Meta, ünlü haber sitelerini kopyalayarak savaş dezenformasyonu yapan Rus ağını durdurdu

Çin merkezli dezenformasyon ağındaysa ABD'deki ara seçimler hedef alındı

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar 217'inci günde de devam ederken, iki ülke arasında bir siber savaş da yaşanıyor (Reuters)

Facebook'un çatı şirketi Meta, ünlü haber sitelerini kopyalayarak sahte hesaplarla Rus ve Çin propagandası yapan dezenformasyon ağını devre dışı bıraktı.

Şirketin salı günü yaptığı açıklamada, aralarında Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian ve Almanya'nın tanınmış dergilerinden Der Spiegel gibi ünlü haber yayınlarının internet sitelerini neredeyse birebir taklit eden en az 60 sitenin kapatıldığı belirtildi.

Bu sahte sitelerin ABD'deki ara seçimler ve Ukrayna savaşıyla ilgili propaganda yaptığı ifade edildi.

Ayrıca Almanya, İtalya, Fransa ve BK'deki kullanıcılara bu propagandayı ulaştıran 1600 hesap da silindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook ve Instagram'daki söz konusu hesapların, dezenformasyon yapan sahte haber sitelerine doğrudan erişim sağlayan linkler içerdiği belirtildi.

Sitelerde Ukrayna hükümetini ve Rusya'ya yaptırımları eleştiren köşe yazıları kaleme alındığı ve bunların sosyal medyada paylaşılmasının sağlandığı ifade edildi.

Dezenformasyona karşı çalışmayı yürüten Meta'dan David Agranoviç, "Büyük ihtimalle bu, Ukrayna savaşının başladığı tarihten beri engellediğimiz Rusya merkezli en büyük ve karmaşık operasyondu" dedi.

Savaş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlamıştı.

Agranoviç, dezenformasyon ağının doğrudan Rus devletiyle ilişkisinin tespit edilemediğini de belirtti.

Ancak yetkili, birden fazla dilde yapılan paylaşımlar ve sahte haber sitelerindeki detaylı tasarım göz önüne alındığında, Kremlin'e bağlı diplomatların ve istihbarat görevlilerinin propaganda ağında rol oynamış olabileceğini söyledi.

Washington'daki Rus Büyükelçiliği, ABD'nin önde gelen dergilerinden Time'ın yorum talebine yanıt vermedi.
 


Çin, ABD ara seçimlerini hedef aldı

Öte yandan Çin merkezli daha küçük bir dezenformasyon ağı da tespit edildi. Bunun Rus merkezli ağ kadar gelişmiş olmadığı belirtildi.

Agranoviç'le çalışmayı yürüten Meta yetkilisi Ben Nimmo, Çin propagandasında ABD'de 8 Kasım'da düzenlenecek ara seçimlerin hedef alındığı ifade edildi.

Bazı paylaşımlarda ABD Başkanı Joe Biden karşıtı mimler kullanıldığı, diğerkilerdeyse Cumhuriyetçilere karşı eleştirel mesajların yer aldığı belirtildi.

ABD'deki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nin tüm sandalyeleri, Senato'nunsa üçte ikisi seçime açılıyor. 2020'deki seçimlerde Demokratlar, Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluğu elde etmişti.

Nimmo, gönderilerdeki bazı dilbilgisi hatalarının yanı sıra paylaşımların genellikle Çin'deki mesai saatlerinde yapıldığını söyledi. Yetkili, saat farkı nedeniyle ABD'deki kullanıcıların bunları gece gördüğünü, dolayısıyla propagandanın etkili olmadığını belirtti.  



Independent Türkçe, Guardian, Time

DAHA FAZLA HABER OKU