Ormanın tam ortasındaki çimento fabrikası koca bölgeyi böyle çoraklaştırdı

Menteşe Belediyesi'nin ormanın tam ortasına çimento fabrikası kurulabilmesinin önünü açan ruhsat, belediye başkanının partisi olan CHP’ye şikayet edildi. 2 genel başkan yardımcısının bölgedeki temasları da fayda etmedi, halk meclisi bastı

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır ile Yatağan'a bağlı Deştin mahalleleri arasında kalan Tekağaç mevkii, uçsuz bucaksız bir Kızılçam ormanına ev sahipliği yapıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu alana çimento fabrikası açılabilmesi için Menteşe Belediyesi tarafından bir şirkete ruhsat verildi. 

Fabrika yapmak için başlayan inşaat, ormanın tam ortasının çoraklaşmasına neden oldu.

Aslında bu bölgeye uzun zamandır bir çimento fabrikası kurulmak isteniyor.

Bölgede yaşayan köylüler de bu inşaatı engellemek için mücadele yürütüyor.

Independent Türkçe, geçtiğimiz aylarda çimento fabrikası için yapılanları ve buna karşı yürütülen mücadeleyi gündeme getirmişti

Köylüler Ankara'da: CHP'li belediye başkanı Kılıçdaroğlu'na şikayet edildi, CHP lideri 2 genel başkan yardımcısını bölgeye gönderdi

Belediyenin verdiği ruhsatın ardından mücadeleyi Ankara'ya taşıyan bölge halkı, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş'ü partisine şikayet etmek için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu, kendisini ziyarete gelenlere konuyla ilgileneceklerini belirterek ruhsatın iptal edilmesi için harekete geçileceğinin sözünü verdi. 

 

Kılıçdaroğlu deştin.jpeg
Kılıçdaroğlu, köylülere ruhsatın iptal edilmesi için çalışacağını söyledi 


Önce 27 Mayıs'ta CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ardından 14 Haziran'da bir başka Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun Menteşe'ye gitti ve taraflarla görüştü.

Her iki genel başkan yardımcısı da ruhsatın iptal edileceğini ve köylülerle dayanışma içinde olacaklarını söyledi. 

Belediye ruhsatı iptal etmek istemiyor

Ancak CHP'li belediye ruhsatı iptal etmek için çok da istekli değil.

Belediyenin bir türlü harekete geçmemesi üzerine bugün (2 Ağustos) fabrika ruhsatının iptal edilmesini isteyen bölge halkı Menteşe Belediye Meclisi toplantısına girdi.

"Ölüm projesi neden iptal edilmiyor?"

Burada belediye meclis üyelerine seslenen Deştin Çevre Platformu üyesi Haluk Özsoy şunları söyledi:

"Kim hangi partili olduğunu unutsun ve beni bu şekilde dinlesin. Şu anda vicdanlarınıza sesleniyorum. CHP Genel Merkezi bunun için talimat verdi. Neden bu talimat uygulanmıyor? 'Hukuki olarak, maddi olarak yanınızda olacağız' denildi. Neden olunmuyor? Neden iptal edilmiyor bu ölüm projesi? 20 bin köylünün bütün geçim kaynağı burası. Bu 20 bin köylünün çocuklarını okutmalarını engelleyeceksiniz. Bütün Muğla'yı, bütün Muğla'nın çocuklarını kanser yapacaksınız. Lanetleneceksiniz! Bütün Muğla kanser olup sizi lanetleyecek!"

Bu sırada salonu terk eden Menteşe Belediyesi Başkanı Bahattin Gümüş'e de tepki gösterildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU