Hakikat Komisyonu: Meksika'da kaçırılan 43 öğrenciden 6'sı öldürülmeden önce günlerce depoda tutuldu

Ölüm emrini emekli Albay Jose Rodriguez Perez'in verdiği bildirildi

Kaçırılan öğrencilerden bugüne dek yalnızca üçünün cesedine ulaşılabilmişti (Reuters)

Meksika'da 8 yıl önce 43 öğrencinin kaçırıldığı olayla ilgili soruşturmada, öğrencilerden 6'sının bir depoda günlerce alıkonduğu, daha sonra da öldürüldüğü ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı'nın İnsan Hakları, Göç ve Nüfustan Sorumlu Müsteşarı Alejandro Encinas, cuma günü yaptığı açıklamada 6 öğrencinin 4 gün boyunca bir depoda tutulduğunu, sonra da emekli Albay Jose Rodriguez Perez'in emriyle öldürüldüğünü bildirdi.

Olayla ilgili incelemeleri yürüten hakikat ve uzlaşma komisyonunun paylaştığı bilgilere göre kimliği belirsiz bir kişi, 30 Eylül 2014'te 089 acil hattı üzerinden askeriyeyle iletişime geçerek, öğrencilerin Pueblo Vijeo'da yer alan büyük bir depoda tutulduğunu söyledi.

Perez'in acil hat üzerinden gelen aramanın ardından "her şeyin icabına bakacaklarını ve 6 öğrencinin ellerinde olduğunu belirttiği" iddia edilirken, bunu kime söylediği hakkında bilgi verilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Encinas, Perez'in Guerreros Unidos adlı uyuşturucu karteliyle de iletişime geçtiğini savundu ama konuşmalara dair bilgi paylaşmadı.

Albayın, öğrencilerin kaçırıldığı Guerrero eyaletine bağlı Iguala kentindeki 27. Piyade Taburu'nun komutanı olduğu ifade edildi.

Encinas, Meksika Başsavcılığı'nın askeri yetkililere yönelik tutuklama emri listesinde Perez'in yer aldığını da söyledi.

Geçen hafta yapılan açıklamada 20 asker ve subay, 5 yerel yetkili, 33 yerel polis, 11 eyalet polisi ve 14 çete üyesi hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı duyurulmuştu.

Öte yandan Meksika Savunma Bakanlığı, ABD merkezli haber ajansı AP'nin yorum talebine yanıt vermedi.

Neler olmuştu?

1968'deki Tlatelolco katliamını anmak için 26 Eylül 2014'te Iguala'da toplanan öğrencilerle polis arasında çatışma çıkmıştı.

Polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından bir grup öğrenci, olayın ertesi günü polis tarafından gözaltına alınırken görülmüş, daha sonra kendilerinden haber alınamamıştı. 

Ülkede büyük öfke yaratan ve protestolara yol açan olayın ardından kentten kaçan eski Iguala Belediye Başkanı Jose Luis Abarca ve eşi Maria de los Angeles Pineda, 4 Kasım 2014'te ülkenin başkenti Meksika'da yakalanmış, organize suç işlemek, cinayet ve insan kaçırmak suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Guerrero Valisi Angel Aguirre Rivero da 23 Ekim 2014'te istifa etmişti.
 


Hükümet, öğrencilerin polis tarafından Guerreros Unidos'a teslim edildiğini, çete üyelerinin de öğrencileri öldürüp cesetlerini Cocula'daki çöp alanında yaktığını açıklamıştı.

Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) tarafından atanan uluslararası uzmanlarsa hükümetin açıkladığı senaryonun doğru olamayacağını savunmuş, eski Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun gözetiminde yürütülen soruşturmadaki ciddi eksikliklere dikkati çekmişti.

Merkezi Washington DC'de yer alan, aralarında ABD, Brezilya ve El Salvador gibi ülkelerin olduğu Amerikan Devletleri Örgütü'nün bir parçası olarak otonom faaliyet gösteren IACHR, Nieto'nun komisyonun itibarını zedelemeye çalıştığını ve soruşturmalara engel olduğunu da iddia etmişti.

"Devlet suçu"

2018'de Nieto'nun ardından göreve gelen devlet başkanı Manuel Lopez Obrador ise suçluların bulunması için hakikat ve uzlaşma komisyonunu kurmuştu.

Komisyonun geçen hafta günü yaptığı açıklamada öğrencilerin kaçırılmasında "devletin suçlu olduğu" savunulmuş, yetkililerin tüm süreç hakkında bilgi sahibi olmasına rağmen gerekli adımları atmadığı ve detayları örtbas ettiği öne sürülmüştü.

Öte yandan Nieto hükümetinde 2012-2015'te başsavcı olarak görev yapan ve kaybolan öğrencilerle ilgili tartışmalı soruşturmayı yöneten eski Meksika Başsavcısı Jesus Murillo Karam geçen hafta tutuklanmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, SDP Noticias

DAHA FAZLA HABER OKU