İptal edilen KPSS ile ilgili iddialar: Şifreleme, aynı yanıt kağıtları, cemaat dershanesi...

"Şifrelemeyi ilk kelime ile son kelimede yapmışlar"

Fotoğraf: AA

KPSS lisans oturumundaki sorular ile Yediiklim Yayınevi deneme sınavındaki birçok sorunun aynı olduğu iddiasıyla başlayan soruşturma sürecinde yeni bir iddialar ortaya atıldı.

Eğitim uzmanı Sadık Gültekin Türkçe sorularında "şifreleme" yapılarak cevapların sorulara gizlendiğini öne sürdü.

NTV'de yer alan habere göre Gültekin şunları söyledi:

Şifrelemeyi ilk kelime ile son kelimede yapmışlar. Soruda cumartesi kelimesi geçiyor. 4. soru da C seçeneği Cumartesi C ile başlıyor. Albert Camu da Camu’yu vurguladığımızda vurguda ilk C seçeneği gelir, Doğru cevap C. Vebayı vurguladığımızda da ilk seçenek hangisi 'veBa' B. Doğru yanıt B.

Cemaat dershanesi ve aynı yanıt kağıtları iddiası

T24’te de DDK uzmanlarının yürüttüğü soruşturmada, soruların ele geçirildiği iddialarının yanında sürecin perde arkasında organize bir yapı olup olmadığı araştırıldığına dair bir haber yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

T24’ün haberinde özetle şu ifadeler yer aldı:

Söz konusu dershanenin halen devlette etkin olarak faaliyet yürüten ve önemli devlet kurumlarında mensupları bulunan bir tarikatla bağlantısının bulunduğu tespit edildi. Ayrıca, KPSS’den kısa süre önce aynı dershanede yapılan KPSS denemesindeki soruların bir bölümünün hafta sonu gerçekleşen oturumlarda adaylara cevaplaması için dağıtılan soru kitapçıklarında yer aldığı görüldü. 

Aynı dershane üzerinde devam eden araştırmalarda, burada eğitim gören ve son KPSS’ye giren 21 adayın cevap kağıtlarındaki yanıtların bire bir aynı olduğu belirlendi. DDK uzmanlarının soruşturmayı bu yönüyle derinleştirdiği öğrenildi. 

DDK: Kurumumuz kaynak gösterilerek asılsız haberler paylaşılıyor

Öte yandan DDK Başkanı Yunus Arıncı, Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sosyal medyada ve bazı haber mecralarında, iptal edilen KPSS ile ilgili kurumumuz kaynak gösterilerek bazı asılsız haberler paylaşılmaktadır. Süreci bulandırmaya çalışanlara itibar etmeyiniz. Süreci şeffaf bir şekilde sürdürmeye, kamuoyunu bizzat bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Neler yaşandı?

Hafta sonu gerçekleşen KPSS’nin ardından sosyal medyada sınavdaki soruların bazılarının Yediiklim Yayınevi tarafından daha önceden basıldığı iddiası gündeme geldi.

Sosyal medyada yapılan binlerce paylaşımın ardından ÖSYM, “iddiaların asılsız olduğunu” öne süren kısa bir açıklama yaptı.

Sosyal medyadaki tepkiler yükselmeye devam ederken Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, konunun soruşturulması için Devlet Denetleme Kurulu’nu (DDK) görevlendirdiğini açıkladı.

Bu görevlendirmeden kısa bir süre sonra gece yarısı yayımlanan bir kararname ile ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevinden alındı.

Aygün’ün yerine dün sabah saatlerinde Bayram Ali Ersoy atandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma devam ediyor.

 

NTV, T24, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU