Eski Google CEO'su Schmidt: Ukrayna savaşı, bilgi teknolojisi ve yapay zekanın değerini kanıtladı

"Elon Musk burada gerçekten bir kahraman olarak görülüyor"

Rusya ile Ukrayna, cephede olduğu kadar dijital ortamda da savaş halinde (Reuters)

Eski Google CEO'su Eric Schmidt, Rusya - Ukrayna savaşının bilgi ve iletişim teknolojisinin yapay zekayla etkili kullanımının potansiyelini ortaya çıkardığını söyledi.

ABD yönetimine yapay zeka danışmanlığı sağlayan Schmidt, pazartesi günü yaptığı açıklamada, 24 Şubat'ta savaş başlamadan bir hafta önce devlet verilerine dair alınan karara dikkat çekti.

Söz konusu uygulamada Ukrayna parlamentosu, devlete ait tüm verilerin bulut sistemine yüklenmesini talep etmişti. Schmidt, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri operasyon emriyle başlayan istilanın bu süreci hızlandırdığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski CEO, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın gönderdiği Starlink uydu interneti sisteminin de kilit öneme sahip olduğunu ifade ederek, bunun hem halkı hem de Ukrayna ordusunu, Rusların telekomünikasyon sistemlerine karşı saldırılarından koruduğunu söyledi.

Schmidt, 36 saatlik Ukrayna gezisinin ardından yaptığı açıklamada, "Elon Musk burada gerçekten bir kahraman olarak görülüyor" dedi.

Tesla CEO'su savaşın başından bu yana Kiev yönetimine 20 bine yakın Starlink terminali gönderdi.

Schmidt, bu sistemler sayesinde Ukrayna'nın internetini kesmeye yönelik Rus stratejisinin başarısızlığa uğradığını savundu.
 

eric schmidt.jpg
Schmidt, 2001 ila 2011'de Google'ı yönetmişti (AFP)


Ukrayna'daki "e-devlet" uygulaması Diia'ya eklenen "E-Enemy" sisteminin de önemli olduğunu belirten Schmidt, bu eklenti sayesinde yurttaşların gördükleri Rus birliklerine ya da saldırılardan aldıkları hasara dair hızlı biçimde bilgilendirme sağlayabildiğini ifade etti.

Schmidt, ordunun yurttaşlardan buna benzer binlerce bildiri aldığını ve bunları ayıklamak için yapay zekadan faydalandığına dikkat çekti.

"Yapay zekayı ve insan zekasını kullanarak bu bilgileri eleyip hedefleri belirliyorlar ve harekete geçiyorlar. Bunu dikkate alırsak şöyle bir durumla karşılaşıyoruz: Kopmayan internet bağlantıları var ve devlete ait bilgileri koruma altında" dedi.

Schmidt, Ukrayna'daki teknoloji sektörünün cephede sürdürülen savaşa ciddi katkılar sağladığını belirtti.



Independent Türkçe, AFP, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU