Arnavutluk'u terk etmesi istenen İranlı diplomatların belge yaktığı iddia edildi

Arnavutluk, siber saldırıyla suçladığı İran'la diplomatik ilişkileri kesmişti

İranlı diplomatların Arnavutluk'taki elçilik binasında belge yaktığı iddialarına dair henüz resmi açıklama gelmedi (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından Arnavutluk'u terk etmeleri istenen İranlı diplomatların, gitmeden önce belge yaktığını öne sürdü.

Ajans için çalışan ve kimliği paylaşılmayan bir kişinin, perşembe sabahı İranlı diplomatların elçilik binasındaki bazı belgeleri dışarı çıkarıp varillere atarak yaktığını gördüğünü iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, dün yaptığı açıklamada ülkesinin İran'la ilişkileri kestiğini ve İranlı diplomatların 24 saat içinde ülkeden ayrılacağını duyurmuştu.

Rama tepkinin orantılı olduğunu, İran'ın "kamu hizmetlerini felç etmeyi ve dijital sistemleri silmeyi hedefleyen siber saldırılar düzenlediğini" öne sürmüştü.

Tahran ise kararı kınadıklarını açıklamış ve iddiaların asılsız olduğunu savunmuştu.

Siber saldırı iddiaları

Tiran yönetimi, 15 Temmuz'da ülkedeki dijital altyapıların hedef alındığı büyük bir siber saldırıya maruz kaldıklarını açıklamıştı. 

Arnavutluk, yürütülen soruşturmanın ardından saldırıyı İran'ın düzenlediğini öne sürmüştü. ABD de Arnavutluk'u destekleyerek saldırının ardında İran'ın olduğunu savunmuştu.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, NATO müttefiki Arnavutluk'a yönelik İran'ın siber saldırısını esefle kınıyor" ifadesini kullanmıştı.

Arnavutluk - İran ilişkileri, 2014'ten beri gergin. Bu dönemde Tiran, Tahran yönetimini yıkmayı amaçlayan sosyalist grup Halkın Mücahitleri Örgütü'ne (HMÖ) üye 3 bin kişinin Durres şehrinde kalmasına izin vermişti. HMÖ'yü terörist örgüt olarak gören İran ise karara büyük tepki göstermişti.



Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU