Yapay zeka pazarının hacmi 2030’a kadar 15 trilyon dolara çıkacak

Suudi Arabistan, Dünya Bankası'nın Dijital Kalkınma Ortaklığı’na katıldı

2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi, uluslararası alandan birçok önde gelen ismin katılımıyla dün düzenlendi.  Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Suudi Arabistan dün, yapay zeka kullanımını ve veri kapasitesini geliştirmeyi amaçlayan Dünya Bankası'nın Dijital Kalkınma Ortaklığı’na (DDP) katıldığını duyurdu. 2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi'nde konuşamalar yapan alanının önde gelen isimleri, 2020'deki yapay zeka pazarının hacminin 65 milyar dolar olarak tahmin edildiğini vurguladılar. 2030 yılına kadar bunun 15 trilyon dolara çıkmasının beklendiği kaydedildi.

‘Start-up Şirketlerden Kooperatif Şirketlere Yapay Zekaya Yatırım’ başlıklı oturuma Boston Danışma Grubu (BCG) Genel Müdürü ve Fahri Küresel Başkanı Dr. Hans-Paul, Emaar Şirketi, e-ticaret girişimi Noon’un kurucusu Muhammed el-Abbar ve Kamu Yatırım Fonu Teknoloji ve Medya Sektörü Başkanı Şehd el-Attar da katıldı.

Konuşmacılar, insanların, şehirlerin, ekosistemlerin ve toplumların yapay zekaya yapılan yatırımdan faydalanmasını sağlamanın yanı sıra bu alandaki yetenekleri geliştirmek ve küresel büyümeye ayak uydurmak üzere yapay zekayı kullanmak için start-up şirketlerin iş birliğinin önemine dikkat çektiler.

Şirketlerin, yatırım fonlarının ve kurumların teknoloji ve yapay zeka şirketlerine yaptıkları yatırımlara ve bunun ekonomik düzeyde getirdiği faydalara dikkat çektiler.

Şirketlerin yapay zekaya yatırım yaparken karşılaştıkları araştırma ve yayın zorluklarını ele almanın yanı sıra daha önce sorunlarla mücadele etmek için kullanılan çözümleri ve yöntemleri gözden geçirdiler.

Suudi Telekom Şirketi STC CEO'su mühendis Ulyan el-Vetid, yapay zekanın altyapısı ile ilgili bir panel oturumunda yapay zekanın, şirket ve yatırım düzeyinde uygun karar alma becerisinin geliştirilmesine ve şirketin hedeflerine ulaşmak için teknolojiyi ve imkanlarını kullanarak daha iyi ürünler vermesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Vetid, şu an Krallık'taki yasal yönetmeliklerin, ciddi ölçüde hızlanan teknoloji alanındaki son gelişmelere ayak uydurduğunu ve bunun, ülkeyi küresel bir lider haline getirmek için çeşitli teknoloji ve yapay zeka değer zincirlerine büyük bir destek verildiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Buna ek olarak Suudi Arabistan dün Dünya Bankası bünyesindeki DDP’ye katıldığını duyurdu. Dünya Bankası, ülkelerin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma elde etmelerini sağlayan dijital araçların kullanımını hızlandırmanın yanı sıra yapay zekayı kullanmayı ve veri yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Anlaşmanın önemi, veri yeteneklerini geliştirmek, gelişmekte olan ülkelerin dijital yeniliklerden yararlanmasına yardımcı olmak, dijital ekonomideki büyüme alanlarını belirlemek ve gelişmekte olan ekonomileri küresel dijital ekonomiye katılmaya hazırlamakta yatıyor.

DDP'ye katılmanın önemi, küresel dijital ekonominin sürdürülebilir büyümesini sağlamanın yanı sıra küresel ekonomiyi 2030 yılına kadar yaklaşık 15 trilyon dolara çıkarma ve mevcut sıkıntıları gidermek için yapay zekayı kullanma ile ön plana çıkıyor.

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), yapay zekanın hazır olup olmadığını ölçmek için küresel bir çerçeve oluşturmak üzere bir mutabakat zaptı imzaladı.

Anlaşma, ülkelerin yapay zeka teknolojisini kullanarak etkin bir şekilde gelişmelere ayak uydurmasına yardımcı olmayı, bu alanda çalışmalar yürüten şirketleri desteklemeyi, yerel ve uluslararası sektördeki en iyi uygulamaları belirlemeyi ve dünyanın dört bir yanında yapay zekaya ilişkin kurumsal reformları ve düzenleyici değişiklikleri paylaşmayı amaçlıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU