Kremlin Sözcüsü: Rusya ve Çin, tek kutuplu dünyanın artık mümkün olmadığında anlaştı

"Bu sistemin temelleri ciddi şekilde çatlıyor ve sarsılıyor. Yeni bir gerçeklik doğuyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2019'da Brezilya'da bir araya gelmişti (Reuters)

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ve Çin'in tek kutuplu dünyanın varlığının devam edemeyeceğine görüş birliğine vardığını söyledi. Peskov dün yaptığı basın açıklamasında "Böyle bir dünyada var olmak imkansız" diye konuştu.

Tek kutuplu dünyada "Altın milyar ekonomide ve siyasette kuralları koyan taraf olduğunu iddia ediyor" diyen Peskov, bunların isteklerini diğer devletlere dayattığını savundu.  

Rus coğrafyasında "altın milyar" terimi ABD, AB ve diğer Batılı milletlerdeki varlıklı kesimleri ifade ediyor.

Kremlin sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü:

Böyle bir durum artık mümkün değil. Bu sistemin temelleri ciddi şekilde çatlıyor ve sarsılıyor. Yeni bir gerçeklik doğuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ağustosta yaptığı açıklamada “Tek kutuplu dünya düzeni çağı geçmişte kaldı. Mevcut küreselci modelden yararlananlar olağan gidişata ne kadar bağlı kalırlarsa kalsınlar, kaderine terk edilmişlerdir. Tarihsel ölçekte jeopolitik değişimler tamamen farklı bir yöne gidiyor" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin bundan yaklaşık bir hafta sonra da "Miadı dolan tek kutuplu modelin yerini temel adalet ve eşitlik ilkelerine, her devletin ve halkın kendi egemen kalkınma yoluna sahip olma hakkının tanınması ilkesine dayanan yeni bir dünya düzeni alıyor" değerlendirmesini yapmıştı.

Moskova ve Pekin arasında halihazırda iyi olan ilişkiler, Ukrayna ve Tayvan krizlerinin ardından daha da gelişti. Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinpnig haziranda, iki taraf arasındaki bağların "benzeri görülmemiş bir seviyede" olduğunu ve "sürekli geliştiğini" söylemişti.

İkilinin, 15-16 Eylül'de Özbekistan'da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü'nde görüşeceği açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe, TASS, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU