireceğiz. İşçilerimizin hayat pahalılığı karşısında zor durumda kalmasını engellemek bizim için en önemli şey” dedi.

“Karadeniz gazı da devreye girerse daha da rahatlarız”

Elektrikte ve doğalgazda vatandaşa her türlü desteği verdiklerini belirten Erdoğan, “Bu kış ile beraber Karadeniz gazı da devreye girerse daha da rahatlarız. Rusya ile bizim bir sıkıntımız yok. Akkuyu'da da Ruslarla birlikte çalışıyoruz. 2023 içinde ilk tribün yetişecek. Biz tabii bu arada Sinop'ta bir nükleer enerji santralinin adımını atacağız. Rusya ile görüşmelerimiz sürüyor. Akkuyu'da tribünler 2028'de bitmiş olacak” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Bugün dünyada sayılı ülkelerde var. 4 tane sondaj, 2 tane sismik araştırma gemimiz var. Ama Karadeniz'de, ama Akdeniz'de araştırma yapıyorlar. Umarız kabiliyetlerinin neticesine alacak. Doğal gaz da gelse petrol da gelse bizim için eyvallah. Ama tabi tüm yatırımlar doğal gaz üzerine. Nereye gitsek, 'başkanım ne olur bizim doğal gaz gelsin' diyor. 

Merkez’in faiz kararı

ABD'nin faiz artırımının küçük bir oran olduğunu ifade eden Erdoğan, “Şu an Amerika'da son rakam yüzde 6 olabilir. Avrupa'da da durum yine böyle. Çift haneli rakamda değiller. Biz yıl sonuna kadar faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz. Biz altı sıfırı attığımız zaman Türk Lirası değer kazandı mı? Ve biz 6 sıfırı attık, paramız bir anda değer kazandı. Yatırımcıların kazanacağı ile faizi ödemesi mümkün hale gelecek. Soygunu önlüyoruz. Biz soygunculara değil, yatırımcılara bir imkan açalım istiyoruz. Sen yatırım yap da onunla kazan. Verdiği o krediden aldığı faiz ile 'şu kadar kazandım' Kamu bankalarına onu söylüyorum. Siz ne kadar yatırımcıyı takviye ettiniz, bununla beraber ülke nereden nereye gidiyor, bu önemli. Türkiye ekonomi modeli ile beraber seçime giderken de mottomuz bu olacak 'Türkiye'nin yüzyılı'. Yatırımcıyı teşvik etmeye devam edeceğiz. Merkez Bankası üzerinde spekülasyon üretmeye çalışıyorlar. Rezevlerimiz iyi durumdalar. Yeri gelecen Merkez Bankası Botaş'ın sıkıntılarına çare olacak. Gücünü kaybetmesini bekleyenler avucunu yalayacaklar” dedi.

Erdoğan, TOGG’u 29 Ekim'e yetiştirmek istediklerini belirtti.

Borsa ile ilgili iddialar

“Borsa'ya girenin çok kazanını olduğu gibi kaybedeni de oluyor” ifadesini kullanan Erdoğan, “Bizim borsamız kazandıran bir borsa. Hazine ve Maliye Bakanımız hazırlıklarını tamamlıyor. Konu en ince ayrıntısına kadar incelenecek ve bunu da kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

“Erken seçim olmayacağına inandılar”

Erdoğan erken seçim tartışmalarına ilişkin muhalefetin artık erken seçim olmayacağına inandığını bildirdi.

AK Parti ve kabinede değişiklik konusu 

“Futbol takımlarında bile A'dan Z'ye bir değişim olmaz. Mevcut omurgayı korursun takviye nereye gerekiyor ise oraya takviye yaparsın. İller basında, yönetimdeki yapı olarak değişiklikleri yaparak çok daha güçlü bir kadro ile yeni seçime hazırlanmak gerekir. Cumhur ittifakı olarak da ayrıca bir durumumuz söz konusu. Cumhur ittifakını yapısı da bizi ilgilendiriyor. Dayanışma içinde bu işi devam ettireceğiz” değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, “8 ay içinde böyle iş yapmak yöneticilik olarak da işletmecilik açısında da sağlıklı olmaz. Fevkalede bir durum olursa böyle bir adım da atılabilir. Kadro yeniliklerini bayrak değişimi ve tazelenme olarak gördüğümü daha önce de ifade ettim” diye konuştu.

Erdoğan sıcak siyasete dair şunları ifade etti:

Hellaleşmeye açığım. Küskünlüğü olanlara kapılarımızı her zaman açıp onları partimizde değerlendiriyoruz, değerlendirmeye de devam edeceğiz. Dava içinde şahıslara kırgınlık küskünlük olabilir ama davaya küskünlük olmaz. Biz şu anda millete hizmet yolunda ne yapabiliriz ona bakıyoruz. Özel olarak ne yaptıklarını (muhalefet) takip etmiyorum. Biz sadece işimize bakacağız, siyaset programımızla beraber gayet güzel bir şekilde milletimizin karşısına çıkacağız.

“Adaylarıyla ilgilenmiyoruz”

Muhalefetin adayının kim olup olmayacağı ile ilgilenmediklerini bildiren Erdoğan, “Bizim derdimiz değil. Biz şu an bu seçime en ideal şekilde nasıl hazırlanırız onun derdindeyiz. Bir önceki seçimde bizim siyaset belgemiz neydi, şimdi ne olacak? Bu çalışmayı yapıyoruz. Tayyip Erdoğan'ı benim ülkem tanıyor. Kolay değil 20 yıl bu ülkede başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı yapmış biri olarak ben milletimin tanımadığı bilmediği bir insan değilim. Benim milletim en rahat oyunu Tayyip Erdoğan'a verir çünkü tanıyor. Yaptıklarımız ortada. Bir endişe taşımıyorum. Devlet Bey de açıklamasını çok önce yaptı. Türkiye yüzyılı iddialı bir ifade ve bu ifade ile tarihi bir seçime giriyoruz. Her seçimde bir tasfiye olur, bu seçimde de birileri tasfiye olacak” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU