Aleviler Hacıbektaş'tan seslendi: Cumhurbaşkanı bizi kendine benzetmeye çalışıyor

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Hüseyin Mat, "Bize cemevi yapmayın. Eşitliği sağlayın. Biz çok inatçı bir toplumumuz. Her katliamdan sonra ayağa kalktık" diye konuştu

Fotoğraf: PİRHA

Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi anmak için Hacıbektaş ilçesine giden Aleviler üç koldan yaptıkları “Dergahlarımızı istiyoruz” yürüyüşün ardından dergah önünde  açıklama yaptı.

Açıklamayı Alevi kurumları adına Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eş Genel Başkanı Hüseyin Mat yaptı.

Pirha'da yer alan ahbere göre; Mat, "Gelen herkese teşekkür ederiz. Bir kez daha Hünkarımızın önündeyiz. Dergahlarımızı istiyoruz talebimizi yineliyoruz. Ama devlet hala vermemekte ısrar ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde bir inanç toplumu inanç merkezini mesai saatleri içinde müze olarak ziyaret etmiyor. Bu zulümdür. Aleviler, Kürtler, Atatürkçüler, kadınlar, çocuklar, herkes mutsuz. Asimilasyon ve inkar politikalarına maruz kalıyoruz hala. Alevilerin başına 100 yılda her şey geldi. Yaşadığımız acıları tekrar yaşamak istemiyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aleviler 35 yıldır aynı talepleri dile getiriyor"

“Biz taleplerimizi dile getirdikçe iktidar halen Osman oyunları oynuyor” diyen Hüseyin Mat konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ülkemizi yönetenler tabi ki cemevlerimize gelebilir ama orayı mescit haline getiremez. Bunu kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanı bizi kendine benzetmeye çalışıyor. Bunu asla başaramayacaklar. Aleviler 35 yıldır aynı talepleri dile getiriyor. Buna duyarsız kalmak vicdansızlıktır. Alevi kurumlarını muhatap almıyorlar çünkü gerçekten sorunlarımızı çözmek istemiyor. İşi bulandırmak istiyorlar. Cumhurbaşkanı samimiyse buraya gelseydi niye alternatif etkinliklere katıldı.

"Her katliamdan sonra ayağa kalktık"

Aleviler eşit yurttaşlık istediklerini ve bu temelde taleplerini dile getirdiklerini kaydeden Mat, "Eğer samimiyseniz Alevilerin taleplerini anayasal güvence altına alın biz de sizi ayakta alkışlayalım. Altını çiziyoruz tekrar. Biz sizden kimliğimizi istiyoruz bizi tanıyın istiyoruz. Para, pul, çimento, kum istemiyoruz. Bizim için her yer cem yeridir. Bize cemevi yapmayın. Eşitliği sağlayın. Biz çok inatçı bir toplumumuz. Her katliamdan sonra ayağa kalktık. Bu politikalarla Alevileri teslim alamazsınız. Avrupa’da Aleviler haklarını aldı da burada neden almıyor?" diye konuştu.

Mat şöyle devam etti:

Türkiye de eşitlik yok. Yapılan saldırıların sorumlusu bu devlettir. Son kez sesleniyoruz. Biz bu ülkede haklarımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Sadece Aleviler için değil tüm insanlık için mücadele ediyoruz. Demokratik laik bir cumhuriyet inşa edilene kadar mücadelemiz sürecektir. Devlet bize dedi ki size verdiklerimizle yetinin. Hayır yetinmeyeceğiz. Alevilik vardır Alevilik haktır. 

 

 

 

 

Pirha

DAHA FAZLA HABER OKU