Tahminler değişti: Çin hemen dünyanın en büyük ekonomisi olamayacak

"Çin, Japonya ve Rusya'nınkine benzer bir senaryoyla karşılaşabilir"

Çin, ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda ilerleyen Çin'in hedefine hemen ulaşamayacağını yazdı.

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Ekonomi ve Sektör Araştırması Merkezi (Centre for Economics and Business Research), 2020'deki tahminlerini değiştirerek, Çin'in hedefine 2030'da ulaşmasının beklendiğini duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluşun ilk tahminlerinde bunun 2028'de gerçekleşebileceği belirtilmişti.

Japonya Ekonomik Araştırma Merkezi'yse Pekin'in ABD'yi geçerek en büyük ekonomi olmasının 2033'ü bulabileceğini açıkladı. Tokyo merkezli kuruluşun bir önceki tahmininde Çin'in bunu 2029'da başarabileceği öngörülmüştü.

Bazı ekonomi uzmanlarıysa Çin'in bu hedefine hiç ulaşamayabileceğini savunuyor.

"Japonya-Rusya senaryosu yaşanbilir"

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Çin'in yaşlanan nüfusunun ve Pekin yönetiminin şirketlerin piyasa uygulamalarına müdahale eğiliminin artmasının, ülkenin ekonomik hedefleri açısından dezavantaj oluşturduğunu belirtti.

Summers, önceden Japonya ve Rusya'nın da ABD ekonomisini geçebileceği öngörüleri yapıldığını hatırlattı ve bunların mevcut durumda anlamsız göründüğünü söyledi.

Eski hazine bakanı, aynı durumun Çin için de geçerli olabileceğini savunarak, "Bence Çin'in de benzer bir senaryoyu yaşaması ciddi bir olasılık. Çin'in büyümesi ciddi şekilde yavaşlarsa, ülkenin gücünü yansıtma kapasitesi de azalır" dedi.

"Farkın kapanması zor"

ABD, Birleşik Krallık ve Hong Kong'da ofislere sahip araştırma şirketi China Beige Book'tan Leland Miller da iki ülke arasındaki yaşam standardı farkına dikkat çekti.

Miller, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıladan (GSYH) yola çıkılarak ölçülen yaşam standardının ABD'de Çin'den yaklaşık 5 kat daha yüksek olduğunu belirtti. Uzman, bu farkın yakın zamanda kapanmasının zor olduğunu savundu.

2020'de Çin, Kovid-19'un ilk etkilerini atlatmakta ABD'ye kıyasla ekonomik açıdan daha başarılı olmuştu. Bu dönemde uzmanlar, Çin'in ABD ekonomisi öngörülenden daha önce geçebileceği tahmininde bulunmuştu.

Ancak 2021'in son çeyreğinde ABD ekonomisi Çin'inkinden daha hızlı büyüdüğünde durum değişmişti. 
 


"Ekonomiler birbirini besliyor"

Yatırım danışmanlığı şirketi Matthews Asia'dan Andy Rothman ise iki ülkenin ekonomisinin birbirini beslediğine dikkat çekti.

Rothman, "Birçok kişi, ekonomilerimizin karşılıklı fayda sağlayan nitelikte olduğu gerçeğini gözden kaçırıyor. Çin ve ABD ekonomisine sıfır toplamlı oyun gözüyle bakmak isabetli değil" dedi.

Yatırım uzmanı, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne 2001'de üye olmasından bu yana, ABD'nin ülkeye ihracatının yüze 600'ü geçtiğini vurguladı. ABD'nin diğer ülkelere ihracatıysa yüzde 126 oranında.

Sıfır Kovid politikası

Çin ekonomisi, yılın ilk 6 ayında yüzde 2,5 büyüme kaydederken, bu oran Pekin yönetiminin yıllık yüzde 5,5 civarında belirlediği 2022 hedefinin altında kalmıştı.

Ayrıca özellikle Pekin'in sıfır Kovid politikası sonucunda nisanda sanayi üretimi, perakende satışlar, otomobil satışları, gayrimenkul yatırımlarıyla imalat ve hizmet sektöründeki ekonomik etkinlikler azalmıştı.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU