Erdoğan'ın ziyaret ettiği cemevinin dedesi Öz: Cumhurbaşkanı posta oturtulmadı, gelen dedeler Alevi kültürüne uymayan dede takımıydı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hüseyin Gazi Cemevi'ne yaptığı ziyaretin yankıları sürüyor. Eleştirilerin odağındaki isimlerden cemevi dedesi Hüseyin Öz, gündeme getirilen iddialara ilişkin soruları yanıtladı

Erdoğan'ın cemevi ziyareti tartışmalara yol açtı  / Fotoğraf: Twitter @RTEdijital

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "12 imam orucu" olarak da bilinen "muharrem orucu" kapsamında Ankara'daki Hüseyin Gazi Cemevi'ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Ancak ziyaret öncesi ve sonrasında yaşanan bazı görüntüler tartışmalara yol açtı.

Edinilen bilgilere göre cemevi yönetimindeki üyelerin birçoğunun ziyaretten haberi olmadı.

Ziyaret kapsamında dede postunun arkasındaki Atatürk, Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veli posterlerinin yerinin değiştirildi. 

Bunların yerine Allah, Muhammed lafızları ile 12 imamların adının olduğu Arapça tablolar asıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dedelere mahsus posta oturtulduğu gibi iddialar ortaya atıldı.

Alevi Vakıfları Federasyonu kendilerine bağlı cemevi yönetimini mezhep inancının istismar edilmesine göz yumdukları iddiasıyla ihraç edilmeleri için işlem başlatıldığını duyuruldu.

Cemevi yönetimi eleştirilerin hedefinde

Cemevi, Hüseyin Gazi Cemevi Vakfı'na bağlı faaliyet yürütüyor. Cemevi yönetiminden bazı isimler bu iddialara cevap verdi. Fakat açıklamaları beraberinde yeni tartışmaları getirdi.

Örneğin cemevinin dedesi Hüseyin Öz'ün, Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajında "Film platosu gibi kullanıldık, evimizde bizi misafir ettiler. Sohbet olmadı, taleplerimiz alınmadı" dediği iddia edildi.

Öz'ün aynı gün Hürriyet gazetesinde çeşitli beyanatları yer aldı. Gazetede yer alan habere göre Öz, şunları demişti: "Cumhurbaşkanının ziyareti çok önemli. Taleplerimizi ilettik, kendisi de olumlu şeyler söyledi."

Birbirinden içerik olarak farkları olan bu ifadeleri söylediği iddia edilen Öz'ü Independent Türkçe'nin hem ziyarete hem de ziyaret öncesi ve sonrasında gündeme getirilen iddialara ilişkin sorularına cevap verdi. 

 

 

hüseyin öz.jpg
Hüseyin Gazi Cemevi Dedesi Hüseyin Öz, eleştirileri cevapladı / Independent Türkçe

 

"Cumhurbaşkanının cemevini ziyaret etmesi Aleviler için önemli kazanım"

Öncelikle Cumhurbaşkanının ziyaret etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cumhurbaşkanımızın ilk defa bir cemevini ziyaret etmesi Aleviler açısından anlamlı bir kazanım. Meşruiyetimizi tanımak anlamına geliyor bana göre. Geçmişte cemevlerine farklı şeyler söyleyen insanlar, günümüzde ziyaret ediyorsa bunun anlamı var. Devletin başındaki insan ülke içerisinde istediği yere gidebilir. Cemevlerine saldırıların olduğu bir süreçte ve matem günlerimizde cumhurbaşkanımızın cemevine gelmesi mutluluk verdi.

"'Cumhurbaşkanının geleceğini fazla yaymayalım. Tesadüfen gelmiş gibi yapalım' denildi"

Ziyaretten nasıl haberdar oldunuz?

Cumhurbaşkanının geleceğini bize iki gün önceden İçişleri Bakanlığı Danışmanı Ali Arif Özzeybek haber verdi. "Yalnız fazla yaygınlaştırmayalım. Tesadüfen gelmiş gibi yapalım. Çünkü gelmeyebilir de bakan da gelebilir. Gelmezse şimdiden duyurmak uygun olmaz" dedi.

"Vakıf başkanı arkadaşlara Erdoğan'ın geleceğini haber verdi mi vermedi mi bilmiyorum"

Yönetim kurulu üyelerinin çoğunun ziyaretten haberi olmadığı iddiası doğru mu?

Bizde hem vakıf hem dernek var. Devletle olan ilişkilerimizi vakıf başkanı yürütüyor. 'Arkadaşları gerekli şekilde bilgilendireceğim' dedi. Ancak Ali Arif Özzeybek'in 'Fazla yaygınlaştırmayın' demesinden dolayı zamanında söylemekten çekinmiş olabilir. Yoksa 'arkadaşları bilgilendirdim' dedi. O süreçte biraz telaşlıydım. Son noktada bilgilendirdi mi bilgilendirmedi mi bilmiyorum.

 

resimler.jpg
Öz, duvardaki resimlerin yerinin ziyaret nedeniyle değiştirildiği iddiaları kabul etmiyor / Fotoğraf: Twitter @RTEdijital

 

"Erdoğan geleceği için resimlerin kaldırıldığı iddiaları doğru değil"

Ziyaret sırasında duvardaki Atatürk, Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veli portrelerinin yerinin değiştirildiği Arapça yazıların asıldığı iddiası doğru mudur?

Cemevinin içinde tam post makamının arkasında Hazreti Ali, Mustafa Kemal Atatürk ve Hacı Bektaş Veli efendimizin resimleri yan yanaydı. Bunlar duvara yağlı boya çizilmiş resimlerdi. Bu resimler duvardaki rutubetten dolayı bozuluyordu. Bu nedenle 'boyatıp çerçeveli resimlerini asalım' dedim. Mevcut yerde kolon olması, fotoğrafların da büyük olması nedeniyle o gün asmak uygun olmadı. 'Hemen yanındaki duvara asalım ziyaretten sonra uygun boyutta yaptırıp aynı yere asarız' dedik. Ancak konuyu çarpıtıyorlar. 'Cumhurbaşkanı gelecekti de o yüzden resimleri yerinden kaldırdılar' denilmesi doğru değil. Bu yönlü haberlerde doğru değil.

"Erdoğan, dede postuna oturtulmadı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyarette dedelerin oturduğu posta mı oturtuldu?

Posta oturmadı. Anadolu insanı olarak evimize bir misafir geldiğinde onu baş köşeye oturturuz. Ama orada post yok. Postu kaldırdık. Bir yemek organize ettik cemevi içinde. O nedenle bir düzenleme yapıldı. Post neredeyse makam oradır. Ancak orada post yoktu. Kaldırmıştık.

"Erdoğan'ın heyetiyle gelen dedeler, Alevi kültürüne uymayan dede takımıydı"

Ziyaret sırasında Erdoğan'ın heyetiyle birlikte gelen dedeler vardı. Bunlara dair bir eleştiriniz oldu. Sizi bu kişilerle ilgili ne rahatsız etti?

Özzeybek, Erdoğan ile birlikte ülkenin farklı yerlerinden 10 dedenin davet edildiğini söyledi. Bu kişilerin kim olduğunu sorduğumda 'Geldiğinde tanırsın dede. Tanıdık var mı yok mu bilmiyorum' cevabını verdi. Ancak gelen dedelerin tarzını sevmedim. Biri dua ederken kağıttan okudu. Biri 'El Fatiha' dedi dua okuduktan sonra. Alevi kültürüne uymayan dede takımıydı. Dedeler hariç diğer şeyler bana ait değildi.

 

erdoğan.jpg
Öz, duanın Erdoğan'ın heyetiyle gelen dedelere okutulmasının geleneğe aykırı olduğunu söyledi / Fotoğraf: Twitter @RTEdijital

 

"Geleneğe uyulmadı, Duayı ev sahibi dede değil, misafir dede okudu"

Cemevlerinde ilk duayı cemevi dedesi verir. Ziyarette cemevinin dedesi olarak siz mi yaptınız?

İşte işin sakat olan tarafı o. Duayı ev sahibi dedenin vermesi lazım. Bizim cemevimizde dışarıdan bir misafir dede gelince şöyle bir geleneğimiz var. Ben açılışı yapar sonra nezaket icabı misafir dedeye hizmeti siz yürütür müsünüz derim. Onu dedikten sonra gelen dedenin duayı yapması lazım. Ancak yapılmadı. Bu konuda rahatsız olduğumu ilgili kişiye de söyledim. Organizasyon eksikliği oldu. Biz organize etseydik böyle sorunlarda olmazdı. Dedelere yönelik sözler dışındaki ifadeler bana ait değildir.

"Film platosu sözü bana ait değil"

"Film platosu gibi kullanıldık, evimizde bizi misafir ettiler. Sohbet olmadı, taleplerimiz alınmadı" dediğiniz basına yansıdı. Açar mısınız?

Cumhuriyet gazetesine telefonla demeç verirken yanımdaki arkadaş "film platosu gibi" dedi. Benim sözümmüş gibi yansıdı.

Duvardaki Arapça yazılar neydi?

Gelen yazılarda 12 imamlar adına hatlar var. Biz 12 imamlarla ilgili yazıları her yerde asarız bundan gocunmayız.

 

erdoğan1.jpg
Erdoğan'ın ziyarette birlik beraberlik mesajları verdiği kaydedildi /  Fotoğraf: Twitter @RTEdijital

 

"Erdoğan, birlik beraberlik vurgusu yaptı"

Erdoğan'ın ziyareti nasıl geçti?

Cemevinin kapısında karşıladım. Buyur ettik, oturduk. Ondan sonra 5 mersiye okundu. Sonra dedelerden biri lokma duasını okudu. Devamında Cumhurbaşkanımız Kerbela ve Hazreti Hüseyin üzerine bir konuşma yaptı. Birlik beraberlik vurgusunda bulundu. Program bitti çıktık. Cemevinin içinde siyasi bir mesaj verilmedi ama ama ayak üstü konuşmamızda taleplerimizi ilettim.

Ne gibi taleplerde bulundunuz?

Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması, ihtiyaçlarının giderilmesi, elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerden ücret alınmaması.

"Erdoğan, taleplerimizle ilgili 'inşallah güzel şeyler olacak' dedi"

Erdoğan ne taleplerinize ne cevap verdi?

'Bunları değerlendireceğiz. Danışmanlarımız üzerine çalışıyor. Bunlar hazırlayıp bize sunacaklar. İnşallah güzel şeyler olacak' diye cevap verdi.

"Erdoğan cemevi saldırılarıyla ilgili 'Bunları iki meczup yaptı diye geçiştirmeyeceğiz' dedi"

Son zamanlarda cemevlerine yönelik saldırılarda gündeme geldi mi?

O konu önemli. Saldırılardan sonra yakalananlar olmuştu. Cumhurbaşkanı, 'Bunları iki meczup yaptı diye geçiştirmeyeceğiz. Bunu ciddiye alıyoruz. Bunlar meczup da olabilir ama arkasında kimler var? Bunları kimler yönetiyor? Kimler sizin üzerinize saldırıyor. Onları bulacağız. En ağır şekilde cezalandıracağız. Bu konuda hiçbir endişeniz olmasın bunu da sizinle paylaşacağız' dedi. Kendisini kararlı da gördüm.

 

cemevisaldırı.jpg
Ziyarette cemevlerine saldırılar da gündeme geldi

 

"Erdoğan, güler yüzlüydü"

Cumhurbaşkanı sizce memnun kaldı mı ziyaretten? 

Ben öyle bilmiyordum. Çok nazik. Beyefendice böyle güler yüzlüydü. Ne bileyim yani bizimle sohbetlerinde de böyle çok sıcak gördüm.

"İsimsiz telefonlar alıyorum"

Peki siz memnun musunuz? Sizlere yönelik eleştirilere ne diyorsunuz?

Birkaç televizyon kanalı hedef gösterdi. Şimdi Türkiye'nin çeşitli yerlerinden böyle isimsiz telefonlar alıyorum. Hakaret eden, tehdit eden kişiler var. Bunlar toplumu gerecek şeyler. Yani böyle niye bizi kutuplaştırıyorsunuz kardeşim? Bir cumhurbaşkanı gelmiş. Eksisi, artısıyla karşılamışız, ağırlamışız.
Yani burada eksiklerimiz de olabilir. Devletin de eksiği olabilir. Yani bunun için toplumu germenin insanları birbirine düşürmenin mantığı var mı? Benim başıma bir şey gelse bunun vebalini verebilecekler mi?

"Herhangi siyasi partiyle ilgim yok"

Bazı Alevi forumlarında sizin şu an iktidarla yakın olan eski adıyla İşçi Partisi olan Aydınlık hareketinden olduğunuz hatırlatılarak, Hüseyin Gazi Cemevi'nin seçilmesinde bunun da etkili olabileceği öne sürülüyor.

Şu an herhangi siyasi partiyle bağım yok. Herkesin sempati duyduğu, ilgi gösterdiği bir parti olabilir. Ben de geçmişte öyleydim yani. Bugün de öyle olsam ne mahsuru var.

"Ziyaretler Alevilerin siyasi tercihini etkilemez"

Bu tür ziyaretler Alevilerin siyasi tercihini etkiler mi?

Etkilemez. Gerilimden medet umanlar boşuna hayal kurmasın. Hiçbir şekilde etkilemez yani. Bu bir siyasi ziyaret de değil yani. Hiçbir tek kelime siyasi şeye dokunulmadı. Cumhurbaşkanının konuşması Kerbela'yla ve Hazreti Hüseyin'le sınırlı kaldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU