Bloomberg: AB ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyatta anlaşamadı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Macaristan'ın uygulamaya karşı çıktığı bildirildi

Rusya'ya yönelik muhtemel petrol yaptırımlarının ne kadar etkili olabileceği bilinmiyor (Reuters)

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması konusunda anlaşamadı.

ABD merkezli haber ağı Bloomberg'ün kimlikleri paylaşılmayan kaynaklardan edindiği bilgilere göre Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Macaristan uygulamaya karşı çıkan ülkeler arasında.

Görüşmelere yakın kaynaklar, Avrupa Komisyonu'nun hafta sonu düzenlediği toplantıda, tüm üye ülkelerin kabul edebileceği bir yaptırım paketinin oluşturulamadığını belirtti.

AB dönem başkanı Çekya'nın başkenti Prag'da 6-7 Ekim'de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nden önce bir uzlaşma sağlamaya çalıştığı bildirildi. Öte yandan paketin ertelenme ihtimali olduğu da ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birlikteki ülkelerin, silah üretiminde kullanılan elektronik akşamların Rusya'ya satışına kısıtlama getirmeyi planladığı, bu konuda fikir birliğine yakın olunduğu bilgisi de paylaşıldı.

Haberde, Rusya'dan en fazla petrolü satan alan Hindistan ve Çin'in tavan fiyat uygulaması benzeri bir yaptırıma yanaşmadığı hatırlatılarak, AB'nin uygulamasının hayata geçirilmesi durumunda ne kadar etkili olabileceğinin bilinmediği ifade edildi.

Fiyat tavanı uygulamasının yürürlüğe konması için AB üyesi 27 ülkenin de onay vermesi gerekiyor.

Aralarında Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'nın yer aldığı G7 ülkeleri, 2 Eylül'de tavan fiyat belirleme konusunda bir siyasi anlaşmaya varmıştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 7 Eylül'deki açıklamasında "Putin'in Ukrayna'daki acımasız savaşı finanse etmek için kullandığı geliri kesmeliyiz" diyerek tavan fiyatı sınırlamasını görüşeceklerini belirtmişti.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise aynı gün plana tepki göstererek "Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz. Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler" demişti.
 


Öte yandan Kremlin, yaptırımlar nedeniyle Avrupa'nın doğalgazını kısarak "enerji savaşı" açmakla suçlanıyor.

Rus enerji devi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya günlük doğal gaz sevkiyat kapasitesini 27 Temmuz'da yüzde 20'ye düşürdüğünü açıklamıştı. Rus doğal gazını Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım boru hattı üzerinden sevkiyatlar 31 Ağustos-3 Eylül tarihlerinde bakım nedeniyle durdurulmuştu.



Independent Türkçe, Bloomberg, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU