Ölmeden bir hafta önce mobbingten şikayet etti... Üniversite yetkilisi, sosyal medyadaki iddiaları yanıtladı

M.B.Y.'nin vefatından bir hafta önce çalıştığı Beykent Üniversitesi tarafından giriş-çıkışının sorgulandığı iddia edilirken, üniversitenin basın sorumlusu tarafından gönderilen açıklamada iddialar reddedildi

Akademisyen M.B.Y, ölümünden birkaç gün önce yaptığı instagram yazışmasında mobbing iddiasında bulunmuştu / Görsel: İnstagram

Beykent Üniversitesi'de öğretim üyesi olarak 2016'dan beri çalışan M.B.Y., 4 Ağustos 2022 Perşembe günü yaşadığı rahatsızlık sonucu yaşamını yitirdi.

M.B.Y'nin aort damarından kaynaklı rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede geçirdiği ameliyat sırasında hayatını kaybettiği belirtildi.

M.B.Y'nin cenazesinin defnedilmek üzere memleketi Ordu'ya götürüldü. Ancak öğretim üyesinin vefat ettiği gün Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VÜDAM) adlı oluşumun Twitter hesabından bazı iddialarda bulunuldu.  

Giriş-çıkışları kontrol edilip, savunma istendi iddiası

Paylaşımda vefatından bir hafta önce M.B.Y'nin giriş-çıkışlarının kontrol edildiği ve üniversite yönetiminin savunma istediği ifade edildi.

Hatta öğretim üyesinin sağlık raporu aldığı makamın sorgulandığı da ileri sürülerek edilerek, buna ait olduğu iddia edilen bir belgenin görüntüsüne yer verildi.

M.B.Y'ye ithafen 27 Temmuz 2022 tarihinde yazılan Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi G.G.Ç.'nin adının bulunduğu belgede şu ifadeler yer aldı:

19 Temmuz 2022 tarihinde yıllık izniniz sona ermiş olup, 20 Temmuz 2022 tarihinde üniversitemiz Hadımköy yerleşkesinde mesaide olmanız gerekirken ilgili tarihte turnike giriş-çıkış kayıtları incelendiğinde herhangi bir giriş-çıkışınızın olmadığı tespit edilmiştir. Bu hususa ek olarak, 21 Temmuz 2022 tarihinde, Meslek Yüksekokulu Sekreteri Rana Yeltan Çakar'a göndermiş olduğunuz 15 günlük (21 Temmuz-4 Ağustos 2022) sağlık raporunun ise il dışında (Trabzon) bir sağlık kuruluşundan alındığı görülmüştür. Konu hakkında yazılı açıklamanızı 28 Temmuz 2022 tarihi mesai bitimine kadar Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne e-posta yoluyla iletmeniz hususunu saygılarımla rica ederim.

 

"Okulda mobbing başını aldı gitti"

VÜDAM, bir gün süreyle sayfasında yayınladığı ancak sonradan kaldırdığı diğer paylaşımda ise bu belgenin iletilmesinden bir gün sonra M.B.Y'nin Instagram hesabı üzerinden kendileriyle temasa geçtiğini iddia edilerek, bu konuşmanın da ekran görüntüsünü paylaştı. 

Buradaki konuşmada da V.B.Y, maaş eşitlemelerinin yapılmamasının haklı fesih nedeni olup olamayacağını sorduğu ve okula ihtarname göndermeyi düşündüğünü belirtildi.

Aynı paylaşımda V.B.Y.'nin mobbing iddiasında bulunarak ona ait "Okulda mobbing aldı başını gitti. Daha fazla kalmak istemiyorum" ifadeleri de yer aldı.

VÜDAM'ın bir diğer paylaşımında V.B.Y.'yi, tanıdığı tahmin edilen ancak ismi verilmeyen bir kişinin paylaşımına yer verilerek, talihsiz öğretim üyesinin daha önce aort diseksiyonu nedeniyle Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 10 saat süren zorlu bir ameliyat geçirdiği kaydedildi.

Devamında şöyle denildi:

Sağlık durumu herkes tarafından biliniyordu. Sağlık raporunun sahte olmayacağı sağlık durumu hakkında bilgisi olan herkes gayet de anlayabilirdi. Böyle bir durumda sırf laf olsun diye hesap sormak, savunma beklemenin o hasta kadını nasıl strese soktuğunu tahmin edebilirsiniz.

Konuyla ilgili ulaştığımız VÜDAM yetkilileri, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

 

üniversite.jpg
Beykent Üniversitesi'nin basın sorumlusu Saygı Ünlü tarafından yapılan bilgilendirme açıklamasında iddialar reddedildi / Görsel: Beykent Üniversitesi

 


"Nükseden sağlık sorunlarından yönetimin haberi yoktu, raporun doğruluğu sorgulanmadı"

Sosyal medyada yer alan iddialara ilişkin Beykent Üniversitesi'nden yazılı bir açıklama yapıldı. 

Beykent Üniversitesi Basın, Yayın ve Medya Danışmanı Saygı Ünlü, tarafından Independent Türkçe'ye yapılan bilgilendirme açıklamasında, 4 -19 Temmuz'da yıllık iznini memleketi Trabzon'da kullanan Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi olarak çalışan merhume Öğr. Gör. M.B.Y.'nin yıllık izni süresinde nükseden sağlık sorunları ile ilgili yönetimin bir bilgisi olmadığı belirtildi. 

"Kendisinin izin süresi 19 Temmuz'da sona erdiğinden, 21 Temmuz'da kendisinin yönetime ilettiği rapor sonrası yönetim tarafından merhumenin iş başı yapmadığı anlaşılmış ve nedeni ile ilgili yazılı olarak soru iletilerek bilgi istenmiştir" denilen açıklamada, "iletilen sorunun, raporun doğruluğunu sorgulamak için yapılmadığı" öne sürüldü.

"Sağlık sorunları nedeniyle personel hiçbir zaman sorgulanmamıştır" 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

M.B.Y, üniversite yönetimine yaptığı yazılı açıklamada 13 Temmuz günü rahatsızlığı sebebiyle hastaneye gittiğini, doktor tarafından kendisine yatış önerildiği halde kabul etmediğini ve tedavisine ayakta devam etmek istediğini, ilettiği raporun ise heyet raporu olduğunu ve çıkmasının bir günü aldığını ifade etmiştir. Bu yazı üzerine yönetim, M.B.Y.'nin sağlık problemlerinin nüksettiğini öğrenmiş ve herhangi bir sorgulamada bulunmamıştır. Beykent Üniversitesi, sağlık sebebiyle rapor alan ne akademik ne de idari personelini hiçbir zaman sorgulamamış ve her zaman yanında olmuştur. M.B.Y'ye geçmiş yıllarda da olduğu gibi sağlık sorunları sebebiyle 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Güz Döneminde talep ettiği ücretsiz izin verildi. Üniversitede bulunduğu ders dönemleri de dâhil olmak üzere her zaman destek olundu. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda geçirdiği ameliyat sonrası yüz yüze ve online görevlerin mümkün olduğu süreçlerde kendisine çoğunlukla online görevler tanımlanmış ve üniversiteye gelmeden görevine devam etmesine olanak sağlanmıştır. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU