Turistler bu kente seks işçilerini temsil eden heykeli görmek için gidiyor

Heykelin bir elinde Papa V. Martinus, diğerindeyse Kutsal Roma İmparatoru Sigismund var

Peter Lenk, cinsel organlara yer verdiği satirik eserleriyle tanınıyor (Pixabay)

Almanya'nın güneyindeki Konstanz kentinde yer alan 9 metre boyundaki 18 tonluk heykel, turistler için en büyük cazibe merkezi oldu. 

Ancak 1993 ağustosunda dikilen eser ilk başta tartışmalara yol açmıştı. Zira seks işçisi Imperia'nın ellerinde tuttuğu iki kişi, Papa V. Martinus ve Kutsal Roma İmparatoru Sigismund'du. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konstanz Gölü'nün yanındaki limana tekneyle yanaşanların ilk dikkatini çeken şey, çoğunlukla Peter Lenk'in yaptığı Imperia heykeli oluyor. Karadan gelenlerin önemli kısmı da özellikle onu arıyor.  

Kentin pazarlama ve turizminden sorumlu yetkilisi, 2018'de yerel Südkurier gazetesine yaptığı açıklamada kenti ziyaret eden 6 milyon kişiden 1,6 milyonunun Imperia'yı ziyaret ettiğini duyurmuştu. 

Amerikan haber sitesi Daily Beast'e konuşan Konstanz Turizm Kurulu'ndan Thea Mostyn, bu ilginin sebebini şöyle açıklıyor: 

Bu merak uyandıran ve görmezden gelinemez bir sanat eseri. Kendi ekseni etrafında dönmesi, onu gözler için hareketli hedef haline getiriyor. Kesinlikle güzel olan bu heykel heyecan verici ve bilgilendirici bir hikayeye sahip.

Heykelin hikayesi

1990'lı yıllarda Bodensee gemicilik şirketi ve Konstanz Turizm Birliği, Peter Lenk'ten bir heykel yapmasını istedi. Alman heykeltıraş, aralarında eski Başbakan Angela Merkel'in de yer aldığı Alman siyasetçileri ve bir gazetenin genel yayın yönetmenini çıplak gösterdiği eserlerle pek çok tartışmaya yol açmıştı. 

Yapacağı heykelin detaylarına dair bilgi vermeyen 1947 doğumlu Lenk, "Eğer beğenilmezse indirirsiniz" dedi. Dönemin Belediye Başkanı Horst Eickmeyer'in cevabı, "Ne yaparsan yap ama çıplak kadın dikme" oldu. 

Ünlü heykeltıraş gerçekten de sözünü tutarak Imperia'nın kıyafetlerini çıkarmasa da eseri tartışma yaratmasını bildi.  

Eserin hikayesi, 1409'a dayanıyor. Bu dönemde üç kişinin papalık iddia ettiği Katolik Kilisesi, Batı Bölünmesi'yle sarsılıyordu. Papa'yı reddederek kendisine o mertebeyi yakıştıran kişiyi hedef alan "antipapa" kelimesi, bu sıralarda sıklıkla söyleniyordu. 

1378'deki papa seçiminde kilise, Roma'daki XII. Gregorius ve Avignon'daki "Antipapa" Benedictus arasında ikiye ayrılmıştı. 1409'da yapılan yeni seçimde bu tartışmaya son verilmesi umulurken, sonuç XXIII. John'un da "antipapa" olması oldu. 

Bu durumu sonlandırmak isteyen Kutsal Roma İmparatoru Sigismund, XXIII. John'a baskı yaparak Konstanz Konseyi'ni toplattı. Bu sırada yaşananları yazan Ulrich von Richenthal, 1414-1418 yılları arasında çalışarak V. Martinus'u papa seçen rahipler ve kardinallerin 700'e yakın seks işçisiyle birlikte olduğunu bildirdi. Bazı kaynaklar bu sayının 1500'e yaklaştığını öne sürüyor. 

Din adamlarının iki yüzlülüğünü işleyen Imperia heykeli de bu kişilerin birlikte olduğu seks işçilerini temsil ediyor. 

Yazar Honore de Balzac'ın Güzel Imperia isimli eseri, Lenk'e ilham vermiş. Bu hikayede de Konstanz Konseyi sırasında yaşananlar ve Imperia adlı bir seks işçisi yer alıyor.  

İlk başta muhafazakarların tepkisini çeken heykel, neredeyse 30 yıl sonra artık kabullenilmiş gözüküyor. 

 

Independent Türkçe, The Daily Beast

DAHA FAZLA HABER OKU