BM ,Ukrayna'dan tahıl ihraç etmek isteyen gemi sayısında "büyük artış" bekliyor

BM'den bir üst düzey yetkili, ayda 2-5 milyon ton arasında tahıl taşınmasının "ulaşılabilir" bir hedef olduğunu belirtti

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM), sevkiyat prosedürleri üzerine mutabakata varılmasının ardından Ukrayna'dan Karadeniz üzerinden tahıl ihraç etmek isteyen gemi sayısında "büyük artış" bekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM'den bir üst düzey yetkili, dün gemilerin sayısının artmasını beklediğini söyledi ve ayda 2-5 milyon ton arasında tahıl taşınmasının "ulaşılabilir" bir hedef olduğunu belirtti.

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ve gübre ihracatını yeniden başlatmak üzere Temmuz'da tahıl anlaşması imzalamış, sevkiyat prosedürleri üzerinde ise Pazartesi günü mutabakata varmıştı. Prosedürler arasında, yolculuk süresince gemileri korumak üzere 10 deniz mili genişliğinde bir tampon bölge oluşturulması da bulunuyor.

İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde geçici olarak BM koordinatörlüğü görevini yürüten ve anlaşma üzerinde çalışan Frederick Kenney, "Taşımacılık için başvurularda büyük bir artış bekliyoruz... (Ayda) 2-5 milyon ton arası tahıl taşıma hedefi ulaşılabilir" dedi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana 12 geminin ülkeden çıkmasına, dört geminin ise Ukrayna'ya hareket etmesine onay verildi.

Kenney gazetecilere yaptığı açıklamada, daha fazla tahıl anlaşması gerçekleştirildikçe, gemi sayısının artmasının beklendiğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU