ABD ve Tayvan ticari ilişkileri geliştirmek için resmi görüşmeler düzenleyecek

Pekin ve Taipei arasındaki tansiyon, son dönemdeki askeri tatbikatlarla arttı

ABD ve Tayvan ticari ilişkileri geliştirmek için resmi görüşme düzenlemeyi kararlaştırdı.

ABD Ticaret Temsilciliği'nden (USTR) çarşamba günü yapılan açıklamada, iki ülke arasında tarımdan dijital ürünlere farklı alanlarda ticari ilişkilerin geliştirilmesi için sonbaharın ilk aylarında adımlar atılacağı belirtildi.

USTR'dan Sarah Bianchi, görüşmelerin ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştireceğini, inovasyon sağlayacağını ve ekonomik büyüme getireceğini söyledi.

Karşılıklı görüşmelerde ticaretin geliştirilmesinin yanı sıra yolsuzlukla mücadeleyle ilgili adımların değerlendirileceği belirtildi.

Öte yandan açıklamada, geniş çaplı bir ticari anlaşma imzalanması ihtimaline değinilmedi. Tayvan, ABD'yle bu nitelikte bir anlaşma sağlanabilmesini hedefliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Doğu Asya ve Pasifik İşleri Müsteşar Yardımcısı Daniel Kritenbrink, yaptığı açıklamada görüşmelerin Tayvan'ın daha dayanıklı hale getirilmesi ve tedarik zincirlerinin güvenliğinin sağlanması için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

İki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirileceğine dair ilk sinyal, 1 Haziran'da açıklanan "21.Yüzyıl Ticaretinde ABD-Tayvan Girişimi"yle gelmişti. Washington ve Taipei, bu kapsamda yeni bir yol haritası belirleneceğini duyurmuştu.

Söz konusu gelişmelerin, Çin-Tayvan gerginliğini arttığı bir döneme gelmesi de dikkat çekti.

Pekin yönetimi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 Ağustos'ta Tayvanı ziyaret etmesine tepki göstererek, Tayvan çevresinde 5 gün boyunca şimdiye kadarki en kapsamlı askeri tatbikatlarından birini düzenlemişti.

Pelosi geçen hafta Washington'a döndükten sonra yaptığı açıklamada, "Çin, ziyaretimi askeri tatbikatlar düzenlemek için bahane olarak kullandı" demişti.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Vu da Pekin'in son tatbikatlarıyla adayı işgale hazırlandığını savunmuştu.
 


Çin-Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.



Independent Türkçe, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU