Trump'ın güvenlik danışmanı Bolton: Rusya'nın nükleer silah kullanma riski hiç olmadığı kadar fazla

"Putin'in konumunu güçlendirmesini sağlar"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, karşı saldırılarda eylül başından beri 6 bin kilometrekare alanın kontrolünün Ruslardan geri alındığını belirtmişti (AFP)

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya'nın nükleer silah kullanma ihtimalinin hiç olmadığı kadar yakın olduğunu söyledi.

ABD'deki New York'ta yer alan WABC radyosuna pazartesi günü yaptığı açıklamada Bolton, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer savaş başlatma ihtimalini değerlendirdi.

Bolton, "Ukrayna'nın kuzeydeki başarısının ardından şu anda bu noktada bulunmuyoruz. Fakat böyle bir şey hiç olmadığı kadar yakın" dedi.

2018-2019'da eski ABD Başkanı Donald Trump hükümetinde görev yapan Bolton, "Nükleer silah kullanılması riski, savaş alanındaki durumu değiştirmekten ziyade Putin'in ülkesindeki konumunu güçlendirmesini sağlar" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 203'üncü gününde de çatışmalar sürüyor.

Salı günü Ukrayna birlikleri, ülkenin kuzeyindeki Kremlin güçlerine karşı saldırıya geçerek Harkov şehrinin kontrolünü yeniden ele geçirmişti.

73 yaşındaki diplomat, bu gelişmeler ışığında Putin'in istilanın başından beri en zor anlarını yaşadığını savunarak, "Bunu nasıl kendi avantajımıza kullanabileceğimizi düşünmemiz lazım" dedi.

2005-2006'da ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak görev yapan Bolton, Ukrayna'nın karşı saldırısının ardından Rus birliklerinin teslim olmasının imkansız hale geldiğini belirterek, "Bu bir zayıflık işareti olur. Aldıkları yenilginin zaten siyasi sonuçları olacak" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın savaştaki başarılarından övgüyle bahseden Bolton, "Rus ordusu daha kötü bir duruma düşemez derken, sizi şaşırtıyorlar" ifadelerini kullandı.



Independent Türkçe, The Hill, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU