Tayland'da futbolcu çocukların mahsur kaldığı mağara, turist akınına hazırlanıyor

"Mağara, bölgede turizmi artırıyor ve ekonomiyi iyileştiriyor"

Mağaradaki kurtarma operasyonunda 40'ı Taylandlı, 50'si ülke dışından 90 uzman dalgıç çalışmıştı (Reuters)

Tayland'da 4 yıl önce 12 çocuk ve antrenörlerinin mahsur kaldığı mağara ve çevresi, turist akınına hazırlanıyor. Ülkenin kuzeyindeki Çiang Rai eyaletindeki Tham Luang Mağarası ve içinde bulunduğu Tham Luang Khun Nam Nang Non Ulusal Parkı'nda turizm sezonu için çalışmalar yapılıyor.

12 küçük futbolcu ve antrenörleri, Haziran 2018'de takımca ziyaret ettikleri mağara kompleksinde kaybolmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mağara girişişinin sularla kaplanmasının ardından içeride kalan ekip, 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle dışarı çıkarılamamıştı. Mahsur kalan kişilerin tamamı daha sonra sağ salim çıkarılmıştı.

Dünya gündemine oturan olayın ardından, daha önce pek bilinmeyen bölge, ziyaretçilerle dolup taştı. Bölgede pek çok dükkan, otel ve kafe açılırken yollar yenilendi.

Ancak Kovid-19 pandemisinin ardından mağara ve çevresi bir kez daha sessizleşmişti. Bununla birlikte Taylandlılar, pandemi kısıtlamalarının kalkmasıyla ziyaretçilerin gelmesini bekliyor. Ekimde, yağmur mevsiminin bitmesinin ardından işlerin tekrar artması umuluyor.

Ayrıca konuyla ilgili yayımlanan yapımların da muhtemel ziyaretçi patlamasında rol oynayacağı düşünülüyor.

Amazon Prime'ın temmuz sonlarında yayımladığı On Üç Yaşam (Thirteen Lives) ve Netflix'in geçen hafta paylaştığı Thai Cave Rescue, bu olayı konu alıyor.
 


Bu esnada Tham Luang'da hummalı çalışmalar sürüyor. New York Times'ın dün geçtiği haberde, bölgede ziyaretçi merkezi ve turistik tesislerin inşaat çalışmalarının devam ettiği yazıldı.

Mağaraya yakın bir köy olan Baan Jong'da yaşayan Naphason Çaiya, "Bölgenin bu kadar değişmesini beklemiyordum. Çünkü çocuklar mağarada mahsur kalmadan önce kimse Tham Luang'ı bilmiyordu" dedi.

Mağaraya yakın mesafede 2019'da otel açan Pansak Pongvatnanusorn, iyimser olduğunu söyledi:

Mağara, bölgede turizmi artırıyor ve ekonomiyi iyileştiriyor. Birçok yeni proje, işletme, restoran ve kafe görüyorum.

Kurtarma operasyonunda yer alan Britanyalı Dalgıç Vernbon Unsworth, mağaradaki birbirine bağlı tünel sisteminin daha da genişletildiğini söyledi:

Burası, Gelecek yıl Tayland'daki en uzun mağara sistemi olacak.

Unsworth ayrıca çocuklardan bazılarının ve antrenör Ekkapol Chantawong'un mağarayı ziyaret ettiklerini ve birlikte keşfe çıktıklarını belirtti:

Yaşananlarla ilgili hiçbir takıntıları yok. Kabus görmüyorlar. Hayata ellerinden geldiğince devam etmeye çalıştılar.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU