Bakan Ersoy: İstanbul Birleşmiş Milletler gibi oldu

Avrupa’da doğalgazın kapatılması turist sayısını arttırır mı? sorusuna yanıt veren Ersoy, gaz sorunundan kaynaklı olarak Türkiye’ye yoğun turist beklemek hiç gerçekçi değil. Belirsizlikler, tedirginlikler turizmin önünde engeldir

Fotoğraf: AA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İstanbul uzun bir aradan sonra dünyanın her noktasından ziyaretçi alıyor. Birleşmiş Milletler gibi oldu diyebiliriz. Otellerde yer yok ve her milletten turist var” dedi.

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Hürriyet muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, turizm hedeflerinden Ayasofya’nın tahrip edilmesi tartışmalarına, yasaklanan festivallerden Avrupa’dan beklenen ‘doğalgaz turistleri’ne kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu:

2018’de Turizm stratejilerimizde değişikliğe gittik ve yeni hedefler belirledik. Türkiye jeopolitik konumu sebebi ile geçmişte ve günümüzde bölgesel ve küresel krizlerle karşı karşıya kaldı. Gelecekte de krizlere karşı güçlü olmak istiyorsak pazar ve ürün çeşitliliğine gitmeli, nitelikli turiste ağırlık vermeliyiz. Sahip olduğumuz turizm potansiyelini daha iyi tanıtabilmek için 2019’da Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nı (TGA) kurduk. Şu an 200 ülkede televizyon ve dijital medya ağırlıklı olmak üzere tanıtım ve PR faaliyetlerinde bulunuyoruz. Son üç yıldır dünya genelinde en yoğun ve etkili tanıtım yapan ülkeyiz. Bu çalışmaların sonuçlarını da fazlasıyla alıyoruz. Sezon başında 42 milyon turist 35 milyar dolar gelir olan hedefimizi Karadeniz’deki çatışma ortamına rağmen 47 milyon turist ve 37 milyar dolar olarak yukarı yönde revize ettik. Sezon oldukça iyi geçiyor, yıl sonuna kadar bu hedefleri de aşacağız inşallah. İstanbul uzun bir aradan sonra, dünyanın sayılı turizm mecraları tarafından mutlaka görülmesi gereken destinasyonlar arasında tekrar ilk sıralarda gösterilmeye başladı. Dünyanın her noktasından ziyaretçi alıyor. İstanbul Birleşmiş Milletler gibi oldu diyebiliriz. Otellerde yer yok ve her milletten turist var. TGA’nın dünya genelinde yaptığı yoğun tanıtım faaliyetlerinin sonuçlarını alabilmek bizi daha da motive ediyor.

"Doğalgaz turistleri "haberleri

(Avrupa’da doğalgazın kapatılması turist sayısını arttırır mı?) Gaz sorunundan kaynaklı olarak Türkiye’ye yoğun turist beklemek hiç gerçekçi değil. Belirsizlikler, tedirginlikler turizmin önünde engeldir. Gazdan dolayı Türkiye’ye yoğun turist gelecek gibi söylemler işin Magazin haberi. Turist ürününüz iyi ise gelir. Ülkemizi iyi tanıtıp, iyi hizmet verdiğimizde turist sayımız hep artacaktır.

(22 günlük tatil 599 Euro broşürü) Bu tarz otellerin sayısı biri, ikiyi geçmez. Maalesef bazı oteller düşük sezonda pazarlama faaliyeti adı altında 15-20 odasını 21 Euro gibi sembolik fiyata verebiliyor ve buna da tanıtım diyor. Havayollarının sınırlı sayıda koltuğunu 1 Euro’ya vermesi gibi. Türkiye’nin turizm gelirleri konusunda fikir sahibi olmak istiyorsanız, yıllık ortalama kişi başı gecelik geliri baz almalısınız. Pandemi döneminde bu 62 dolara kadar düşmüştü ancak bu yıl yüzde 35’lik bir artış ile 83 doları aşmayı hedefliyoruz.

(Sağlık turizmi) Sağlık turizmi Türkiye için önemli. Bununla ilgili altyapı ve hastane yatırımları yapıldı. Sağlık hizmeti için gelenler Türkiye’ye iki kez gelip gidiyorlar, üstelik yanlarında refakatçi de bulunduruyorlar. Sağlık hizmeti sonunda ise genelde üçüncü kez ve tatil için gelmeyi tercih ediyorlar.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU