Tayvan, Pelosi'nin ayrılışından birkaç saat sonra gelen drone'lara müdahale ettiğini duyurdu

Tayvan Savunma Bakanlığı siber saldırıya uğradı

Çin ordusuna ait helikopterler, ülkenin Tayvan'a en yakın noktalarından biri konumundaki Pingtan Adası'ndan geçti (Reuters)

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin başkent Taipei ziyaretinin ardından Çin'le aralarındaki tansiyon zirveye ulaşan Tayvan, tanımlanamayan hava araçlarının Kinmen Adaları üzerinde uçtuğunu bildirdi.

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Pelosi'nin Güney Kore'ye gidişinden sadece birkaç saat sonra gelen ve drone olduğu düşünülen hava araçlarına işaret fişeğiyle müdahale edildiği belirtildi. Drone'lar bunun ardından uzaklaştı.

Kinmen Savunma Komutanlığı'ndan tümgeneral Chang Zone-sung, iki drone'nun hava sahasına çarşamba TSİ 16.00 ve 17.00'da birer kez girdiğini söyledi:

Uyarmak ve uzaklaştırmak için işaret fişekleri attık. Yasak bölgeye doğru geldiler, bu yüzden onları dağıtık.

Savunma Bakanlığı ayrıca internet sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurdu. Siteye erişimin geçici olarak sağlanamadığı ve siber güvenliği artırmak için yoğun şekilde çalışıldığı ifade edildi.

Çin, Pelosi'nin uçağının 2 Ağustos'ta Tayvan'a inmesinin ardından ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleneceğini duyurmuştu.

Bunun için belirlenen 6 bölge, bazı noktalarda Tayvan kara sularıyla da çakışıyor. Bazı kesimlerse Tayvan'ın kritik limanlarına epey yakın. Tayvanlı yetkililer, tatbikat yüzünden havadan ve karadan abluka alındıklarını savunuyor.

Üç gün sürmesi planlanan tatbikat bugün başladı. Tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat, konvansiyonel füzeler ve tam teçhizatlı J-20 tipi savaş uçakları yer alıyor.

Çin-Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etti.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşıdı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarıldı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU