BK Genelkurmay Başkanı: Putin bütün askeri stratejik hedeflerinde başarısız oluyor

Genelkurmay Başkanı, Ukrayna kuvvetleri güçlenirken Rusya Devlet Başkanı'nın yeterli insan gücü veya kaynağa sahip olmadığını söyledi

(AP)

Birleşik Krallık (BK) Genelkurmay Başkanı, Vladimir Putin'in "tüm askeri stratejik hedeflerinde başarısız olduğunu" söyledi.

Amiral Sör Tony Radakin, ülkesinin savunmasının Ukrayna'nın karşı saldırılarıyla zayıflamasıyla Rusya Devlet Başkanı üzerindeki baskının arttığını belirtti.

BK istihbaratı Rusya'nın cephe güçlerinin, Ukrayna kuvvetlerinin saldırılarına dayanmak için yeterli rezerve ya da morale sahip olup olmadığının belirsiz olduğunu söylemişti.
 

Putin
Rusya'nın cephe güçleri zayıflarken ve Ukrayna savunması güçlenirken Vladimir Putin artan baskıyla karşı karşıya​​​​​​​ (AP)


Sör Tony, BBC'ye şunları söyledi:

En başta bunun, Devlet Başkanı Putin'in stratejik bir hatası olduğunu söyledik ve stratejik hatalar stratejik sonuçlara yol açar. Ve bu örnekte, bu bir stratejik başarısızlık. Putin tüm askeri stratejik hedeflerinde başarısız oluyor. Ukrayna'yı boyunduruk altına almak istedi, böyle bir şey olmayacak. Başkenti kontrol altına almak istedi, daha önce yenildiğini gördük. NATO'yu zayıflatmak istediğini gördük.

NATO şimdi çok daha güçlü ve Finlandiya'yla İsveç de katılıyor. Putin uluslararası kararlılığı bozmak istiyor. Aslında uluslararası kararlılık bu dönemde güçlendi ve Putin baskı altında, sorunları artıyor.

Sör Tony özellikle Ukrayna kuvvetleri güçlenirken Putin'in, askeri hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli insan gücüne veya ekipmana sahip olmadığını da sözlerine ekledi.

Radakin "Cesur bir Ukrayna silahlı kuvvetleri görüyoruz, ülkeleri için savaşıyor ve hepimizin sağladığı uluslararası desteğe sarılıyorlar" dedi.
 

Ukraynalı askerler
Ukraynalı askerler, İzyum çevresinde yakın zamanda geri alınan bölgedeki eski bir Rus mevzisinde dinleniyor​​​​​​​ (AP)


Ancak Genelkurmay Başkanı ülkelerin temkinli olmaya devam etmesi gerektiği konusunda da uyardı ve şunları söyledi:

Bence bu, sahada olup bitenler açısından önemli. Ukrayna'nın morali ve Rus güçleri üzerindeki etkisi açısından gerçekten önemli. Ancak insanların temkinli olması gerekiyor. Tüm bunlarla birlikte muhtemel sonuç, bunun uzun süre sonunun gelmemesidir.

​​​​​​​İşte bu yüzden insanların, Devlet Başkanı Putin'in zayıf olduğu, güç merkezinin altının oyulmuş olabileceği ya da Ukrayna'nın biraz toprak kazandığı ve kuzeydoğuda muhteşem bir hareket olduğu sonucuna varmasına gerçekçi olmayan bir özlem var. Ancak bu otomatik olarak başka bir yerde kolay zaferlere yol açmıyor.

BK Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın son 7 gün içinde sivil hedeflere yönelik saldırılarını, eylemlerinin "hızlı askeri etkisi olmamasına" rağmen artırdığı belirtildi.

Savunma Bakanlığı'nın verdiği son bilgilerde, "Ön cephelerde aksiliklerle karşı karşıya kalan Rusya, Ukrayna halkının ve hükümetinin moralini doğrudan yıpratmak amacıyla saldırmaya hazırlandığı yerleri muhtemelen genişletti" ifadeleri kullanıldı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU