'Trump' dizisinin sıcak ikinci sezonu

Beyaz Saray'a dönüp dönmeyeceğini kimse bilmiyor. Ancak görünen o ki, 'Trump' dizisinin ilk sezonundan çok daha sıcak ve heyecanlı ikinci sezonu ile randevumuz var

Fotoğraf: AA

Davalar, kovuşturmalar ve skandallar söz konusu olduğunda, Trump'ın kaya gibi bir vücudu var.

Kendisine siyasi, mali ve hatta evlilikte ihanetle ilgili çok sayıda suçlama yöneltilmesine rağmen, bunlardan neredeyse hiç yara almadan çıktı.

Daha önce hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptı. Taraftarlarını kışkırttı ve onları kendi tabiriyle güpegündüz yapılan 'seçim hırsızlığı' dediği şeyi durdurmaya çağırdı.

Bu, öfkeli kitlelerinin ABD Kongre binasını basmalarına yol açtı. Buna rağmen Trump'a hiçbir şey olmadı.

Son zamanlarda, gelecek başkanlık seçimlerinde dönüşüne zemin hazırlamak için konuşmalar yaptığını ve ortamı ısıttığını görüyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump büyük ağızlı biri. Rakiplerini tehdit etmeden, korkutmadan ve onlarla alay etmeden yapamıyor.

Ancak bu konuda dikkatli ve arkasında iz bırakmama konusunda usta. Olayları kendi çıkarına nasıl kullanacağını ve rakiplerinin hatalarından nasıl yararlanacağını iyi biliyor.

Evine yapılan baskın bunun apaçık bir örneğidir. Kovuşturma yasal olsa da zekasıyla bunu ABD'yi aşırı solun nüfuzundan kurtarmak için Beyaz Saray'a dönmesini engellemeyi amaçlayan siyasi bir savaş olarak göstermeyi başardı.

Sadık destekçileri harekete geçerek ellerinde resimlerini taşıdı ve kırmızı bayraklarını salladılar. Öfkeli bir kadın "İçine girdikleri evi kendi evimmiş gibi hissettim" dedi.


Trump'ın söyledikleri doğru mu değil mi aslında önemli değil, çünkü öfkeli kitlesine ve bir buçuk yıldan fazla bir süredir hala gidişinin acısını atlatamayan seçmen tabanına hitap ediyor.

Onlara göre Trump, sadece aleyhinde seçimlerin çalındığı başkan değil, aynı zamanda gelecek seçimlerde saf dışı kalmasını sağlamak için evine tecavüz edilen, özel kasaları patlatılan, ayaktakımı ve uyuşturucu satıcısı muamelesi gören bir başkan.

Bu mesaj aşikâr. Trump'ın FBI yetkililerini, hakkında ikna edici kanıtlar sunmaktan kaçındığına inandırarak kendi ayakları ile bu tuzağa düşmelerini sağladığı ihtimaller arasında.

Aslında ona en büyük iyiliği yaptılar. Büyük ve ücretsiz bir reklam kampanyası… Onu ayrılmak zorunda kaldığı siyaset sahnesine geri getirdiler.

Peki ya aradıkları kanıtlar?

Büyük olasılıkla şu anda bir kül yığını, eski başkan ayak izlerini hızla siliyor.


Trump uçurumun kenarında duruyor ve diğerlerini aşağı yuvarlanmaları için itiyor.

6 Ocak'ta yaşananlar tam da bu şekildeydi. Taraftarlarını galeyana getirip girişimi başarısız olduktan sonra Florida'daki tatil tesisine gitti.

Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, bir keresinde onu tuzağa düşürmeye çalıştı. Trump'ın sus payı olarak bir porno aktrisi ve modele ödeme yapmasını istediğinin kanıtı olarak aralarındaki ses kayıtlarını yayımladı.

Kayıtlarda Trump sözlerini dikkatli bir şekilde seçiyordu. Sanki bir gün avukatının onu sırtından bıçaklayacağını biliyormuş gibi suçlu bulunacağı bir şey söylemiyordu.

Trump suçlu bulunmadı, ancak avukatı üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Makus talihine yanan avukat, "Onun kirli işlerinin sorumluluğunu almak zorunda kalmam çok üzücü" demişti.


Ruslarla görüştüğü ve seçim kampanyasını destekledikleri yönündeki suçlamalara gelince, Trump'ın Putin'e karşı yumuşak bir tavır içine girmesi, Demokrat muhaliflerinin yumuşak tutumunun arkasında Kremlin'den kendisine şantaj yapılması olduğunu düşünmelerine sebep oldu.

Kendisinden şüphelenmelerine yol açtı. Bu yüzden onu devirmek istediler ancak o eskisinden daha güçlü ve muzaffer bir şekilde çıktı.
 


Trump, bugünlerde güçlü içgüdüleri tarafından yönlendirilen politik bir hayvan olarak niteliklerini kullanıyor.

Öfkeli kalabalığı neyin galeyana getirdiğini bulma becerisini kaybetmedi. Kalabalığın en derin endişelerine dokunup her profesyonel politikacı gibi, onları kendilerinden daha büyük bir projede birleştirmeyi ve gözlerini üzerinden, kurtulunması gereken düşmana çevirmeyi başarıyor.

Kendisi için adeta bir dönüm noktası ve göklerden gelen bir hediye niteliğinde olan ev baskını meselesinden önce bile hayatın farklı alanlarına ilişkin bu endişeler hakkında ateşli konuşmalar yaptı.

Geçen haftaki bir konuşmasında "Ebevenylerin çocuklarını eğitme hakkını savunduğuma inanamıyorum" dedi.

Bu, ebeveynlerin çocuklarının zihinlerine ne enjekte edeceklerini bilme haklarıyla ilgili hassas ve kutuplaştırıcı bir konu.

Trump ekonomide enflasyonu ve yüksek benzin fiyatlarını eleştirip kendi dönemiyle kıyaslıyor. Dış politikada, Putin'in Beyaz Saray'da geçirdiği dört yıl boyunca Ukrayna'yı işgal etmeye cesaret edemediğini söyleyerek, mevcut ABD yönetimini paylıyor.

Sağlık konusunda bile, dolaylı olarak Biden'a dirsek atarken, doktorunun vücuduna bakmaktan hoşlandığını belirtiyor ve Biden'ın uçak merdivenlerinde tökezlemesine atıfta bulunarak, en sağlıklı ABD başkanı olduğunu söylüyor.

Ölümlere gelince, Trump yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) en büyük siyasi kurbanı oldu. Bununla birlikte tüm işaretler, Trump'ın yaklaşan seçimlere aday olacağını ve ev baskınları ve kovuşturmaları kendi lehine kullanacağını gösteriyor.

Beyaz Saray'a dönüp dönmeyeceğini kimse bilmiyor. Ancak görünen o ki, 'Trump' dizisinin ilk sezonundan çok daha sıcak ve heyecanlı ikinci sezonu ile randevumuz var.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU