CHP Sözcüsü Öztrak: 2019'da 'Her yıl 100 bin yeni sosyal konut’ dediler; proje nerede?

Öztrak, 2019’da telaffuz edilen evlerin sayısının bile aynı olduğunu, tek farkın evlerin taksit tutarı olduğunu kaydetti

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İlk Evim İlk İş Yerim Projesi'ne ilişkin, "2019'da 'Her yıl 100 bin yeni sosyal konut projesi' dediler. Bugün '5 yılda 500 bin yeni sosyal konut projesi' diyorlar. Yapılacak evlerin sayısı bile aynı. Tek fark evlerin taksit tutarı. Peki, 2019'da açıkladıkları proje nerede?" dedi.

Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi. Son bir yılda üretici enflasyonunun yüzde 144 olduğunu, tüm yatırım araçlarının getirisinin enflasyonun altında kaldığını kaydeden Öztrak, bankaların karının son bir yılda beşe katlandığını, geçen yıl temmuzda 40 milyar lira olan karın, bu yıl 208 milyar liraya çıktığını belirtti.

Hükümetin bu yılın 8 aylık döneminde, bütçeden 174 milyar lira faiz ödemesi yaptığını, Kur Korumalı Mevduat için milletin hazinesinden ödenen faizin ise 76 milyar lira olduğunu söyleyen Öztrak, sekiz ayda bütçeden faiz için yapılan toplam ödemenin 250 milyar lira olduğunu ifade etti.

Öztrak, "Ama aynı dönemde çiftçiye verilen destek 25 milyar lira. Faize verilenin onda biri. Halk Bankası eliyle esnafa verilen destek 6 milyar lira. Faize verilenin kırk iki de biri" dedi.

Öztrak, yüksek enflasyonun spekülatörlerin, manipülatörlerin, paradan para kazananların bayramı olduğunu ifade etti.

Borsadaki yükselişi eleştiren Öztrak, özellikle bazı kamu bankalarının hisselerinin fiyatlarındaki dalgalanmaları "anormal ötesi" olarak tanımladı.

Kamu bankalarının hisselerinde yüzde 34'e varan kayıplar yaşandığını, küçük yatırımcının tasarrufunun "köpek balıkları"na yem olduğunu belirten Öztrak, "Son bir ayda, Borsa İstanbul'da yaşananlar, kamu bankalarının hisseleri ve mali endeks özelinde ciddi bir soruşturmaya muhtaçtır" diye konuştu.

"Yapılacak evlerin sayısı bile aynı"

Ev, araba almanın artık "hayal" olduğunu hatırlatan Öztrak, konut sahiplik oranının 2014'de yüzde 61,1 iken, 2020'de yüzde 57,9'a düştüğünü ifade etti.

İlk Evim İlk İş Yerim Projesi'ni eleştiren Öztrak, "2019'da 'Her yıl 100 bin yeni sosyal konut projesi' dediler. Bugün '5 yılda 500 bin yeni sosyal konut projesi' diyorlar. Yapılacak evlerin sayısı bile aynı. Tek fark evlerin taksit tutarı. 2019 sonundaki projede taksitler 894 liradan başlıyordu. Bu projede 2 bin 280 liradan başlıyor. Taksit neredeyse üçe katlanmış. Peki, 2019'da açıkladıkları proje nerede? Konutlar ne oldu?" diye konuştu.

Öztrak, son dönemde TOKİ'nin Ankara, İstanbul, Şanlıurfa, Bilecik, Bingöl ve daha pek çok ildeki ihalelerinin iptal olduğunu bildirdi.

Bu yılın 7 aylık döneminde ödemeler dengesi istatistiklerinde kaynağı bilinmeyen finansman hareketlerinin izlendiğini, Net Hata Noksan kaleminden 24 milyar 347 milyon dolar giriş olduğunu ve aynı dönemde cari açığın ise 36 milyar 672 milyon doları bulduğunu ifade eden Öztrak, "İlk yedi aydaki cari açığın üçte ikisi, kaynağını bilmediğimiz hesap hareketleriyle finanse edilmiş. Ödemeler dengesi rakamları, 1992'den bu yana her ay yayımlanıyor. Bu büyüklükte bir kaynağı belirsiz para girişiyle tarihimizde ilk kez karşılaşıyoruz. Bu oldukça ilginç ve kuşku uyandıran bir rekor" diye konuştu.

Öztrak, "Ülkemize, kimliklerini gizleyerek paralarının kaynağını saklayarak kim para getiriyor?" sorusunu yöneltti.

Bu verileri hazırlayan Merkez Bankasının, bu konuda mutlaka bir açıklama yapması gerektiğini dile getiren Öztrak, "Bu büyüklükte bir kaynağı belirsiz para girişi nasıl mümkün olabildi? Bu paralar kimin parası? Ne kadar güvenilir? Bu, 'istatistiki hata' diyerek geçiştirilemez. Ödemeler dengesindeki ölçüm hataları, hesaplar arasındaki zaman tutarsızlıkları zaman içinde geriye doğru zaten düzeltilir. Bu nedenle Net Hata Noksan hesabı, geriye doğru yapılan düzeltmelerden sonra hep sıfır etrafında dalgalanır" dedi.

Öztrak, 2011'den bu yana ülkeye giren kaynağı belirsiz paranın hacminin 74 milyar dolara ulaştığını belirterek, bunun izaha muhtaç bir rakam olduğunu söyledi.

"Çok fazla iş var, hızlı hareket etmek gerekiyor"

CHP Sözcüsü Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Altılı masadaki liderlerle birlikte 41 ilde bağımsız, 40 ilde ortak liste üzerinde çalışıyoruz' dedi. Çalışmanın detaylarına ilişkin açıklama yapacak mısınız?" sorusu üzerine Öztrak, şunları söyledi:

Detaylarıyla ilgili açıklama zamanı geldiğinde genel başkanlar tarafından yapılır. Ama şunu görmek lazım. Bugün millet masasının etrafında oturan genel başkanlar hem önümüzdeki seçimi kazanmak için hem de TBMM'de Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu sağlamak için var güçleriyle çalışıyorlar. Önümüzdeki süreçte ülkemizde yapılması gereken çok fazla iş var, çok hızlı hareket etmek gerekiyor. Bunu yapabilmek için de Meclis'te işleri kolaylaştıracak çoğunluğu sağlayabilmek için şu anda her türlü model üzerinde genel başkanlarımız çalışıyorlar.

"Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Hükümetin alın teriyle ürettiği projeleri bürokrasi içerisindeki ahlak yoksunu kişiler alıp bunu hırsızlık malı olarak çalıyorlar Sayın Kılıçdaroğlu'na götürüyorlar. Bunun adı kapkaç siyasetidir' dedi. Değerlendirmeniz olacak mı?" sorusunu karşılık Öztrak, şöyle yanıtladı:

Bekir Bozdağ'ın söyledikleri oynamayı bilmeyen gelinin 'Yerim dar' demesine benziyor. Genel Başkanımız söyledi zaten. 'Benim en büyük bilgiyi aldığım kişi, sarayın başında oturan Recep Tayyip Erdoğan'dır' dedi. Ne yaptıklarını, ne yapmadıklarını milletimiz görüyor. Ayinesi iştir kişinin, böyle laflara bakılmaz. Bunların notunu da milletimiz veriyor. Bugün Genel Başkanımızın söylediği projelerden başka proje üretemeyeceksiniz, onları yerine getireceksiniz. Ondan sonra da 10 parmağınızda 10 kara, 'Bunu bürokratlar getiriyorlar, onlar da kullanıyor' diyeceksiniz. Sayın Bozdağ biraz zahmet edecek daha önce biz neleri açıklamışız bakacak. Bu söylediğimiz projelerin hepsini daha önce açıkladığımızı görecek.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU