Reuters: Kamu bankalarının Mir'i kullanmaya devam etmesi olası ama Batı'ya karşı daha şeffaf olacaklar

Reuters'a konuşan kaynaklar kamu bankalarının, Batı'ya karşı daha şeffaf olarak Mir sistemini kullanmaya devam etmesinin olası olduğunu ifade etti

Fotoğraf: Reuters

ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına almaştı.

Kamu bankalarının Rusya'nın Mir ödeme sistemini kullanmaya devam etmesi, ancak Batı'ya karşı daha şeffaf olacakları ve sistemin Moskova'ya yönelik yaptırımlarını delmek için kullanılmadığı konusunda güvence sağlamaları bekleniyor.

Reuters'a konuşan iki kaynak, kamu bankalarının bu konuda çok hassas olduğunu ve oldukça ihtiyatlı davranacaklarını belirtti.

Diplomatlar, Batılı devletlerin Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere dair endişelerinin, özellikle de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in birkaç kez bir araya gelmesinin ardından, bir süredir arttığını ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan dün Türkiye'nin yaptırımlar nedeniyle "istese de istemese de" Mir sistemi için bir alternatif bulmaya yönelik adım atması gerektiğini söylemişti.

Kaynaklar kamu bankalarının, Batı'ya karşı daha şeffaf olarak Mir sistemini kullanmaya devam etmesinin olası olduğunu ifade etti.

Konu ile ilgili bilgi sahibi bir kaynak "Kamu bankalarının Mir sistemini kullanmaya devam etme olasılığı yüksek, ancak AB ve ABD'ye, bankaların yaptırımlara uyduğunu takip edebilecekleri yeni bir sistem sunacak ve daha fazla güvence sağlayacaklar" dedi.

Bir üst düzey bankacılık yetkilisi, bankaların sistemi kullanıp kullanmayacaklarına kendilerinin karar vereceğini ancak bu konuda çok ihtiyatlı davranacaklarını ifade etti.Yetkili "Kamunun

duruma kayıtsız kalacağını düşünmüyoruz; bu süreci dikkatle değerlendireceklerdir. Ben 'Mir'i sıradan vatandaşlara kullandırıyoruz, yaptırım kapsamında olanlara zaten kullandırmıyoruz' mesajı veren açıklamalar bekliyorum" dedi.

İş Bankası ISCTR.IS ve Denizbank, ABD'nin uyguladığı yaptırımları Mir sistemini işleten şirketin başındaki ismi de kapsayacak şekilde genişletmesinin ardından Rus ödeme sisteminin kullanımını askıya aldıklarını ifade etmişlerdi.

Hafta başında ABD'li bir üst düzey yetkili, İş Bankası ve Denizbank'ın Mir'in kullanımını askıya alma kararını mantıklı olarak değerlendirmiş ve Washington'ın yaptırım tehlikesi nedeniyle daha fazla Türk bankasının Mir ödeme sistemini kullanmayı bırakmasını beklediğini kaydetmişti.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU