Satranç dünyasını sarsan skandal büyürken Magnus Carlsen rakibini açıkça hile yapmakla suçladı

Dünya şampiyonu, Amerikalıya karşı yaptığı çevrimiçi maçta tek hamleden sonra çekilmişti

(AFP)

Dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen, Amerikalı genç Hans Niemann'ı hilekar olarak damgaladı ve bir daha asla ona karşı oynamayacağını söyledi.

Dünyanın bir numaralı oyuncusu Carlsen, pazartesi günü rakibine saldırdığı ateşli bir açıklama yaparak Niemann ile kamuoyunda süregelen kavgasını derinleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Carlsen, 19 yaşındaki Niemann'ın "kamuoyuna açıkladığından daha fazla ve daha yakın zamanda hile yaptığını" iddia etti.

Bu ay Niemann'a yenildikten sonra bir turnuvadan çekilen Carlsen, geçen hafta da Niemann'a karşı oynadığı çevrimiçi maçı bir hamle sonra bıraktı.

Niemann'a karşı çekilmesine rağmen Julius Baer Nesil Kupası'nı kazanan 31 yaşındaki Carlsen, yaptığı son açıklamada "davranışlarının satranç camiasındaki pek çok kişiyi hayal kırıklığına uğrattığını" anladığını söyledi.
 

 

Hayal kırıklığına uğradım. Satranç oynamak istiyorum. En iyi etkinliklerde en üst düzeyde satranç oynamaya devam etmek istiyorum.

Satrançta hile yapmanın büyük bir olay ve oyun için varoluşsal bir tehdit olduğuna inanıyorum. Ayrıca satranç organizatörlerinin ve sevdiğimiz oyunun kutsallığını önemseyen herkesin, masaüstü satranç için güvenlik önlemlerini ve hile tespit yöntemlerini artırmayı ciddi olarak düşünmesi gerektiğine inanıyorum.

Niemann davet edildiğinde etkinlikten çekilmeyi düşündüğünü belirten Carlsen, rakibine yönelik suçlamalarında açık sözlü davrandı.

Niemann'ın kamuoyuna açıkladığından daha fazla ve daha yakın zamanda hile yaptığına inanıyorum.

 

Niemann
Hans Niemann (YouTube/St Louis Satranç Kulübü)

 

Tahta üzerindeki ilerleyişi alışılmadıktı ve Sinquefield Kupası'ndaki oyunumuz boyunca, sadece birkaç oyuncunun yapabileceğini düşündüğüm bir şekilde siyah olarak benden üstün oynarken, kritik pozisyonlarda gergin olmadığı ve hatta oyuna tamamen konsantre olmadığı izlenimini edindim.

Niemann, daha önce gençken Chess.com'daki çevrimiçi satranç maçlarında hile yaptığını kabul etmesine rağmen Sinquefield Kupası'nda ya da bir masaüstü maçında hile yapmadığında ısrarcı.

Ancak Carlsen, rakibiyle bir daha oynamayacağını ima eder gibiydi.

Hile konusunda bir şeyler yapmalıyız ve kendi adıma, geçmişte defalarca hile yapmış insanlara karşı oynamak istemiyorum, çünkü gelecekte ne yapabileceklerini bilmiyorum.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU