Ukrayna'yı suçlayan Af Örgütü raporu istifa getirdi

Londra merkezli insan hakları kuruluşu, Kiev yönetimini sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçlamıştı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna tepki göstermişti (Reuters)

Uluslararası Af Örgütü'nün Ukrayna'yla ilgili yayımladığı raporun yankıları sürüyor.

Örgütün Ukrayna şubesinin başkanı Oksana Pokalchuk, raporla Kremlin propagandası yapıldığını öne sürerek cuma günü istifa etti.

3 Ağustos'ta yapılan açıklamada Af Örgütü, Ukrayna ordusunun sivillerin bulunduğu yerleşim bölgelerine üs ve silah kurarak "uluslararası hukuku çiğnediğini ve insanları tehlikeye attığını" savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Harkov, Donbas ve Mıkolayiv'e nisanla haziran arasında düzenlediği saldırıları araştıran örgüt, Ukrayna ordusunun en az 19 kasaba ve köydeki sivil binaları kullandığını tespit etmişti. Bulguların uydu görüntüleriyle de doğrulandığı kaydedilmişti.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, "Savunma pozisyonunda olmak, Ukrayna ordusunu uluslararası insancıl hukuka saygı duymaktan muaf tutmuyor" demişti.

Pokalchuk ise cuma Facebook'tan yaptığı açıklamada rapora karşı olduğunu söyledi.

Af Örgütü'nün farkında olmadan "Rus işgal anlatılarına destek veriyormuş gibi duran bir açıklama" yaptığını savunan Pokalchuk, "bunun sivilleri korumak yerine Rus propagandasının bir aracı haline geldiğini" öne sürdü.

Kabul etmek acı ama Uluslararası Af Örgütü'nün yöneticileriyle değerler üzerinde anlaşamadık. Bu yüzden örgütten ayrılmaya karar verdim. İşgalcilerin istila ettiği ve parçaladığı bir ülkede yaşamıyorsanız, savunma ordusunu suçlamanın nasıl bir şey olduğunu muhtemelen anlamıyorsunuzdur.

Callamard konu hakkında yaptığı açıklamada Pokalchuk'un 7 yıl boyunca önemli işler başardığını ve ayrılık kararına saygı duyduklarını belirtti.

Af Örgütü, rapora gelen eleştirilere ilişkin bir açıklama yapılacağını da bildirdi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU